Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

04.04.2017|10:45|Gazeta.ua.

Уп´яте видали дослідження Оксани Забужко про Кобзаря

— Коли 18-річні сьогодні кажуть "Шева — крутий", це нормально. Головне, щоб вони при цьому читали того Шеву. Розуміли, — каже письменниця Оксана Забужко, 56 років.

У київському ­видавництві "Комора" вийшла книжка "Шевченків міф України Оксани Забужко та його критики". Авторка написала її 20 років тому. Це п´яте перевидання дослідження.

Письменниця розповіла про гнівну реакцію на її трактування образу Кобзаря.

— Писали: "Нічого робити з Шевченка пана в шляпі", "А потім знайдуть якусь шльондру з Москви, яка зніме фільм, що Шевченко був позашлюбним сином Катерини. Бо не може ж бути хохол такий розумний", — продовжує Оксана Забужко.

— Багатьом поколінням шевченкознавців у принципі не шибало до голови, що чоловік відсидів 10 років. Його вирвали з життя цим самим арештом. Заборонили писати й малювати. Справді реальна тема для психологів, істориків, для майбутніх біографів, які цього моменту не догледіли. Бо Шевченко блискуче з цим впорався. Після перерви повертається до живопису. І стає одним із найкращих на той час європейських офортистів, отримує академіка гравюри. Повертається до писання. Після заслання це інший Шевченко, але суперкласний поет. Що не вийшло? Сім´я. 33-річним був викинутий і повертається з фіксацією на тих роках. А йому вже 44. І всі ті його друзі колишні з родинами. Ох, треба одружитися, хоча б на сестрі. Тусується з молоддю, але вони його батьком називають.

— Шевченко різний. Як і кожен талант, він багатогранний. І його не можливо зводити до якогось одного прочитання, що робили упродовж радянської доби та продовжують за інерцією, — каже літературознавець, очільник Інституту книги Ростислав Семків, 41 рік. — Зручно зробити Шевченка якимось одним — соціалістом-демократом або революціонером. Глибоко віруючим православним чи навпаки атеїстом і борцем проти релігії. Це завжди збіднює постать. Навіть ці кілька останніх років дали багато різних іпостасей Шевченка. Тільки почалася Революція гідності, на стіні Інституту літератури Шевченка намалювали в бандані, Франка в помаранчевій касці й Лесю Українку в респіраторі. Це означає, що ці канонічні постаті продовжують бути актуальними. Вони є чимось важливим для людей, які відстоюють гідність держави та ризикують життям.

У Каневі готувалися до приїзду Путіна

— На 200-річчя Тараса Шевченка Віктор Янукович утік з країни, якщо рахувати ювілей за старим стилем. Чи не випадкова це була ситуація? — каже міністр культури Євген Нищук, 44 роки. Був ведучим сцени Євромайдану. Прийшов на презентацію книжки "Шевченків міф України Оксани Забужко та його критики" в київському "Мистецькому Арсеналі".

— Цьогоріч на святкування Шевченківських днів відвідав Черкащину. Проїжджаю Канів і дивлюся — фантастична будівля, нова. І мені кажуть: "Пане міністре, це Будинок культури. Тільки не працює. Не запустили з 2014 року". Запитую, що сталося. "Ну, там не введено, там ще щось. А ви знаєте, як його побудували? Це на 200-річчя Тараса Шевченка готували приїзд Путіна". Чи Тарас не запротестував проти цього? Очевидно, так сильно, що й запротестували українці.

Олена ПАВЛОВА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери