Re: цензії
- 20.11.2024|Михайло ЖайворонСлова, яких вимагав світ
- 19.11.2024|Тетяна Дігай, ТернопільПоети завжди матимуть багато роботи
- 19.11.2024|Олександра Малаш, кандидатка філологічних наук, письменниця, перекладачка, книжкова оглядачкаЧасом те, що неправильно — найкращий вибір
- 18.11.2024|Віктор ВербичПодзвін у сьогодення: художній екскурс у чотирнадцяте століття
- 17.11.2024|Василь Пазинич, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиДіалоги про історію України, написану в драматичних поемах, к нотатках на полях
- 14.11.2024|Ігор Бондар-ТерещенкоРозворушімо вулик
- 11.11.2024|Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти«Але ми є! І Україні бути!»
- 11.11.2024|Ігор Фарина, член НСПУПобачило серце сучасніть через минуле
- 10.11.2024|Віктор ВербичСвіт, зітканий з непроминального світла
- 10.11.2024|Євгенія ЮрченкоІ дивитися в приціл сльози планета
Видавничі новинки
- Корупція та реформи. Уроки економічної історії АмерикиКниги | Буквоїд
- У "НІКА-Центр" виходять книги Ісама Расіма "Африканський танець" та Карама Сабера "Святиня"Проза | Буквоїд
- Ігор Павлюк. "Бут. Історія України у драматичних поемах"Поезія | Буквоїд
- У Чернівцях видали новий роман Галини ПетросанякПроза | Буквоїд
- Станіслав Ігнацій Віткевич. «Ненаситність»Проза | Буквоїд
- Чеслав Маркевич. «Тропи»Поезія | Буквоїд
- Легенда про ВільнихКниги | Буквоїд
- Нотатник Вероніки Чекалюк. «Смачна комунікація: гостинність – це творчість»Книги | Буквоїд
- Світлана Марчук. «Небо, ромашки і ти»Поезія | Буквоїд
- Володимир Жупанюк. «З подорожнього етюдника»Книги | Буквоїд
Літературний дайджест
Улюблені страви Стефи, або Таткове щастя
Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.).
Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя,
ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну
мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже:
«Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить
ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м´ясо. Я їй із
такої нагоди курячих котлет наготував - спеціально шукав м´яса, щоб без
анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно
наліпив котлет, насмажив - аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона
тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама
годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ -
як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах - і
мама їй дає по шматочку тiєї котлети - і Стефа їсть.
Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви -
картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена
шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч
засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів
такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо
порізану кубиками картоплю (один вузлик - одна картоплина), нарізані
овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються
дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з
м´яса - можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини.
Потім формуємо з фольги вузлик - і в духовку. Через 10-15 хвилин він
уже готовий. Начинити «вузлик» замість м´яса можна рибою. Тоді сиру не
кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і
сметанку.
Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для
їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний -
0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені
яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо
оладки, всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку
вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою.
Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо.
За 5-10 хвилин до готовності вливаємо 1-2 столові ложки томатної пасти,
розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли
котлети «розкриються»...
А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі
приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила
так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи - так сидів я аки суслик
за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти
ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує
дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не
казав нічого - сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не
обідав, - то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і
принесла мені на тарілці просто до комп´ютера! Направду я такий
щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок - той зрозуміє
татове щастя...
Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник
Коментарі
Останні події
- 27.11.2024|12:11"Книгарня "Є" відновлює тури для письменників: дебютні авторки-фантастки вирушають у подорож Україною
- 21.11.2024|18:39Олександр Гаврош: "Фортель і Мімі" – це книжка про любов у різних проявах
- 19.11.2024|10:42Стартував прийом заявок на щорічну премію «Своя Полиця»
- 19.11.2024|10:38Поезія і проза у творчості Теодозії Зарівної та Людмили Таран
- 11.11.2024|19:2715 листопада у Києві проведуть акцію «Порожні стільці»
- 11.11.2024|19:20Понад 50 подій, 5 сцен, більше 100 учасників з України, Польщі, Литви та Хорватії: яким був перший Міжнародний фестиваль «Земля Поетів»
- 11.11.2024|11:21“Основи” вперше видають в оригіналі “Катерину” Шевченка з акварелями Миколи Толмачева
- 09.11.2024|16:29«Про секс та інші запитання, які цікавлять підлітків» — книжка для сміливих розмов від авторки блогу «У Трусах» Анастасії Забели
- 09.11.2024|16:23Відкриття 76-ої "Книгарні "Є": перша книгарня мережі в Олександрії
- 09.11.2024|11:29У Києві видали збірку гумору і сатири «СМІХПАЙОК»