Re: цензії
- 05.11.2025|Віктор ВербичКоли життя і як пейзаж, і як смерть
- 04.11.2025|Дана ПінчевськаГаличани та духи мертвих: історія одного порозуміння
- 04.11.2025|Надія Гаврилюк“Перетворює затамування на захват”: поезія Богуслава Поляка
- 03.11.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськІспит на справжність
- 02.11.2025|Богдан СмолякЗахисник Істин
- 31.10.2025|Володимир Краснодемський, журналіст, Лозанна, ШвейцаріяЯк змосковлювали ментальність українців
- 30.10.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськХудожній простір поезії Мирослава Аронця
- 27.10.2025|Ігор ЧорнийПекло в раю
- 20.10.2025|Оксана Акіменко. ПроКниги. Що почитати?Котел, в якому вариться зілля
- 19.10.2025|Ігор Фарина, письменник, м. Шумськ на ТернопілліПобачити себе в люстерці часу
Видавничі новинки
- Олександр Скрипник. «НКВД/КГБ проти української еміграції. Розсекречені архіви»Історія/Культура | Буквоїд
- Анатолій Амелін, Сергій Гайдайчук, Євгеній Астахов. «Візія України 2035»Книги | Буквоїд
- Дебра Сільверман. «Я не вірю в астрологію. Зоряна мудрість, яка змінює життя»Книги | Буквоїд
- Наомі Вільямс. «Пацієнтка Х, або Жінка з палати №9»Проза | Буквоїд
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
Літературний дайджест
Улюблені страви Стефи, або Таткове щастя
Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.).
Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя,
ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну
мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже:
«Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить
ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м´ясо. Я їй із
такої нагоди курячих котлет наготував - спеціально шукав м´яса, щоб без
анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно
наліпив котлет, насмажив - аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона
тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама
годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ -
як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах - і
мама їй дає по шматочку тiєї котлети - і Стефа їсть.
Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви -
картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена
шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч
засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів
такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо
порізану кубиками картоплю (один вузлик - одна картоплина), нарізані
овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються
дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з
м´яса - можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини.
Потім формуємо з фольги вузлик - і в духовку. Через 10-15 хвилин він
уже готовий. Начинити «вузлик» замість м´яса можна рибою. Тоді сиру не
кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і
сметанку.
Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для
їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний -
0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені
яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо
оладки, всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку
вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою.
Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо.
За 5-10 хвилин до готовності вливаємо 1-2 столові ложки томатної пасти,
розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли
котлети «розкриються»...
А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі
приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила
так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи - так сидів я аки суслик
за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти
ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує
дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не
казав нічого - сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не
обідав, - то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і
принесла мені на тарілці просто до комп´ютера! Направду я такий
щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок - той зрозуміє
татове щастя...
Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник
Коментарі
Останні події
- 05.11.2025|18:42«Столик з видом на Кремль»: до Луцька завітає один із найвідоміших журналістів сучасної Польщі
- 04.11.2025|10:54Слова загублені й віднайдені: розмова про фемінізм в житті й літературі
- 03.11.2025|18:29Оголошено довгий список номінантів на Премію імені Юрія Шевельова 2025: 13 видань змагаються за звання найкращої книжки есеїстики
- 03.11.2025|10:42"Старий Лев" запрошує на майстер-клас з наукових експериментів за книгою "Енергія. Наука довкола нас"
- 03.11.2025|10:28Юлія Чернінька презентує «Бестселер у борг» в Івано-Франківську
- 02.11.2025|09:55У Львові вийшов 7-й том Антології патріотичної поезії «ВИБУХОВІ СЛОВА»
- 30.10.2025|12:41Юний феномен: 12-річний Ілля Отрошенко із Сум став наймолодшим автором трилогії в Україні
- 30.10.2025|12:32Фантастичні результати «єКниги»: 359 тисяч проданих книг та 200 тисяч молодих читачів за три квартали 2025 року
- 30.10.2025|12:18Новий кліп Павла Табакова «Вона не знає молитви» — вражаюча історія кохання, натхненна поезією Мар´яни Савки
- 30.10.2025|12:15«Енергія. Наука довкола нас»: Старий Лев запрошує юних читачів на наукові експерименти
