Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-7 книжок про те, як віднайти натхнення

Навіщо бути творчими, якщо ви не працюєте у галузі культури та мистецтва?

Навіщо бути творчими, якщо ви не працюєте у галузі культури та мистецтва? Виявляється, творчість є основою емпатійних здібностей, вона передбачає вихід за межі рольових установок особистості, є взаємопов´язаною з альтруїзмом. Отже, бути кращою версією себе — це бути більш творчою версією себе. Бути творчим — означає робити світ кращим.
 
Тетяна Гордієнко, Zza Delo
 
Велика магія
Елізабет Гілберт, "Видавництво Старого Лева"
 
Елізабет Гілберт, авторка культового роману "Їсти, молитися, кохати", дає книзі безліч лайфхаків на всі випадки творчого застою. Так, вона вважає, що першою і головною перепоною до творчого життя, яке зовсім не обов´язково має бути життям великого письменника чи актора, є страх, ба навіть, страхи: хто я такий, щоб займатися творчістю, в мене не вийде, вже запізно, ще зарано, в мене не вийде зробити ідеально, в мене немає часу, інші мене засудять тощо. Звісно, щоб побороти свій страх, треба усвідомити кілька простих істин. Перша — вам не потрібен нічий дозвіл на те, щоб займатися творчістю. Друга — люди настільки зайняті собою, що ніхто не зважатиме на ваші успіхи чи помилки. Третя — зовсім придушувати страх не годиться, бо зовсім безстрашні люди — то тільки соціопати-одинаки або деякі недосвідчені трирічні діти. Четверта, але не остання: страх — це банально, в ньому немає нічого оригінального, боятися — нудно, бо ваше життя у полоні страху і без творчості — однакове щодня.
 
Між треба та хочу
Ель Луна, "Моноліт-Bizz"
 
Авторка книжки — Ель Луна, популярна американська дизайнерка, художниця та письменниця. Вона працювала над дизайном багатьох сайтів та додатків, таких, наприклад, як Medium, Mailbox та Uber, наразі вона також проводить конференції у різних країнах світу, розповідаючи про свій вибір між "треба" та "хочу". Написана нею книжка дуже цікава графічно: яскрава, оригінальна, вона містить малюнки, схеми, використовує кольори для посилення ідей, викладених у змісті. Витончена книжка-гра, яка пробуджує захоплення нашої внутрішньої дитини. Як знайти своє призначення? Як знайти час на те, що любиш? Що робити, аби не зупинятись? Як заробляти гроші на тому, що тобі подобається? Іншими словами, як наважитись і обрати "хочу"? Адже саме цей шлях — подорож нашого життя.
 
Творча крива. Як створити ідею в потрібний час
Аллен Ганнет, "КМ-Букс"
 
Є такі дві поширені думки про творчість. Перша: ти або геній? і до тебе приходить муза, або ти невдаха. Друга: творчістю грошей не заробиш. Насправді, можна бути не генієм, а творчою людиною, яка досягає комерційного успіху. В основі цього успіху — поняття творчої кривої: оптимального поєднання нового і знайомого. Ґаннет аналізує історії успіху відомих людей, виводячи чотири спільні закони творчого успіху. Хто розповів про це автору? Big data. Варто дослухатись!
 
Думай як митець
Вілл Гомперц, "ArtHuss"
 
Гомперц — головний відповідальний за мистецтво на ВВС, він протягом років спілкувався з безліччю художників, письменників, режисерів, музикантів, акторів — словом, творчих людей. І не був би він блискучим журналістом, якби не розробив на основі їхніх зізнань про творчість 10 уроків, які пробудять вашого внутрішнього творчого генія, що генеруватиме блискучі ідеї — все задля розквіту вашого таланту, незалежно від того, чим ви займаєтесь.
 
Шлях митця
Джулія Кемерон, "Видавництво Старого Лева"
 
Джулія Кемерон — не тільки успішна журналістка, що працювала у The New York Times та Rolling Stone, не тільки успішна сценаристка та колишня дружина і партнерка по роботі Мартіна Скорсезе, а й автор приблизно 30 книг про творчість та творчих людей. Першою з книг став міжнародний бестселлер "Шлях митця", що з´явився на світ у 1992 році. Ця книга — практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних вправ, які допоможуть вам розгледіти у собі нові таланти, які ви успішно ігнорували через власний скептицизм або насмішки токсичних друзів.
 
Шкереберть. Як творчий безлад може змінити життя на краще
Тім Гарфорд, "Наш Формат"
 
Те, що генії — люди неорганізовані, думка загальновідома. Але як визначити закони і принципи творчого безладу для того, аби користуватися ним як інструментом для досягнення успіху в будь-чому: від музики до муніципального управління, від охорони здоров´я до підготовки льотчиків? У цьому вам допоможе дуже корисна книжка Тіма Гарфорда "Шкереберть. Як творчий безлад може змінити життя на краще". У книзі безліч цікавих прикладів з історії, науки, економіки, результатів досліджень щодо творчості, безладу та продуктивності: "Основна ідея цієї книги полягає в тому, що ми часто піддаємося спокусі застосувати впорядкований підхід. Натомість, прийнявши певний рівень безладу, отримаємо більше користі".
 
Думайте поза шаблонами. Інноваційна парадігма креативності в бізнесі
Люк де Брабандер, Алан Айні, "Book Chef"
 
Творчість — це не тільки картини чи там опери. Бізнес теж неможливий без творчості, але люди бояться ризикувати і продовжують мислити щаблонами. Але цього робити зовсім не варто. Методика у п´ять кроків дасть можливість побачити нові горизонти завдяки нетиповим підходам. Для багатьох компаній така інновація стане досягненням. Творчий підхід та оригінальні ідеї мають бути у креативному відділі будь-якої фірми для генерування нових та захопливих інсайтів, навіть якщо вони здаються абсурдними.


Додаткові матеріали

ТОП-5 мотивуючих книг, які допоможуть досягти успіху в роботі
ТОП-4 життєствердні книжки для підлітків
ТОП-7 романів, які нещодавно з’явились в українському перекладі
ТОП-5 психологічних трилерів, від яких мурашки по тілу
ТОП-5 книжок про ремесла і професії для малят
ТОП-7 мистецьких тандемів, які творять разом і окремо
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери