
Re: цензії
- 03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро«Був на рідній землі…»
- 02.09.2025|Віктор ВербичКнига долі Федора Литвинюка: ціна вибору
- 01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиОдухотворений мегавулкан мезозойської ери
- 25.08.2025|Ярослав ПоліщукШалений вертеп
- 25.08.2025|Ігор ЗіньчукПравди мало не буває
- 18.08.2025|Володимир Гладишев«НЕМОВ СТОЛІТЬ НЕБАЧЕНИХ ВЕСНА – ПЕРЕД ОЧИМА СХОДИТЬ УКРАЇНА»
- 12.08.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськПолтавська хоку-центричність
- 07.08.2025|Ігор ЧорнийРоки минають за роками…
- 06.08.2025|Ярослав ПоліщукСнити про щастя
- 06.08.2025|Валентина Семеняк, письменницяЧас читати Ганзенка
Видавничі новинки
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
- Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
- Мар’яна Копачинська. «Княгиня Пітьми»Книги | Буквоїд
- "Моя погана дівчинка - це моя частина"Книги | Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
Літературний дайджест
Улюблені страви Стефи, або Таткове щастя
Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.).
Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя,
ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну
мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже:
«Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить
ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м´ясо. Я їй із
такої нагоди курячих котлет наготував - спеціально шукав м´яса, щоб без
анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно
наліпив котлет, насмажив - аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона
тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама
годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ -
як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах - і
мама їй дає по шматочку тiєї котлети - і Стефа їсть.
Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви -
картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена
шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч
засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів
такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо
порізану кубиками картоплю (один вузлик - одна картоплина), нарізані
овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються
дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з
м´яса - можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини.
Потім формуємо з фольги вузлик - і в духовку. Через 10-15 хвилин він
уже готовий. Начинити «вузлик» замість м´яса можна рибою. Тоді сиру не
кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і
сметанку.
Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для
їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний -
0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені
яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо
оладки, всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку
вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою.
Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо.
За 5-10 хвилин до готовності вливаємо 1-2 столові ложки томатної пасти,
розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли
котлети «розкриються»...
А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі
приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила
так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи - так сидів я аки суслик
за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти
ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує
дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не
казав нічого - сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не
обідав, - то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і
принесла мені на тарілці просто до комп´ютера! Направду я такий
щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок - той зрозуміє
татове щастя...
Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник
Коментарі
Останні події
- 11.09.2025|19:25Тімоті Снайдер отримав Премію Стуса-2025
- 10.09.2025|19:24Юліан Тамаш: «Я давно змирився з тим, що руснаків не буде…»
- 08.09.2025|19:3211 вересня стане відомим імʼя лауреата Премії імені Василя Стуса 2025 року
- 08.09.2025|19:29Фестиваль TRANSLATORIUM оголосив повну програму подій у 2025 році
- 08.09.2025|19:16В Україні з’явилася нова культурна аґенція “Терени”
- 03.09.2025|11:59Український ПЕН оголошує конкурс на здобуття Премії Шевельова за 2025 р
- 03.09.2025|11:53У Луцьку — прем’єра вистави «Хованка» за п’єсою іспанського драматурга
- 03.09.2025|11:49Літагенція OVO офіційно представлятиме Україну на Світовому чемпіонаті з поетичного слему
- 02.09.2025|19:05«Пам’ять дисгармонійна» у «Приватній колекції»
- 27.08.2025|18:44Оголошено ім’я лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка-2025