Re: цензії
- 20.11.2024|Михайло ЖайворонСлова, яких вимагав світ
- 19.11.2024|Тетяна Дігай, ТернопільПоети завжди матимуть багато роботи
- 19.11.2024|Олександра Малаш, кандидатка філологічних наук, письменниця, перекладачка, книжкова оглядачкаЧасом те, що неправильно — найкращий вибір
- 18.11.2024|Віктор ВербичПодзвін у сьогодення: художній екскурс у чотирнадцяте століття
- 17.11.2024|Василь Пазинич, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиДіалоги про історію України, написану в драматичних поемах, к нотатках на полях
- 14.11.2024|Ігор Бондар-ТерещенкоРозворушімо вулик
- 11.11.2024|Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти«Але ми є! І Україні бути!»
- 11.11.2024|Ігор Фарина, член НСПУПобачило серце сучасніть через минуле
- 10.11.2024|Віктор ВербичСвіт, зітканий з непроминального світла
- 10.11.2024|Євгенія ЮрченкоІ дивитися в приціл сльози планета
Видавничі новинки
- Корупція та реформи. Уроки економічної історії АмерикиКниги | Буквоїд
- У "НІКА-Центр" виходять книги Ісама Расіма "Африканський танець" та Карама Сабера "Святиня"Проза | Буквоїд
- Ігор Павлюк. "Бут. Історія України у драматичних поемах"Поезія | Буквоїд
- У Чернівцях видали новий роман Галини ПетросанякПроза | Буквоїд
- Станіслав Ігнацій Віткевич. «Ненаситність»Проза | Буквоїд
- Чеслав Маркевич. «Тропи»Поезія | Буквоїд
- Легенда про ВільнихКниги | Буквоїд
- Нотатник Вероніки Чекалюк. «Смачна комунікація: гостинність – це творчість»Книги | Буквоїд
- Світлана Марчук. «Небо, ромашки і ти»Поезія | Буквоїд
- Володимир Жупанюк. «З подорожнього етюдника»Книги | Буквоїд
Літературний дайджест
Що спільного між хімією і кулінарією?
Юлія Смаль. Цікава хімія. Життєпис речовин. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 112 с.
«Напевно, любий читачу, ти не раз чув або читав про маленьких ельфів, що живуть на квіткових полях. Як гадаєш, чому люди вигадали цих дивовижних, прекрасних істот? Відповісти на це запитання може… хімік!».
Чи бодай один шкільний підручник з хімії міг би дозволити собі такі висловлювання? Запитання риторичне. І тому ця книжка і не є підручником – у звичному розумінні: традиційної (читати – нудної) методології подачі інформації, наукової (читати – незрозумілої) стилістики розповіді тощо. Але цю книжку можна вважати підручником в сенсі цінності та важливості інформації, поданої в ній. То ж про що врешті ця книжка, яку вже починаю так нахвалювати? І чому вона така класна? Найперше, у книжці грамотно і тактовно структурований матеріал, з яким авторка знайомить читача. Юлія Смаль, письменниця і хімік за освітою, починає писати книжку не зі вступних ознайомчих загальних розділів що таке хімія, чому вона важлива, яке її місце серед інших наук тощо. Хоча з іншого боку, авторка таки дотримується одного із традиційних початків «від Адама і Єви», тобто у даному випадку від початків Всесвіту, від «найдрібніших цеглинок, з яких побудовано наш світ» – від атомів. У наступних розділах Юлія Смаль не забуває пояснити етимологію слова «хімія», розповісти про зв’язок хімії та фізики, трішки зазирнути у майбутнє хімії чи навіть перелічити нудні і нікому не цікаві (читати – життєвоважливі) правила техніки безпеки. Але ці всі канонічні речі авторка подає невимушено і в контексті якихось історій, цікавих трафунків із самими вченими-хіміками, ну і звісно, тут не обійшлося без практичної складової. І саме практичні розділи «Домашня лабораторія» після кожної теоретичної частини є великими і смачними родзинками (на жаль, не можу сказати, що соковитими, бо метафора родзинки цього не дозволяє). Не знаю, чи всі батьки будуть в захваті від того, що авторка пропонує їхнім дітям влаштувати «Вулкан на кухні», «Кольоровий вогонь» чи «Маленький вибух», але ці та багато інших дослідів неймовірно цікаві та пізнавальні. Зрештою, перед кожним «вибухонебезпечним» експериментом завжди звучить застереження, що «Цей дослід обов’язково треба проводити у присутності дорослих!» Що ще цікавого можна дізнатися у «Цікавій хімії»? Наприклад, чому листя змінює колір, заєць – хутро, чому небо синє, чому людина сивіє. Чи можливим є в принципі плащ-невидимка, «жива пластмаса», невагомі але надміцні будівлі тощо. Також юних читачів здивує багато цікавих фактів, пов’язаних із кулінарією, витоки яких лежать саме в хімії: що саме хіміки винайшли сучасний спосіб випікання хліба, консервування овочів, розробили молочні суміші для немовлят і багато іншого.
«Якщо людина хоч раз в житті підсмажила або зварила яйце, приготувала м’ясо чи картоплю, навіть посолила суп чи забула на ніч на столі склянку молока, і воно скисло, – то вже здійснила справжнє хімічне перетворення».
Багато кумедних ілюстрацій Андрія і Діани Нечаєвських, які прекрасно доповнюють текст, багато врізок важливої та цікавої інформації, на яку слід звернути особливу увагу. Наприкінці книжки – невеликий шматок корисних посилань на сайти та паперові видання про хімію, короткий словничок імен, а також аж 5 сторінок для нотаток. Передній і задній форзаци – це Періодична система хімічних елементів Менделєєва, – а інакше й бути не могло. Тож оформлення цього видання відмінне. Тобто хімія справді цікава. І Юлії Смаль таки вдалося трішки привідкрити завісу, за якою творяться справжні дива. Тобто це для невігласів вони дива, а для професіоналів-хіміків – щоденна робота, навіть пафосно кажучи, на благо людства. Не хочеться завершувати на сумній ноті, але трішки дьогтю у велику бочку меду хочу додати. Найперше, щоб ви не розслаблялися, що відкривши цю книжку на вас чекатиме легка пригодницько-розважальна розповідь, якою ви зможете насолоджуватися тихими осінніми вечорами. Бо не всі розділи можуть легко даватися (тобто тут я звертаюся до дорослих читачів). Ну бо це все-таки уроки хімії, а не музики чи літератури (до такого порівняння вдається гуманітарій, прошу це враховувати). По-друге, мене дещо здивувало таке твердження: «Були колись часи – ціле тисячоліття, коли релігія повністю витіснила науку з людського життя. І панувала у світі безпросвітня безграмотність». Тобто мова йде про Середньовіччя. І тут я не придираюсь, що правильно мало б бути «безпросвітнА», бо це лише недогляд літ.редактора чи коректора. Мені тут йдеться про таку голослівну однозначну заяву, однозначність якої можна поставити під сумнів (це за умови, якщо друге речення про безграмотність випливає наслідком впливу релігії). Зрештою, це єдине (але як на мене, критично важливе) твердження, яке викликало в мене бурю емоцій. Попри це, «Цікава хімія» Юлії Смаль – це найкраще сучасне видання про хімію для юних і спраглих знань дітей. Подарувати таку книжку дитині – це поєднати приємне з корисним. Однозначно. Врешті, рекомендую прочитати і дорослим. Певна, багато-чого ви й самі не знали і не підозрювали.
Коментарі
Останні події
- 21.11.2024|18:39Олександр Гаврош: "Фортель і Мімі" – це книжка про любов у різних проявах
- 19.11.2024|10:42Стартував прийом заявок на щорічну премію «Своя Полиця»
- 19.11.2024|10:38Поезія і проза у творчості Теодозії Зарівної та Людмили Таран
- 11.11.2024|19:2715 листопада у Києві проведуть акцію «Порожні стільці»
- 11.11.2024|19:20Понад 50 подій, 5 сцен, більше 100 учасників з України, Польщі, Литви та Хорватії: яким був перший Міжнародний фестиваль «Земля Поетів»
- 11.11.2024|11:21“Основи” вперше видають в оригіналі “Катерину” Шевченка з акварелями Миколи Толмачева
- 09.11.2024|16:29«Про секс та інші запитання, які цікавлять підлітків» — книжка для сміливих розмов від авторки блогу «У Трусах» Анастасії Забели
- 09.11.2024|16:23Відкриття 76-ої "Книгарні "Є": перша книгарня мережі в Олександрії
- 09.11.2024|11:29У Києві видали збірку гумору і сатири «СМІХПАЙОК»
- 08.11.2024|14:23Оголосили довгий список номінантів на здобуття Премії імені Юрія Шевельова 2024 року