Re: цензії

15.10.2018|Богдан Кравченко
Війна і мир у книжці Марини Варич
12.10.2018|Світлана Бреславська, Івано-Франківськ
Казки для дорослих дітей
11.10.2018|Тетяна Винник, письменниця, громадська діячка
«Людина без людей»: осмислення себе у Всесвіті і Всесвіту – в собі
11.10.2018|Марина Штолько
«Зраду можна зрозуміти, але не можна виправдати»
09.10.2018|Буквоїд
#Наші на карті світу
Будьте як діти
05.10.2018|Світлана Талан, член Національної спілки письменників України
Чи не завадить кохання «Убити Антиципатора»?
04.10.2018|Тетяна Дігай, Тернопіль
Пасторалі Олега Германа
02.10.2018|Тетяна Дігай, Тернопіль
Читаймо казки, дорогі друзі!
01.10.2018|Василь Рябий, м.Коломия
Крапка безкінечності, або Одкровення від Євгена Барана

Літературний дайджест

ТОП-7 книжок про майже безневинні задоволення

Задоволення часто у нас асоціюється з надмірною розкішшю дозволяти собі миті щастя.

Задоволення часто у нас асоціюється з надмірною розкішшю дозволяти собі миті щастя. Все, що дарує нам приємні моменти, вважається спокусою, що віддаляє нас від того ідеалу, яким ми повинні бути. Але ми люди, а не роботи, ми здатні відчувати задоволення, а це означає, що вони – частина нашої природи. З рештою, є ж зовсім (або майже) безневинні (і недорогі) способи подарувати собі радість.
 
Татьяна Гордиенко, WoMo
 
Їжа — італійське щастя
Олена Костюкович, «Фоліо»
 
Це зовсім не про рецепти лазаньї та тірамісу. Олена Костюкович – відома перекладачка Умберто Еко, інсайдерка в італійській культурі. Тому її об’ємна книжка – це гастроподорож до культури та історії Італії, захоплюючий маршрут по минувщині, літературі, розмаїттю місцевих продуктів, традиціях приготування, способах поєднання інгредієнтів. Одним словом, це дослідження італійського мистецтва смачно їсти і отримувати максимум задоволення від цього.
 
Схиблені на вині
Б’янка Боскер, «Наш Формат»
 
Сомельє? Та вони ж схиблені на вині! Мало кому спало б на думку настільки зануритись у вивчення найтонших нюансів рідкісних вин – нам радше хотілося б навчитися відрізняти погані, хороші й неперевершені вина, і цінувати їх смак, історію виготовлення та легенду виникнення. Чи знаєте ви, що угорське Шомло вважалося цісарями «вином першої шлюбної ночі»? А біле Кортон Шарлемань стало улюбленим вином Карла Великого, тому що його дружині не подобались темні плями від червоного вина на його світлій бороді? Розумієте, в чому різниця: бути знавцем вин чи просто брати з полиці перше-ліпше «сонце в бокалі»? Дотепна книжка про те, що «істина у вині».
 
Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів
Вольфганг Шивельбуш, «Видавництво Анетти Антоненко»
 
З приводу дурманів у мене є деякі застереження, а от прянощі, вони ж збудники, – це окреме потужне джерело задоволення. Знання про стимулюючі аромати розмарину, кориці, шавлії, анісу, пікантність духмяних гострих перців — тонкого зеленого, міцного чорного, делікатного білого, пекельного червоного, — все це робить поціновувача прянощів майже чародієм. А чай, кава, тютюн? Часто ми й не уявляємо свого життя без них. Звідки вони взялися і як стали для нас чаклунськими зіллями, без якого нам не уявити справжнього задоволення?
 
Помаранчевий надувний пес. Буми, потрясіння та жадоба на сучасному арт-ринку
Дон Томпсон, «ArtHuss»
 
В чому різниця між красивим і прекрасним? Викладачі з естетики говорять, що красиве – це те, що гарним народжене, прекрасне – те, що гарним зроблене. Люди отримують задоволення від красивого і прекрасного, але, якщо казати про сучасне мистецтво, нам іноді важко зрозуміти де прекрасне, а де – ні. Один із п’яти сталевих надувних псів Джеффа Кунса пішов з молотка на 50% дорожче за будь-який інший витвір живого митця. Картину Крістофера Вула із цитатою з фільму Френсіса Форда Копполи – чотири ряди чорних літер на білому тлі – купили за 28 мільйонів доларів. Раптом у вас буде можливість придбати щось з сучасного мистецтва, скористуйтеся підказками Дона Томпсона.
 
Книга про тіло
Камерон Діас, Сандра Барк, «BookChef»
 
«В людині все має бути прекрасним: і обличчя, і одежа, і душа, і думки», — писав класик світової літератури. Але, якщо не все дається нам прекрасним від природи, дещо можна покращити, або, як мінімум, зберегти неушкодженим поганими звичками. Камерон Діас (яка, здається, винайшла елексир вічної молодості) і Сандра Барк написали книжку, що базується на новітніх дослідженнях про те, як влаштоване наше тіло і що треба робити, аби воно почувалося добре й було повноцінним компонентом нашого щоденного задоволення.
 
Гірка правда про стосунки
Ніл Штраус, «Наш Формат»
 
Здається, не дуже оптимістична назва. Проте, чи не робить нас відсутність ілюзій більш вільними, більш свідомими, більш присутніми у власному житті, – а відтак щасливішими? Безумовно. Чи отримаєте від «свідомих» стосунків більше задоволення? Чому б і ні? Можливо, правда дасть вам те довгоочікуване звільненні від почуття провини, яке не дозволяло повністю віддатися радощам кохання.
 
 
Мистецтво подорожі
Ален де Боттон, «Видавництво Старого Лева»
 
Якщо мандри для вас – не тільки привід для того, аби похизуватися гарними фото у екзотичних місцях, а екзистенційна потреба і п’янке задоволення, то вивчати природу цього задоволення та найвинахідливіші способи його отримання, треба грунтовно. В цьому нам допоможе філософ подорожей де Ботон, який проведе нас сторінками творів та біографій художників, поетів, романістів, покаже екзотичні і зовсім звичні місця такими, якими ви їх ще не бачили. Мандрувати, не виходячи з кімнати. Звучить непогано як на план виживання в осінній меланхолії, еге ж?


Додаткові матеріали

ТОП-7 книжок про те, як бути свідомим і продуктивним
ТОП-12 книжок про сильних жінок
MUSTREAD: що читати під ковдрою у жовтні
Як писати: ТОП-9 порад від авторів фентезі і фантастики
ТОП-6 нових книг, які варто прочитати цієї осенi
Від мрій до неймовірних винаходів: ТОП-4 книжки для дітей про історію технологій
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга
Книги від Bookzone

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери