Re: цензії

20.11.2024|Михайло Жайворон
Слова, яких вимагав світ
19.11.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Поети завжди матимуть багато роботи
19.11.2024|Олександра Малаш, кандидатка філологічних наук, письменниця, перекладачка, книжкова оглядачка
Часом те, що неправильно — найкращий вибір
18.11.2024|Віктор Вербич
Подзвін у сьогодення: художній екскурс у чотирнадцяте століття
17.11.2024|Василь Пазинич, фізик-математик, член НСПУ, м. Суми
Діалоги про історію України, написану в драматичних поемах, к нотатках на полях
Розворушімо вулик
11.11.2024|Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
«Але ми є! І Україні бути!»
11.11.2024|Ігор Фарина, член НСПУ
Побачило серце сучасніть через минуле
10.11.2024|Віктор Вербич
Світ, зітканий з непроминального світла
10.11.2024|Євгенія Юрченко
І дивитися в приціл сльози планета

Літературний дайджест

Улюблені страви Стефи, або Таткове щастя

Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.).

Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя, ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже: «Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м´ясо. Я їй із такої нагоди курячих котлет наготував - спеціально шукав м´яса, щоб без анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно наліпив котлет, насмажив - аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ - як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах - і мама їй дає по шматочку тiєї котлети - і Стефа їсть.

Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви - картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо порізану кубиками картоплю (один вузлик - одна картоплина), нарізані овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з м´яса - можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини. Потім формуємо з фольги вузлик - і в духовку. Через 10-15 хвилин він уже готовий. Начинити «вузлик» замість м´яса можна рибою. Тоді сиру не кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і сметанку.

Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний  - 0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо оладки,  всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою. Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо. За 5-10 хвилин до готовності вливаємо 1-2 столові ложки томатної пасти, розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли котлети «розкриються»...

А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи - так сидів я аки суслик за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не казав нічого - сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не обідав, - то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і принесла мені на тарілці просто до комп´ютера! Направду я такий щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок - той зрозуміє татове щастя...

Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

27.11.2024|12:11
"Книгарня "Є" відновлює тури для письменників: дебютні авторки-фантастки вирушають у подорож Україною
21.11.2024|18:39
Олександр Гаврош: "Фортель і Мімі" – це книжка про любов у різних проявах
19.11.2024|10:42
Стартував прийом заявок на щорічну премію «Своя Полиця»
19.11.2024|10:38
Поезія і проза у творчості Теодозії Зарівної та Людмили Таран
11.11.2024|19:27
15 листопада у Києві проведуть акцію «Порожні стільці»
11.11.2024|19:20
Понад 50 подій, 5 сцен, більше 100 учасників з України, Польщі, Литви та Хорватії: яким був перший Міжнародний фестиваль «Земля Поетів»
11.11.2024|11:21
“Основи” вперше видають в оригіналі “Катерину” Шевченка з акварелями Миколи Толмачева
09.11.2024|16:29
«Про секс та інші запитання, які цікавлять підлітків» — книжка для сміливих розмов від авторки блогу «У Трусах» Анастасії Забели
09.11.2024|16:23
Відкриття 76-ої "Книгарні "Є": перша книгарня мережі в Олександрії
09.11.2024|11:29
У Києві видали збірку гумору і сатири «СМІХПАЙОК»


Партнери