Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Початок кінця яворівщини

VI з´їзд Національної спілки письменників України, який відбувався вчора і сьогодні в пансіонаті "Пуща-Озерна", так і не закінчився. Прийнято рішення продовжити його через місяць.

Але, оскільки мета цього з´їзду була - обрати нове керівництво, її досягнуто не повністю. Але голосування засвідчило - у Спілки є всі шанси оновитися і перетворитися з годівниці пана Яворівського і його невеличкої свити на справді творчу спілку, яка почала б дбати про кожного письменника, незалежно від його місця проживання.

Я й раніше бував, щоправда гостем, на спілчанських засіданнях. Можливо шановні читачі пам´ятають - вже був скандал, пов´язаний з публікацією в газеті "Україна молода" під назвою "Спілка Я-ВОРівка". Але тоді перемогло хамство і, вочевидь, зацікавлення частини спілчанської ради. Тих, хто вимагав правди, затюкали, а найактивнішу опозиціонерку - письменницю Галину Тарасюк виключили зі Спілки. Проте сьогодні ситуація, на щастя, переламалася у кращий бік. Представник письменницької "опозиції", нинішній голова Київської міської організації НСПУ Віктор Баранов переміг Яворівського, набравши 156 голосів проти 149. Для остаточної перемоги згідно зі Статутом не вистачило 3 голосів. Але тепер - це лише питання часу...

Хамство з боку пана Яворівського та його кишенькового фінансиста пана А.Крима (хоча не завжди збагнеш, хто з цієї парочки в кого у кишені) і цього разу мало місце. Вигуки на адресу залу на кшталт "Не верещіть, вас всеодно менше", персональні образи та звинувачення письменників, які вимагали правди про фінансові махінації з майном Спілки, постійне прагнення політизувати процес, звинувачення інакодумців у "купленні" владою тощо спрацювали. Але не так, як хотів Яворівський. Мені говорили представники однієї з делегацій: "Нас сюди везли і чітко інструктували: їдете голосувати за Яворівського! І коли ми побачили весь цей цирк, зрозуміли - ми за нього вже ніколи не проголосуємо!"

Сергій Пантюк

Усі знають, що пан Яворівський відбув два терміни і не мав права балотуватися на третій. Фраза "Новий Кучма" витала у повітрі. Було три пропозиції, одна з яких - від загалом непублічного Василя Герасим´юка, про голосування щодо заборони ігнорування Статуту, але головуючі "не почули" їх, і навіть руками найнятих невідомо для чого охоронців прагнули перешкодити виступити Василеві Портяку. Тричі пан Яворівський повторював "Я можу хоч зараз зняти свою кандидатуру", але після вигуків "То знімай!" хитро "з´їжджав" з теми. Словом, фарисейство повне.

Чому ж так тримається письменнико-депутат Яворівський за посаду голови Спілки? Адже це - не єдине джерело його прибутків, наскільки мені відомо. Певне, проблема в іншому - Спілкою можна замилювати очі своїм політичним покровителям, за Спілку можна виторгувати собі місце у списку на наступних виборах. Але до чого тут ми - майже 2000 письменників, які прагнуть творити Літературу? А більше половини цих людей - пенсіонери та соціально незахищені громадяни, які ледь животіють. Чому б ними не поманіпулювати - одним щось разово підкинути, іншим пообіцяти і, витративши дрібничку, продовжувати загрібати мільйони?

Ще раз прошу, шановні побратими, хто мене чує - не ведіться на подачки та солодкі слова. Це принизливо. Не вірте тим, хто бреше багато років поспіль, від слова "халва" у роті солодко не стає. Це незаперечний факт.

А зміни обов´язково будуть. Бо має перемогти здоровий глузд і щире бажання допомогти собі ж. Громадою. Спільнотою. Плечем до плеча.

Сьогодні я переконався - ми на це здатні...    



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери