Re: цензії
- 18.12.2024|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськНотатки мемуарного жанру
- 17.12.2024|Оксана Тебешевська, заслужений учитель України, письменницяВолодимир Качкан: «З того слова насію довічних пісень…»
- 14.12.2024|Валентина Семеняк, письменницяКлюч до послань
- 10.12.2024|Ігор ЗіньчукСвобода не має ціни
- 01.12.2024|Ігор ЗіньчукТомас Манн „Будденброки” – роман–сага про занепад однієї родини
- 20.11.2024|Михайло ЖайворонСлова, яких вимагав світ
- 19.11.2024|Тетяна Дігай, ТернопільПоети завжди матимуть багато роботи
- 19.11.2024|Олександра Малаш, кандидатка філологічних наук, письменниця, перекладачка, книжкова оглядачкаЧасом те, що неправильно — найкращий вибір
- 18.11.2024|Віктор ВербичПодзвін у сьогодення: художній екскурс у чотирнадцяте століття
- 17.11.2024|Василь Пазинич, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиДіалоги про історію України, написану в драматичних поемах, к нотатках на полях
Видавничі новинки
- Олександр Ковч. "Нотатки на полях"Поезія | Буквоїд
- У видавництві Vivat вийшов комікс про Степана БандеруКниги | Буквоїд
- Корупція та реформи. Уроки економічної історії АмерикиКниги | Буквоїд
- У "НІКА-Центр" виходять книги Ісама Расіма "Африканський танець" та Карама Сабера "Святиня"Проза | Буквоїд
- Ігор Павлюк. "Бут. Історія України у драматичних поемах"Поезія | Буквоїд
- У Чернівцях видали новий роман Галини ПетросанякПроза | Буквоїд
- Станіслав Ігнацій Віткевич. «Ненаситність»Проза | Буквоїд
- Чеслав Маркевич. «Тропи»Поезія | Буквоїд
- Легенда про ВільнихКниги | Буквоїд
- Нотатник Вероніки Чекалюк. «Смачна комунікація: гостинність – це творчість»Книги | Буквоїд
Літературний дайджест
ТОП-6 ідей для святкового меню від літературних героїв
Якщо ви вже не можете навіть думати про олів’є і десятки інших звичних салатів, що щороку готуються до святкового столу, то саме час згадати що полюбляли їсти літературні герої.
Якщо ви вже не можете навіть думати про олів’є і десятки інших звичних салатів, що щороку готуються до святкового столу, то саме час згадати що полюбляли їсти літературні герої.
Лембас з «Володаря Перстнів»
Якщо ж на зимові канікули ви запланували багато подорожувати, то саме час згадати про фантастичні смаколики, які описував Дж. Р. Р. Толкін у «Володарі Перстнів».
Так-так, мова йде про дорожні хлібці ельфів – лембас.
Ці хлібці мають коричневий колір ззовні, а всередині колір вершків.
І є найкращою їжею для подорожуючих, оскільки протягом тривалого часу лембас не черствіє і не втрачає своїх смакових властивостей, якщо не розгортати листя, в яке він загорнутий, і не кришити їх. Також у книзі ці хлібці мають властивості зцілювати поранених.
Чим не ідеальний варіант для подорожі? Рецепт можна знайти тут.
Хатинка з пряників в казках Братів Грімм.
Неможливо уявити собі різдвяні свята без цього солодкого будиночка.
У грудні 1812 року у світі з’явилася перша збірка казок, які створили брати Якоб і Вільгельм Грімми. Однією з казок у збірці була історія про “Гензель і Гретель”. Саме там читачі і зустрілися з солодким будиночком (який виготовляється із пряників і цукерок), де жила зла відьма. І хоч брати Грімм не були першими, хто описав цей будиночок, але вже багато років він асоціюється саме з ними.
Ось настав полудень, і діти помітили на гілці красиву білосніжну пташку. Сидить собі і співає, та так добре, що діти зупинилися і заслухалися. Замовкла пташка, змахнула крилами і полетіла перед ними, і пішли вони за нею слідом, поки, нарешті, не дісталися до хатинки, де пташка сіла на даху. Підійшли ближче діти, бачать – хатинка не проста: вона вся з хліба зроблена, дах у неї з пряників, а віконця – з цукру.
Датські «горішки» pebernødder Ганса Крістіана Андерсена
Ці солодощі ви точно могли зустріти в казці про снігову королеву Андерсена.
Pebernødder у буквальному сенсі перекладаються як “перцеві горіхи”, хоча насправді горіхів у складі немає. Таку назву ці класичні датські солодощі отримали завдяки своєму розміру, адже схожі на лісові горіхи (фундук). До речі, у приготуванні ці солодощі не займають багато часу, а в тісто можна додати будь-які улюблені спеції.
Різдвяна вечеря Чарльза Діккенса.
Свіжі тверді листи гостролисту, омели й плюща блищали, як маленькі дзеркальця, розвішені на гілках, а в каміні горіло таке яскраве полум’я, якого цей понурий камінь не знав ні за часів Скруджа, ні за часів Марлі, ані протягом багатьох і багатьох холодних зим. На підлозі величезною купою, що скидалась на трон, були складені смажені індички, гусаки, кури, дичина, свинячі окости, великі шматки яловичини, молочні поросята, гірлянди сосисок, смажені пиріжки, різдвяні пудинґи, діжки з устрицями, гарячі каштани, рум’яні яблука, соковиті апельсини, ароматні груші, величезні пироги з лівером і паруючі чаші з пуншем, запашні випари якого стелилися в повітрі, як туман. І на цьому троні невимушено й величаво сидів такий веселий і сяючий велетень, що досить було глянути на нього – і аж серце раділо. У руці в нього був смолоскип, трохи схожий за формою на ріг достатку, і він підняв його високо над головою, щоб освітити Скруджа, коли той просунув голову в двері.
Історія про Скруджа з Різдвяної пісні може бути не лише хорошим уроком про те, яким не варто бути, а й ідеєю для святкового меню.
Бо тут – запечена індичка, різдвяний пудинг, печені яблука, різноманітні пироги і навіть смажені каштани. Просто перечитайте уважніше цю казку – вона допоможе вам скласти меню до свят.
Ну і куди ж без Гаррі Поттера?
Святкові обіди в Гоґвортській Школі Чарів і Чаклунства мають особливу магію. Фантастичні страви у величезній залі Гоґвортсу, столи, які накриваються помахом чарівної палички – усе це зачаровує і приваблює. Декілька років тому кіностудія Warner Bros. включила в програму екскурсії не лише відвідини локацій, на яких знімали Гаррі Поттера, а й пропозицію скуштувати святкову вечерю.
На жаль, ця пропозиція була унікальною. Але засмучуватись не варто, адже улюблені страви героїв роману можна приготувати вдома. Наприклад, шоколадних жабок, яких потім можна тихенько з’їсти наодинці або поділитись ними з друзями. Приготування не забере багато часу та зусиль: варто лише купити форми і залити туди розтоплений шоколад, а потім загорнути це все в різнокольорову фольгу. Також пропонуємо приготувати пиріг з патокою чи сендвічі з яловичиною від Моллі Візлі і почастувати друзів ними.
“Пригоди Еміля з Льонеберґи” як джерело рецептів для святкового столу
Еміль потягнув носом повітря. У коморі пахло чимось смачним. Значить, знайдеться, чим поласувати. Еміль уважно озирнувся. І справді, в коморі було повно їжі.
Зрештою, бенкет в Каттхульті вдався на славу … Адже на святі пригощали ще копченою грудинкою і телячими фрикадельками, салатом з оселедцю, а ще тушкованим м’ясом, пудингом, і запеченим вугром.
Книга Астрід Ліндгрен “Пригоди Еміля з Льонеберґи” містить безліч ідей для святкових страв. Можна, наприклад, приготувати пудинг, вибрати одну із м’ясних страв або зупинитись на салаті з оселедцю, який користується популярністю у рідній країні письменниці – Швеції.
Додаткові матеріали
- ТОП-7 книжок для впевненого старту
- ТОП-7 книг для читання на новорічні свята
- ТОП найулюбленіших книжок Барака Обами 2018-го року
- Різдвяні новинки: що читати дітям та дорослим
- ТОП-5 книжок для гурманів
Коментарі
Останні події
- 23.12.2024|20:38Вийшов друком другий том духовних записок Ігоря Павлюка
- 23.12.2024|18:24У ВСЛ виходить новий роман Євгенії Кузнєцової «Вівці цілі»
- 19.12.2024|11:01Топ БараБуки: довгий список найкращих дитячих і підліткових видань 2024 року
- 19.12.2024|07:49Топ продажів видавництва VIVAT у 2024 році
- 18.12.2024|13:16Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії випустив онлайн-курс для підлітків «Не можеш сказати – пиши!»
- 17.12.2024|19:44Мирослав Лаюк став лауреатом премії імені Шевельова 2024 року
- 17.12.2024|19:09Вийшов трейлер української стрічки «Фрагменти льоду»
- 10.12.2024|18:36День народження Видавництва Старого Лева
- 10.12.2024|10:44На Оболоні Книгарня "Є" відкриє новий культурний простір “Книгарня “Є”
- 10.12.2024|10:38Видавець Віктор Круглов пройшов відбір на навчання в Стенфордській вищій школі бізнесу