Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

В ополонку голяка: Водохреща по-письменницьки. Фото

"Знаєте, це, напевно, краще за оргазм! Тому що кінчаєш кожною порою шкіри!". Як і минулого року, Пантюк не ризикнув повністю роздягтися перед камерами. Тому бадьоро пірнав у плавках. Наслідував його приклад і Вольвач – назустріч яскравим враженням він побіг у трусах.

З подачі братів Капранових українські письменники вже вшосте святкували Хрещення Христове на Дніпрі. За традицією, щороку брати залучають до купелі неофітів - цього разу вперше скупалися поет Павло Вольвач та письменник-фантаст Радій Радутний

Приємне з корисним

"Таке купання немає з чим порівняти! Я неодноразово пірнав під кригу у гідрокостюмі, ну не те, не те... А тут такий ударний шок! Потім виходиш із води, і все тіло наливається внутрішнім жаром, наче пічка вмикається", - ділиться ентузіазмом новоспечений морж, Радій Радутний. Його до дніпровської купелі привели друзі, невгамовні брати Капранови. Приєдналися до них цього разу Дмитро Лазуткін, Олег Романенко, Сергій Пантюк та інші.

Цього разу купатися голяка ініціатори дійства не вимагали, однак більшість запрошених забігали у воду в чому мати народила. Не налякав організаторів та учасників заходу ані 11-градусний хрещенський мороз, ані ризик захворіти. Все тому, що більшості учасників акції "Письменники в ополонці" вже доводилося раніше пірнати у йорданську купель.    

Наприклад, досвідчений у цьому плані та найкремезніший з усіх присутніх Сергій Пантюк розповів "Українській правді. Життя", що пірнав у зимовий Дніпро тиждень тому. "Цього року я вже тренувався: один телеканал запросив заздалегідь узяти участь у зйомці сюжету про сьогоднішнє свято. Пірнав сам, бо ніхто більше на їхнє прохання не погоджувався", - сьорбаючи коньячок, посміхається письменник.



Сергій Пантюк - досвідчений морж 

Молодий та завзятий поет Дмитро Лазуткін, що купається в променях слави секс-символу сучасної вітчизняної літератури, святкував Водохреща з колегами по перу вже вдруге.

"Це і корисно, і приємно. Тут хороше місце, навпроти Лаври, після купання з´являються такі світлі відчуття. Майже не холодно. Ну, пальці ніг трохи мерзнуть", - енергійно розповідає Лазуткін. Коньячком, каже, грітися не хоче - мовляв, задоволення отримує зовсім не від того: "Тут від пірнання такий адреналін, що там той коньяк!".

Леді вдома, джентльмени - на кригу

Під час акції жіноцтво представляли лише кілька працівниць видавництва "Зелений пес". Українські літераторки "Письменників в ополонці" традиційно проігнорували. За словами Віталія Капранова, запрошення отримали усі, чиї електронні адреси він мав.



Ці люди не побоялись скупатись при 11-градусному морозі 

"Запрошували Ірен Роздобудько, тільки вона ніколи не ходить. Так само і з Ларисою Денисенко. Просто жінки не є фанатами цього діла", - ділиться він.

Запрошували і Марію Матіос: "Вона, на жаль, хворіє. Минулого року мала велику претензію, що ми її не запросили. Сподіваємось, наступного року прийде", - каже Капранов. І додає: "Не приїхав і Андрій Курков - він зараз за кордоном".

Незважаючи на відсутність прекрасної половини письменницької братії, жінок згадували не злим тихим словом. Неофіт моржування, Павло Вольвач, у бесіді з "Українською правдою. Життя" охарактеризував пірнання, як і належить поетові: "Я би порівняв купель зі стрибком із парашутом. Сам я не стрибав, але припускаю, що відчуття схожі. Тобто це входження у щось різке і раптове".

І тут же додав: "Хоча ні. Скоріше, це схоже на те, коли зустрічаєшся поглядом із красивою жінкою - перехоплює подих".

Недалеко від поетики Вольвача пішов і Пантюк. "Знаєте, це, напевно, краще за оргазм! Тому що кінчаєш кожною порою шкіри!". Як і минулого року, імпозантний та красномовний літератор не ризикнув повністю роздягтися перед камерами. Тому бадьоро пірнав у плавках. Наслідував його приклад і Вольвач - назустріч яскравим враженням він побіг у трусах.

Втім, навіть без колег-жінок джентльменам велося непогано. У воду стрибали по черзі, блискавично з неї вибігали, одягалися у сухе та швиденько зігрівалися спиртним та гарячим чаєм. Кажуть, вся сіль - у доброму товаристві. "Розумієте, пересилити себе і пірнути у крижану воду можна тільки в добрій компанії", - посміхаються Капранови.

Це може кожен

Досвідчені пірнальники, що зібралися на звичному місці у столичному Гідропарку, одностайно твердять: жодної підготовки, крім суто моральної, для зимової купелі непотрібно.

Сергій Пантюк так виклав свої рекомендації для початківців: "Є певні речі, які не треба робити. Наприклад, довго стояти на морозі роздягненим перед зануренням у воду. Тому що організм має відчути шок, тоді він мобілізує всі свої сили. Тут спрацьовує принцип сауни, коли гарно розпарився - і в холодну воду! Крім того, треба розтиратися опісля, дати крові побігати".

А ось Павлові Вольвачу зважитися зайти у крижану дніпровську воду допомогло багаторічне загартування: "Раніше я регулярно обливався холодною водою. А за порадою поета Василя Герасим´юка, вже років сім практикую контрастний душ - чергую холодну воду з гарячою".

Як і для Лазуткіна, для Вольвача йорданська купель цього року стала другою в житті. Вперше поет купався в ополонці в рідному запорізькому краю, на острові Хортиця.

"Наступного року теж прийду! Тим більше, тут коньяк, гаряче молоко, чай, хороші люди", - обіцяє він. Каже, що більше народу, то веселіше. Погоджується з ним і Віталій Капранов: "Готуватися до купелі треба тільки морально. Плюс мати хорошу компанію!"

Усі фото Дмитра Ларіна та Мирослави Сапко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери