Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

ТОП-12 книжок про сильних жінок

Феміністична добірка книжок про жінок, які ламають будь-які стереотипи та не знають слова "неможливо".

Феміністична добірка книжок про жінок, які ламають будь-які стереотипи та не знають слова "неможливо".
 
Оксана Ускова, Укрінформ; чільне фото - Nathan Dumlao
 
"Казки на ніч для дівчат-бунтарок" Елена Фавіллі, Франческа Кавалло
 
"Казки на ніч для дівчат-бунтарок" – це сто розповідей про життя ста надзвичайних жінок, проілюстровані сотнею яскравих портретів. Деякі з цих жінок жили давно, деякі – наші сучасниці. Деякі походять із багатих родин, деякі в дитинстві злидарювали. Деякі відомі на весь світ, а про деяких намагалися зумисно забути. Але кожна з них по-своєму змінила світ. Їхні таланти вражають, їхні вчинки надихають, їхні досягнення та відкриття – важлива частина історії людства. Ця збірка оповідок покликана надихати дівчат. У книжці містяться історії про 100 видатних жінок: від Єлизавети І до Серени Вільямс. Ілюстрації для видання створили 60 художниць з різних куточків планети. Цей проект зібрав найбільше фінансування серед книжкових проектів за всю історію краудфандингу - понад 1,5 мільйони доларів на платформі Kickstarter.
 
"12 неймовірних жінок: про цінності, які творять людину" Мар´яна Савка
 
Дванадцять жінок, дванадцять цінностей, дванадцять відвертих розмов. Ма­р’я­ні Савці вдалося створити особливий комунікаційний простір, у якому витворився жіночий обмін думками та ідеями про найголовніше: любов, справедливість, милосердя, толерантність... Такий, у якому ми вчимося думати по-новому, вголос говорити про те, що важливо.
У цій книжці — цікаві ідеї, життєвий досвід, думки та роздуми про те, що на­пов­нює людське життя, що збагачує його по-справжньому.
 
"Сила дівчат: маленькі історії великих вчинків" Марк Лівін, Катерина Бабкіна
 
"Сила дівчат: маленькі історії великих вчинків" — життєві нариси про 50 видатних українських жінок, які йшли за своїм покликанням. Серед героїнь книги – науковиці, лікарки, дизайнерки, військові, спортсменки, активістки, волонтерки, літераторки. Книжка розповідає не лише про особистий успіх кожної героїні, а й про великі вчинки, які змінили світ та вплинули на життя багатьох людей.
 
"Долаючи тишу. Жіночі історії війни" Марта Гавришко
 
У період Другої світової чимало жінок приєдналося до лав націоналістичного підпілля та Української повстанської армії як зв’язкові, розвідниці, санітарки, воячки… Пліч-о-пліч із чоловіками вони пройшли горнило кривавих подій, спростувавши всі стереотипи "слабкої статі". Їхні голоси тривалий час не було чутно. Їхній досвід був невидимим.
 
Ця книжка — збірка історій-сповідей жінок, які не просто бачили війну та брали активну участь у тогочасних подіях, а прожили її. Вони були не лише очевидицями, жертвами, але й виконавицями насильства. Уся правда про жахи війни, без прикрас та міфологізації. Відверті розповіді про те, що означало бути жінкою під час війни. Унікальні спогади селянок та міщанок, жінок із різною освітою та соціальним становищем, жінок, які обіймали керівні посади в ОУН і були рядовими підпільницями. Живі емоції в історіях, які роками були непочутими та забутими.
 
"Це зробила вона"
 
Один рік розробки. 150 днів підготовки. 120 талановитих авторів. 50 історій успіху. 50 жінок, що стали частиною історії України. Сьогодні ми привідкриємо завісу таємничості, щоб побачити справжню роль українських жінок в науці, політиці, культурі України. Пліч-о-пліч з чоловіками вони творили нову Україну. Пліч-о-пліч з чоловіками вони йшли до своєї мети. "Це зробила вона". Це зможете зробити і ви.
 
Це перша ілюстрована книга про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає.
 
"Неймовірні. П`ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію" Бріджит Квінн
 
Історично жінки майже не мали місця у великому мистецькому каноні. Зважаючи на поступове зростання ролі фемінізму в сучасній культурі, авторка "Неймовірних" пропонує заповнити ці лакуни.
 
Захопливо, дотепно, а часом і доволі в’їдливо, американська дослідниця історії мистецтва Бріджит Квінн оповідає про життя і творчість 15 неймовірних художниць і мисткинь із різних країн та епох – від XVII століття і дотепер. Це повчальна і вельми цікава книжка, доповнена репродукціями робіт, а також сучасними портретами героїнь розповідей, які створила надзвичайно популярна американська ілюстраторка Ліза Конгдон.
 
Серія "Маленьким про великих!"
 
Серія "Маленьким про великих" розповідає маленьким читачам про великих жінок ХХ століття — Одрі Хепберн, Фріду Кало, Марію Кюрі та Коко Шанель. Маленькі читачі відкриють для себе, ким були та чого досягли найвидатніші жінки сучасної історії. Дизайнерки, художниці, шукачки пригод, науковиці… Унікальні та дивовижні жінки, в яких слід учитися та з яких варто брати приклад.
Серія книжок про видатних жінок "Міранда"
 
Арт-видавництво Nebo BookLab Publishing на сторінках серії книжок “Міранда” відкриває дітям історії відомих жінок: які керували державами, боролися за права народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачками.
 
У кожній книжці фігурує ще один персонаж – восьмирічна дівчинка Міранда, яка розповідає про ці видатні постаті - Фріду Кало, Коко Шанель, Амеліїю Ергарт.
 
Ілюстрації створила Лола Кастейон Фернандез де Гамбоа.
 
"Успішні жінки в чоловічому світі" Валентин Бадрак
 
"Успішні жінки в чоловічому світі" – це історії про переконливі перемоги жінок над тими обставинами, що пропонувало їм сучасне до них суспільство, про жіноче обличчя успіху. Їхній досвід може використовуватися для моделювання власних досягнень. Справді, героїні з різними долями й життєвими траєкторіями виділяються нестандартним мисленням і вражаючими результатами.
 
Що спільного у стратегіях Клеопатри та княгині Ольги, Катерини Другої та Марії Склодовської-Кюрі, Лесі Українки й Коко Шанель, Агати Крісті та Мерилін Монро або Маргарет Тетчер? Як їм удалося стати успішними й досягти всесвітньої слави? Про це й можна дізнатися з книги. А ще – вибудувати власну стратегію успіху. Бо нині хоча світ і змінився, проте жінці буває так само важко зайняти гідне місце в суспільстві.
 
“Жінки в космосі” Людмила Щербанюк
 
В книзі "Жінки в космосі" Людмила Щербанюк подаються біографії жінок, які зв´язали свою долю з польотами в позаземний простір й науковими дослідженнями на орбіті. В історичному контексті розвитку космічних програм різних країн розповідається про шлях кожної героїні до зірок, враження від перебування за межами атмосфери, а також про їх земне життя. Публікація присвячена 50-річчю внеску жінок у досягнення пілотованої космонавтики та діяльності в умовах мікрогравітації.
 
"У війни не жіноче обличчя" Світлана Алексієвич
 
"У війни не жіноче обличчя" – це документ людської пам’яті, запис історій жінок, яких війна змусила взяти в руки зброю для захисту рідної землі від фашизму. Ця книга – результат кількарічної кропіткої праці: авторка розшукувала учасниць Великої Вітчизняної війни і записувала їхні свідчення, які цілковито відрізнялися від свідчень чоловіків-ветеранів та від офіційної форми викладу спогадів про ті події. Письменниця досліджує духовний світ жінок, які виживали в нелюдських умовах війни. У книзі зображено їхнє ставлення до смерті і необхідності вбивати, стосунки з чоловіками-соратниками і командирами, про побут на війні; про бажання жити після всього побаченого і пережитого, а ще – про повоєнну необхідність повернутися до жіночності, яка виникала не лише з внутрішньої потреби, але й через тиск суспільства,бо навіть найближчі люди вимагали якнайшвидше витіснити пережитий жах із свідомості.
 
"Українка: жінка-волонтер, жінка-герой"
 
До книжки "Українка: жінка-волонтер, жінка-герой" увійшли кращі твори-переможці однойменного творчого конкурсу, організованого та проведеного Жіночим товариством імені Ольги Басараб та Олени Теліги.
 
Книга стала своєрідним живим журналом про жінок, які допомагають пораненим у Київському військовому госпіталі, які плетуть маскувальні сітки й "кікімори", збирають передачі на передову, поспішають через непролазну багнюку розбитими снарядами дорогами з необхідним для наших захисників. Жінки стають волонтерами, незважаючи на вік, соціальне і матеріальне становище, навіть на інвалідність, як Оксана Радушинська – героїня одного з есеїв.


Додаткові матеріали

MUSTREAD: що читати під ковдрою у жовтні
Як писати: ТОП-9 порад від авторів фентезі і фантастики
Як писати: ТОП-9 порад від авторів фентезі і фантастики
ТОП-6 нових книг, які варто прочитати цієї осенi
Від мрій до неймовірних винаходів: ТОП-4 книжки для дітей про історію технологій
ТОП-5 книжок про пізнавальне читання з дітьми
ТОП-3 книжки про психологію вбивць та жертв
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери