Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

11.11.2009|19:07|Друг читача

Не бійся грипу!

Віталій Капранов. Сам собі лікар. – К.: Зелений пес, 2009. – 488 с.

Окрім фармакології, серед галузей, які можна запідозрити у тому, що вони приклали руку до нагнітання паніки навколо епідемії грипу в Україні, треба розглядати ще й книговидання. Адже чим ще займатися населенню довгими осінніми вечорами, коли всі публічні розваги заборонено? Хіба дивитися телевізор і читати. Радимо: для здоров’я ліпший другий спосіб проведення часу! Адже, крім романів різних жанрів, до читацьких рук має нагоду потрапити порадник про те, як бути здоровим і що робити, коли все ж таки захворів. Називається книга «Сам собі лікар» і користується неабиякою популярністю: цього року світ побачило третє перевидання.

Отже, найболючішою темою на сьогодні лишається грип. Розгорнемо розділ, присвяченій боротьбі з цією хворобою.

Виявляється, не треба панічно боятися, коли стовпчик термометра стрибає вверх: «Саме при підвищенні температури до 38-39˚С організм починає виробляти захисний засіб інтерферон. Тому особливо перші три дні не слід знижувати температуру нижче 38˚С». І категорично заборонено використовувати лікарняний, щоби поклопотатися по господарству: ніщо так не підриває захисні сили організму, як фізичне навантаження. Цікава інформація про щеплення: аби виробити антитіла та забезпечити повний захист, організму людини потрібно два тижні, тому після початку епідемії щеплення робити вже недоцільно.

Книга містить багато порад, які спираються на народну медицину. Нехтувати ними під час тотального дефіциту медикаментів, як мінімум, не розумно. Тим більше, що ці поради перевірено віками: ще Нострадамус радив: «Носіть із собою в кишені головку часнику – вона врятує вас від зарази». Втім, повна самодіяльність не підтримується – книга починається із застереження: «Слід пам’ятати, що самостійно лікуватись можна тільки після консультації у лікаря».

Окремі розділи порадника присвячено догляду за хворим та перебуванню в лікарні. Проте найліпше буде, якщо максимум уваги приділити останньому розділу, який має оптимістичну назву: «Щоб ви були здорові!»



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери