Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

06.10.2015|09:07|Gazeta.ua.

Букмекери назвали уродженку України фавориткою Нобеля з літератури

Англійськабукмекерська фірма Ladbrokes визначила фаворитів Нобелівської премії з літературиу 2015 році.

На їх думку, найбільші шанси отримати престижну літературну премію у білоруської письменниці Світлани Алексієвич. Букмекери розцінили її шанси 5:1.

Письменниця і репортажістка народилася в Україні, в Івано-Франківську, жила у Білорусі і пише свої твори російською мовою. У цьому році вона отримала премію імені Капусцінського за твір "Час секонд хенд". У 2011 році її "У війни не жіноче обличчя" також була удостоєна цієї нагороди, передає polskieradio.pl/ target=_blank>Polskie Radio.

Трохи менше шансів отримати Нобелівську премію з літератури у Харукі Муракамі. Якщо ще два роки тому за 1 фунт, поставлений на найпопулярнішого японського письменника, можна було отримати 3,5 фунта, то сьогодні - вже 6 фунтів. Ймовірно, ера автора "Хроніки заводного птаха", як чергового кандидата на здобуття Нобелівської премії, закінчилася, повідомляє "Ліга. Новини".

На третьому місці Нгугі Ва Тхіонго, відомий кенійський письменник і драматург, який живе у США. Шанси цього автора, який пережив утиски у своїй країні через політичні погляди, скоротилися в два рази (з 7:2 до 7:1).

У десятку також увійшли американці Філіп Рот (8:1) і Джойс Керол Оутс (12:1), сирійський поет, що проживає в Парижі, Адоніс, а також албанський прозаїк і поет Ісмаїл Кадаре (16:1). Замикає десятку лідерів норвезький драматург Юн Фоссе, південнокорейський поет Ко Ин і австрієць Петер Гандке. Їхні шанси англійські букмекери оцінили в 20:1.

Нагадаємо, що минулого року букмекерська фірма не вгадала лауреата. Нобелівську премію отримав француз Патрік Модіано, шанси якого Ladbrokes оцінив 10:1. Однак часами букмекерам вдавалося високо оцінити шанси лауреатів престижної премії: китаєць Мо Янь і канадка Еліс Манро свого часу займали друге місце цього списку, а турецький письменник Орхан Памук був одним з його лідерів.

Цього року члени Академії, професори літератури, спілки письменників та лауреати Нобелівських премій попередніх років подали 259 кандидатур. 36 прізвищ з´явилися в цьому списку вперше. У травні список скоротився до 15-20 прізвищ. Оголошено лауреата буде 6 жовтня.

Нагадаємо, що відомим широкому загалу стане лише ім´я переможця. Список кандидатів соже бути оприлюднений лише через 50 років.

Нагадаємо також, що на здобуття премії висунули Ігоря Калинця.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери