Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

30.06.2019|19:45|Ігор Зіньчук

Обов`язок чи кохання короля?

Сімона Вілар. Замок таємниць. Харків. Клуб сімейного дозвілля, 2014 - 448 с.

 

Незважаючи на те, що Сімона Вілар пише свої романи російською мовою, вони завжди інтригуючі та цікаві для читача. Розв`язка сюжету відбувається на останніх сторінках, а повороти – завжди динамічні та несподівані. Не є винятком й історичний триллер «Замок таємниць». 

Мені важко погодитися з визначенням видавців, що це «жіночий роман». На мою думку, в сюжеті книги надто багато вбивств, як для «жіночого роману». 

Події відбуваються в Англії  XVII ст.  Молодий король Карл ІІ, після поразки у битві під Вустером, якої зазнав від військ Олівера Кромвеля, змушений переховуватися під вигаданим ім`ям, адже за його голову призначено винагороду. Захистивши двох дам від розлюченого натовпу, король – вигнанець та його захисник лорд Джуліан Грентем приймають запрошення леді Єви Робсарт погостювати у замку Сент-Прайорі. Але це - лише початок пригоди, цілої низки таємничих убивств, які трапляються у замку і персонажам доведеться розкривати родинні таємниці, вчитися довіряти одне одному, пізнавати, хто ж справжній друг і де ж криється ворог.

В книзі дуже детально описано побут мешканців замку тієї епохи. Над маєтком нависло прокляття. Існує давня легенда про те, що ще з часів, коли замок був аббатством, його мешканцям незадовго до їх загибелі з`являється привид і кожен, хто його побачив невдовзі помре.

Прекрасна Єва мріє завоювати серце монарха, що під ім`ям Чарльза Трентона гостює в її замку. Дівчина понад усе прагне вирватися із похмурого гнітючого Сент-Прайорі і стати однією з кращих при дворі його величності. Однак, чи судилося мріям красуні здійснитися?, що обере король – обов`язок правителя, який прагне повернути собі трон та владу чи кохання і шлюб з особою не королівської крові?, Чи має король право на щастя?, як до подібного вчинку поставлятся знатні вельможі, що заради збереження династії Стюартів ризикнули багатством, честю, славою або й життям?

Роман «Замок таємниць» схожий на романи Олександра Дюма: Таке саме повільне розгортання подій, дуелі, пристрасті, честь дворянина понад усе. 

Сімона Вілар дуже детально описує подробиці здійснення злочину. Аж до натуралістичних подробиць, які у надто вразливого читача могли б спричинити огиду. В сюжеті є характрене для  жанру триллера «затягування драматичної паузи», що тримає увагу читача у постійній напрузі. Коли читаєш книгу, то виникає відчуття, ніби дивишся цікавий фільм і, на якийсь час забуваєш про навколишню реальність.

Читач  наче перебуває поруч із персонажами і на власні очі бачить вишуканий замок із його галереями, парками, розкішними покоями для гостей, бібліотекою із численними виданнями богословських книг, рицарських романів, романтичних шедеврів епохи Відродження, які мали значний вплив на формування світогляду Рейчел Робсарт.

Мене особливо вражає вміння письменниці передати мову, манери, характери героїв Великої Британії XVIIст. Є в романі  передбачування чаклунки, магія, обряди, спалювання відьми на вогнищі. Саме Мег, яка була годувальницею сестри Єви Рейчел Робсарт пророкує Карлові ІІ, що йому вдасться повернути королівську владу та успіх, проте він ніколи не матиме дітей, а отже династія Стюартів приречена.

Вважаю, що в сюжеті «Замку таємниць» можна простежити певні паралелі із романом Шарлоти Бронте «Джен Ейр». Адже в обох романах є страшна таємниця, яка не дає душевного спокою мешканцям замку. В «Джен Ейр» це – божевільна дружина Едварда Рочестера, яку утримують замкненою в одній із віддалених кімнат замку.  Схожий поворот долі відбувається й у маєтку Сент-Прайорі. 

Ось деякі цитати із «Замку таємниць», які, на мою думку, є особливо значущими:

«Однако те, кто рождены для престола, в личной жизни лишены многих радостей. В том числе и возможности по собственному усмотрению выбирать себе спутницу жизни.» 

«Всему свое время, и всякой вещи под небом. Время убивать и время врачевать. Время ненавидеть и время любить.»

«Политика - вещь изменчивая.» 

«Нельзя ждать милостей от судьбы, судьбу надо делать самой.»

Не буду розкривати всієї інтриги, скажу лише, що книга  допоможе вам поринути в атмомферу вельмож, королів, придворного етикету, прекрасних дам та кавалерів, які готові боротися за руку і серце своєї обраниці на дуелі до останнього подиху.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери