Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

10.05.2017|09:59|Gazeta.ua.

На Донбасі голосують за вхід до складу Росії

Прорвало дамбу Київської ГЕС. Потоп спричинив екологічну катастрофу. Донецька і Луганська області об´єдналися. Новоутвореною державою керує парламент — "Рада Олігархів".

Голосують за вхід до складу Росії. У Москві править імператор Олександр Олександрович Крутов.

Таке недалеке майбутнє України зобразив у фантастичному бойовику "Нічия земля" письменник із Дніпра Ян Валетов, 53 роки. Написав книжку 2005-го. Називає свій твір романом-попередженням.

— На батьківщині мене надрукували вперше. Багато українських і російських видавництв "Нічию землю" відштовхнули. Казали, що "Східна республіка" на Донбасі — це фантазії. Не вірили в монархічні закидони хазяїна Кремля. Не хотіли ображати сусіда. Росіяни вбачали в Крутові натяк на Путіна, а війну з Грузією вважали неможливою. У книжці я її пророкую за три роки до російської окупації Південної Осетії, — розповідає Ян Валетов.

У романі дев´ять західних областей України утворили конфедерацію на чолі з гетьманом Стецьківим. Центральна частина країни заражена радіацією. Стала зоною спільного впливу Європи та Росії, або ж Нічиєю землею. Звідти евакуювали людей, закрили кордони. Пізніше в зону почали завозити в´язнів з сусідніх країн.

Головний герой — колишній радянський розвідник ­Михайло. На замовлення терористів дістає берилій — речовину, яку використовують для виготовлення ядерної зброї. За це має отримати гуманітарну допомогу для жителів Нічиєї землі.

— У творі описую "розпил" можновладцями ласих шматочків української економіки. Читачеві варто згадати, як олігархи побудували величезні імперії навколо газу, енергетики. Їх частково підтримувала і фінансувала Москва. Я це знаю, бо деякий час працював в енергетиці, коли займався бізнесом. У "Нічиїй землі" багато деталей, які будуть зрозумілі тільки обізнаним із політичною грою за лаштунками. Їх можна сприймати як вигадку автора — це право читача. Епіграф твору: "Моїй країні, якій я бажаю іншої долі", — говорить письменник.

Роман у двох книгах "Нічия земля" вийшов у харківському видавництві "Фоліо". У книгарнях коштує 354 грн.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери