Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Авторська колонка\Янукович і К. Філологічні студії

Авторська колонка

Янукович і К. Філологічні студії

Півтора роки тому, коли команда Віктора Януковича прийшла до влади, від неї очікували всього: нового великого перерозподілу майна, подальшого тиску на опозицію та ЗМІ, згортання демократії, загравання із Москвою, сварок із Заходом etc.

Утім, навряд чи хтось собі навіть уявляв, що Віктор Федорович і К візьмуться за філологію. Люди, які не здатні розрізнити Бабеля від Бебеля, Ахматову від Ахмєтова, Чехова від дуету Чехова, раптом почали «рулити» мовою та літературою.

Тон задав, звісно ж, сам Янукович. Він повсякчас намагається демонструвати свою ерудицію та начитаність. І робить він це не лише на гуманітарній раді при главі держави, а й перед пересічними українцями. Правда, при цьому ВФ плутає імена-прізвища, рід занять літераторів, але як старанний «трієчник» він декламує підготовлені його спічрайтерами цитати і розумні висловлювання. На якомусь етапі ВФ і К зрозуміли: він - не лише «читатєль», а й «пісатєль». Влітку 2011 року Янукович сповістив: він пише книжку! Для людини, яка робить помилки навіть при читанні тексті із папірця, ці слова була рівноцінні заявці на політ у космос. Щоправда, стався пшик. Як завжди, зіпсувало все ліниве оточення Януковича, яке сплагіатило для нього частину книжки «Opportunity Ukraine», яка побачила світ у видавництві «Манделбаум Верлаг». Але хіба це могло зупинити пристрасть Януковича до філології? Він, як справжній цінитель красного (в хорошому розумінні) слова, присвоїв звання Героя України своєму сусідові по донецькій квартирі поету Дмитру Білашу. Для Донбасу, де героями ставали зазвичай шахтарі та вугільні барони, поет-Герой, це - більше, ніж поет. Тим паче, якщо цей автор римових рядків присвятив свою поезію ВФ! Зовсім скоро ми ще й дізнаємось, яка книжка, за версією Януковича, може називатися книжкою року в Україні. Нинішній президент вирішив продовжити справу свого попередника - Віктора Ющенка і у вересні 2011 року переформатував склад комітету премії «Українська книга року». Відтепер його очолює Іван Драч, заступає його Ганна Герман, а членами комітету за згодою мають стати Марія Матіос та Мирослав Попович. Яким буде перелік переможців, краще - не фантазувати. 

Одразу за Януковичем свій внесок у філологічні студії зробив Дмитро Фірташ. Цьогоріч зі своєї барської руки він виділив фестивалю поезії «Meridian Сzernowitz» 1,5 млн.грн. Власник «РосУкрЕнерго», думаю, навіть не здогадується, хто такий Сергій Жадан, Юрій Андрухович чи Андрій Бондар. Врешті-решт, може, це й не так важливо. І, як каже Патріарх Бу-Ба-Бу, йому абсолютно «по цимбалам», хто фінансує фестиваль. Як би там було, свою «десятину» Фірташ у розвиток філології вже зробив (пам´ятаєте Юрія Дєточкіна із «Стережись автомобіля»?). Можна, правда, було це зробити у інший спосіб - видати, наприклад, на 1,5 млн. грн. книжки 50 авторам-початківцям, влаштувати їм тур Україною. Але нема тому ради, хазяїн - барин, йому видніше. 

І от остання новина: Юрій Іванющенко (він же - Юра Єнакієвський) відтепер буде опікуватися Київським національним лінгвістичним університетом. Разом із міністром палива та енергетики Юрієм Бойком, новоявленим членом фракції Партії регіонів Таріелом Васадзе та комуністкою Катериною Самойлик, відтепер вони - члени наглядової ради КНЛУ. Компанію їм склав письменник Андрій Курков, перший заступник Дмитра Табачника - Євген Сулима та посол України у Великобританії та Північній Ірландії Володимир Хандогій. Іванющенко вже пообіцяв призначити 20 іменних стипендій для студентів-лінгвістів. Ну, щоб вони «владєлі язиком, так сказать». 

Одне слово, філологія лишила спокою Януковича і К. І я зовсім не здивуюсь, якщо скоро філологічна еліта України, доведена владою до зубожіння, почне долучати до своїх лав у статусі почесних професорів того ж таки Віктора Януковича, Юрія Іванющенка, Дмитра Фірташа та Юрія Бойка. Хоча  вітчизняна філологія переживала й гірші часи. Для неї головне, аби свою пристрасть до української мови та літератури не почав демонструвати Микола Азаров. Правда ж?     



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери