Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Ігор Бондар-Терещенко. «Кошмар на вулиці Коперника»

Починається все у цьому львівському романі з прив’язкою до вулиці Коперника не дуже втішно. «Двадцять років спільного життя – і все котові під хвіст! – бідкається його головна героїня. – І що найбільше бісило: йому вже 55, молодший лише на п’ять років, а в нього нове життя, двійко близнят від молодої дружини. А Марія? А Марія списана, як старе барахло. Навіть будинок умовив-змусив продати».

Насправді все зовсім не так, і головна героїня роману «Барні 613» Юлії Чернінької – відома львівська співачка, яку добре знають і пам’ятають, оскільки все життя присвятила . прославлянню української пісні й української бандури – «можливо, навіть значно більше, ніж усі ці говоруни, що одягають у ФБ вишиванки та ставлять жовто-блакитні прапорці собі на аватарку». До речі, родзинка роману – окрім, звісно, головної інтриги, яка тримає в напрузі до самісінького фіналу – це майстерне поєднання реалій старого Львова і його сучасного життя, яке, на жаль, не дуже збігається з нашими уявленнями про це шляхетне місто. Протягом дійства на сцену виходять екзотичні герої та персонажі, які, здавалося, мешкають у цій прозі, місті чи будинку, в якому головна героїня Марія Лакрицька придбала квартиру, але згодом виявляється, що усе це – плід її уяви. Цих галантних панів та пані тут давно вже нема, і в кращому випадку у стосунках превалює не рання пролетарська культура, а пізня радянська, де за офіційним фасадом будь-якої «керівної особи» все одно криється славнозвісне «мурло міщанина».

Хоча, цих тонкощів у романі можна не помітити – героїня провадить доволі енергійний спосіб життя, вирішивши повернутися до активних дій після хвороби, розлучення і фіналу кар’єри. Тим паче, що все міняється після отримання нею повідомлення від невідомого абонента з тим самим ніком «Барні 613», в якому було інтимне відео. Далі відбуваються зовсім незрозумілі речі, Марія бачить те, чого не бачать інші, звідкись з’являються діти, звідусюди сиплеться пісок, ворожка пророкує близький кінець, а рідна сестра, колишній чоловік і краща подруга вважають її невиліковно хворою. Але чи та це хвороба, яку лікують? Словом, лінія твору, в якому «твій жах завжди з тобою», логічно переважає над «побутовою» складовою, яку авторка відтворює доволі майстерно.

Таким чином, у жанрово-стилістичному сенсі «Барні 613» – це поєднання містичного трилера, детектива і мелодрами в романі, де, крім решти всього, ще й зітнулися стара й нова школа писання. Це якби Валерій Шевчук наслідував Стівена Кінга, а в результаті все одно б вийшов львівський нуар з типово українською мелодикою дорадянського зразка. Типове, чи пак просте й народне, тут шанують, розуміючи, що краще не скажеш. Як-от у розмові головної героїні з однією з представниць цього жанру. «На першому поверсі звернула під сходи, у комірчину прибиральниці пані Валі. Як завжди, вона сиділа на кріслі, широко розставивши ноги, із задертою вище колін спідницею. Жінка сперлася ліктями об стіл і розв’язувала кросворд.

– Валю, добрий день, – привіталася до прибиральниці Марія.

– Доброго дня. – Маю до тебе одне питання. Особистого характеру.

– Питайте, Маріє Олександрівно. Жінка відклала кросворд і сіла в благопристойну позу.

– Колись давно ти розповідала мені одну історію, – почала здалеку.

– Яку? Я багато історій розповідаю. Можна вже й книжку писати. А то як почну читати все те, що тепер друкують… Стид і срам. Час уже самій щось написати.

– Звісно, – усміхнулася Марія. – Хто, як не ти, підніме сучасну українську літературу з колін?

– І я так думаю, – погодилася пані Валя».

Хай там як, але, здається, ведмедик з надірваним вухом, що дав назву цій історії, ще всім нам покаже, як романи писати. 

Юлія Чернінька. Барні 613. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2024



Додаткові матеріали

14.05.2021|07:06|Події
5 книг з крутими сюжетами, які триматимуть у напрузі до самого кінця
12.02.2024|14:24|Події
Пошуки сенсів, спогади та рефлексії матері воїна у книзі Олени Чернінької «Лемберґ: мамцю, ну не плач»
12.02.2024|13:33|Події
Юлія Чернінька презентує у Києві свою нову книгу "Барні 613"
22.01.2024|11:46|Події
Юлія Чернінька презентує у Львові свою нову книгу «Барні 613»
21.11.2023|12:55|Події
У "Видавництві Старого Лева" вийде роман Юлії Чернінької "Барні 613"
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери