Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

19.09.2017|11:13|Gazeta.ua.

На 24-й Форум видавців привезли 100 тонн літератури

13–17 вересня у Львові пройшов 24-й Форум видавців. Основні заходи відбулися в Палаці мистецтв.

Презентації, читання, зустрічі з письменниками провели в 39 локаціях по всьому місту. Львів відвідали літератори із 24 країн. На організацію заходу з міського бюджету виділили 490 тис. грн.

— А чому попередня книжка Василя Шкляра коштує 60 гривень, а нова — 110? — літня жінка у блакитному береті показує на роман "Троща".

— За два роки ціни за друк зросли, — каже консультант-продавець харківського видавництва "Клуб сімейного дозвілля". — На раніше надруковані ми не підвищували ціну, на новинки — мусимо.

— Галино Петрівно, давайте в складчину купимо, — звертається жінка в береті до знайомої, яка стоїть позаду. — На двох вийде по 55 гривень. Спочатку ви почитаєте, потім я.

Стенд "Клубу сімейного дозвілля" займає найбільше місця на першому поверсі львівського Палацу мистецтв. На Форум видавців привезли понад 90 новинок. Найдешевші коштують від 40 грн, найдорожчі — понад 1 тис. грн.

Найближче до відвідувачів лежать романи Світлани Талан, Любка Дереша, Василя Шкляра. Книжка останнього "Троща" — про підпільну діяльність українських повстанців на Тернопільщині 1947-го. На титульній сторінці під назвою написано: "Зраду можна зрозуміти, але не можна виправдати".

Біля чернівецького арт-видавництва "Чорні вівці" студенти розглядають книжку німецького письменника й ілюстратора Вольфа Ерльбруха "Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову" за 90 грн. Її купують.

— Ця книжка продається через її неоднозначність, — каже продавець біля стенда. — Вона наробила галасу в соцмережах. Купують дорослі на подарунок дітям чи іншим дорослим. На форум привезли новинку цього ж автора — "Ведмеже диво". Ведмідь захотів дізнатися, звідки беруться ведмежата. А ведмедиця все розказала й навіть показала.

Біля видавництва "Ірбіс" троє підлітків гортають графічний роман "Володимир, князь Київський". У куті обкладинки позначка "16+". Один із хлопців показує на неї пальцем. Сміються і йдуть далі.

— Ми поставили цей знак, бо містить зображення вбивств і написано, що Володимира народила служниця. Хоча мій 12-річний син прочитав його і нічого незвичайного не побачив. Каже, в інтернеті й не таке знаходив, — розповідає Ольга Греськів із видавництва.

Із конференц-залу виходить гість форуму — французький карикатурист 43-річний Жуль Бушве із перекладачкою. Понад 16 років працює в паризькому сатиричному тижневику "Шарлі Ебдо". До нього підходять двоє дівчат, розпитують про комікси у Франції.

— Дивно, що в Україні мало мальованої літератури, — каже Бушве. — У Франції культура коміксів і графічних романів розвинена. Їх видають мільйонними тиражами, вони стають сюжетами мультфільмів, кіно й передач. За моїм коміксом про доісторичну родину "Кремінь і місто" зняли мультсеріал, його дивляться мільйони.

— Вам не страшно працювати в "Шарлі Ебдо" після нападу терористів?

— Ні, — додає Жуль Бушве. — Мій гумор має бути гострий і корозійний. Іронічний погляд дозволяє по-іншому сприймати жахливі повідомлення зі щоденних випусків новин.

На третьому поверсі Палацу мистецтв найбільше світла — через вікна в стелі.

— А які у вас ще є книжки про війну? Але мені недорогі, будь ласка, братиму оптом, — біля видавництва "Фоліо" 56-річний Роман Бучман гортає "Іловайський щоденник" Романа Зіненка. Зізнається, що інвалід ІІ групи. Має захворювання суглобів. Надсилає книжки українським військовим на передову, у госпіталі.

— Думаю новинок їм передати, із друзями скинулися по 200 гривень. Зараз щось підберу.

— Наш асортимент книжок про АТО — найбільший на форумі, майже 20 видань, — говорить заступник директора видавництва "Фоліо" Ірина Алексєєва. — Тема актуальна й перспективна для видавництв. Цілі серії замовляють бібліотеки, школи, їх включають у тендери закупівель. Ціни — від 50–100 гривень.

Вагітна 34-річна Олена Порічна купує за 160 грн книжку Анни Герцог "Не в капусті й не лелека" харківського видавництва "Талант".

— Нарешті знайшла видання, де доступно та правильно описаний процес зачаття, розвиток дитини в утробі, процес народження. 4-річна донька не розуміє, хто й чому живе в маминому животі. Розбиратимемося сьогодні, — пояснює жінка. — Багато видавництв цього року зробили акцент на дитячій літературі, й не дивно. Книжки яскраві, дорогі. Батьки, може, пожаліють витратитися для себе, але для дитини візьмуть.

Повз Олену в оточенні охоронців проходить народний депутат Олег Ляшко, 44 роки. Позаду помічник несе два білі пакети з книжками.

— Потратився нормально, купував усе, що бачив, — розповідає Олег Ляшко.

— Це не всі книжки, — додає помічник із пакетом. — Ще в багажнику лежать.

Двоє літніх чоловіків проводжають політика поглядом. В одного з них під пахвою дві книжки.

— Коли бачу, що хтось не дивлячись, тикає пальцем на обкладинки й каже "беру" — злість розбирає, — говорить один із них, у сірому піджаку. — Я три місяці пенсію відкладав, щоб купити два потрібні для роботи довідники. А тут — усе підряд.

— Не завидуй, Павлович, — сміється інший. — Мав би стільки грошей, ти б квартиру від підлоги до стелі книжками завалив.

На ретро-машині біля входу розклали для продажу свої книжки письменники та видавці брати Капранови.

— Стоїмо на цьому місці десятий рік. Не бачимо потреби орендувати стенд усередині. Наші шанувальники знають, тут і книжки наші можна придбати, і поспілкуватися, — каже Віталій Капранов, 50 років. — Цього року поменшало відвідувачів, бо зникли малі видавці. Раніше читач міг обрати спеціалізовану літературу на будь-який смак.

Усередині Палацу мистецтв на кожному поверсі чути аромати кави та друкарської фарби. Через гучномовець повідомляють, де відбувається чергова автограф-сесія.

Майже у всіх видавництв є книжки про війну на Донбасі й Майдан.

400 грн — таку суму в середньому витратив відвідувач 24-го Форуму видавців. Підрахунки зробили представники видавництв. Найбільше купували новинки українських письменників та дитячу літературу. Найменше — вузькопрофесійну пресу та книги російською мовою.

Ольга ВАСЬКІВ, Ірина ЛЕВИЦЬКА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери