Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

14.05.2009|12:11|Олександр Гаврош, Ужгород-Київ

АУП повертається до активного життя

Президентом Асоціації українських письменників знову обрано Тараса Федюка.

П’ятий з’їзд Асоціації українських письменників відбувся в Києві без зайвого галасу, хоча питання, які він вирішував були воістину доленосні. І головне з них стояло ребром: зберігати єдину альтернативу Спілки письменників України чи ні?  

Кризу, в яку потрапила АУП на дванадцятий рік свого існування, присутні на з’їзді 25 літераторів з різних регіонів України пояснювали багатьма причинами. Не останньою була і несподівана смерть Президента АУП Ігоря Римарука, яка взагалі обезголовила організацію. До речі, минулого року відійшов у вічність і перший керманич Асоціації українських письменників Юрій Покальчук.  

Тож нині єдиний сущий із трьох Президентів АУП Тарас Федюк і став головним організатором вкрай назрілого зібрання українських письменників. Ідея саморозпуску не знайшла ні в кого підтримки. Зате неодноразово лунали зауваження визначитися: що таке АУП і для чого вона існує? 

Чи це елітарний клуб, який об’єднує добрих письменників, незалежно від стилю, і головною його перевагою є статус «високочолих»? Чи це буде масовіша організація, яка об’єднуватиме тих, кому не до вподоби СПУ з її майновими скандалами та старечо-пенсійними лавами? 

Тарас Федюк зауважив, що АУП зробила чимало. І головне – це переворот у громадській думці, що письменником може називатися не тільки член СПУ. Свідчення цьому – Шевченківські лауреати останніх років, не пов’язані з офіційною Спілкою письменників. Суспільство вже звикло до альтернативної письменницької організації, в лавах якої перебуває двохсот авторів. (В СПУ – близько 1700). 

Одним із яскравих досягнень Асоціації стала поетична серія «Зона Овідія» видавництва «Факт», в якій побачили світ книжки вже 44-х українських поетів. На такий поетичний проект в останні роки не спромігся ніхто. А скільки відбулося фестивалів, презентацій, творчих зустрічей за участю членів АУП в Україні та за кордоном – це важко навіть порахувати! Тож потенціал в організації є, треба тільки скерувати його в потрібне русло. Про що свідчить і  значно вищий авторитет АУПу серед молоді, ніж має НСПУ. 

Одним із найгостріших питань на з’їзді було членство аупівців в Національній Спілці письменників України. Чимало літераторів вимагало від колег визначитися зі своїм статусом. Адже перебування в двох різних письменницьких організаціях є нелогічним. До того ж, воно ставить тих, хто обрав лише АУП, в нерівні умови з «двійкарями». Адже, як кажуть в народі, ласкаве телятко дві корівки ссе. Дискусія з цього питання наразі не закінчено. Чимало може вирішити й перереєстрація членів Асоціації, яку буде проведено найближчим часом.  

Новим-старим Президентом АУПу таємним голосуванням одностайно обрано Тараса Федюка. Віце-Президентами стали Дмитро Стус, Максим Стріха, Юрій Рибачук та Віктор Шило (Кіровоград). Обрано також координаційну раду у складі 14 чоловік, в якій, окрім Києва та Кіровограда, представлені також Львів, Одеса, Вінниця, Чернівці та Ужгород.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери