Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

27.08.2019|19:32|Ігор Зіньчук

Енциклопедія людських доль

Ольга Яворська. Незабуте. – Львів: Сполом, 2014 – 376 с.

Справжня енциклопедія людських доль. Саме так можна охарактеризувати книгу оповідань «Незабуте» сучасної української письменниці Ольги Яворської. Перш за все варто сказати, що для глибшого осмислення творчості письменниці бажано ознайомитися з її життєвим шляхом, адже, в такому разі, тексти письменниці ще чуттєвіше торкатимуться струн серця читача.

За жанром це – збірка оповідань чи, радше, життєвих історій.  Письменниця не вигадує своїх персонажів, всі вони звичайні люди, які живуть поруч із нами, долають життєві труднощі, боряться з недугами, прагнуть затишку, любові, сімейної злагоди, миру у власній, натомленій життям, душі.

Письменниця глибоко співчуває, співпереживає кожному героєві своїх оповіданнь. Наприклад, головною темою оповідання «Божевільна» є гірка доля заробітчанки, яку горе - роботодавці намагалися продати в рабство у далекій Італії.

Книга орієнтована на широке коло читачів, але, на мою думку, потрібно бути морально готовим до читання, тому що в книжці дуже багато болю, смутку, але тексти надзвичайно життєві та правдиві. Реалістичність оповіді є однією із характерних особливостей цієї збірки. Книгу варто читати повільно, розмірковуючи, осмислюючи.  

Ще одне оповідання, яке мене особливо вразило своєю щемливісто, це – «Кораблик щастя». Центральною темою тексту є проблема взаєморозуміння у сім`ї. А також вдячність Творцеві за те, що найріднішим людям вдалося врятуватися під час Скнилівської трагедії у Львові 27 липня 2002 року в момент жахливого падіння літака СУ - 27 на глядачів авіашоу.

Оповідання «Нечутний схлип» повною мірою розкриває силу материнської любові. Цікаво, що письменниця прагне донести до читача основну думку тексту вже в заголовку оповідання. Наприклад, коли в тексті йдеться про драматичний похід у гори і дивовижний порятунок юного мандрівника, то оповідання називається «Небесна свіча серед білих снігів». А оповідання «Юрчикові малюнки» не залишить байдужим нікого, тому що актуалізує  болісно важливу тему для України сьогодення  -   заробітчанство і тугу малої дитини за матір`ю, що змушена заробляти гроші на чужині, залишивши дитину під опікою тітки. А батько дитини в той час зловживає алкоголем і абсолютно не цікавиться проблемами та тривогами свого сина.

Провідними темами книги «Незабуте» є нещасливе кохання, заробітчанство, важка жіноча доля, домашнє насильство в родинах українських селян.

В тексті дуже відчутна любов письменниці до Карпат. Ось як це описано вустами одного із персонажів:

«-  Немає нічого кращого від зимових Карпат, - задумано сказав Дмитро. – Тут людина набирається фізичних і духовних сил. Але ці гори бувають і смертельно небезпечними, особливо у негоду. Їхня велич у їхній красі»[1].

Як видно із наведеного уривку, згадкою про небезпеку гір, авторка ніби поаереджає, застерігає читача від легковажності та необачності.

Прочитавши книгу, розумієш, що всі тексти пройняті незнищенною любов`ю до нашого народу, любов`ю до рідної України.

 «Незабуте» призначена для дбайливого, вдумливого читання довгими зимовими вечорами, смакуючи гарячий карпатський чай із духм`яних трав, напоєних життєдайною силою сонця гірських полонин, упереміш із тугою та тривогами щоденного життя.



[1] Ольга Яворська «Незабуте» – Львів: Сполом , 2014 – с. 139

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери