30.07.2018|23:26|Олеся Кізима

«Монстри, що живуть у шафах» і сила усмішки

Чаклун О. Монстри, що живуть у шафах: казки / Олег Чаклун. Ілюстраторка Оксана Липка. – К.: Фонтан казок, 2018. – 48 с., іл.

Агов, друзі, а давайте поговоримо про... монстрів! Так-так, саме про них -- монстрів! І не простих, а тих, що... живуть у шафах! Еге ж, тих, що полюбляють оселятися у шафах, комодах, всіляких закамарках, на полицях, в підвалах та коморах. Злякалися? Ні? Чудово! Ну що ж, а як щодо пропозиції ще й познайомитися з ними? Ба більше, заприятелювати з тими самими монстрами? Хтозна, можливо, вони зовсім не такі страшні, як їх вимальовує наша уява... Кажете, їх не існує? Хм, а чому ж тоді дверцята шафи, яку щойно зачинили, привідчиняються? Або шухляда, якою ви ніколи не користуєтесь, раптом висунута... Ото ж бо й воно! Монстри  таки існують! Чи ні? А давайте перевіримо!

А за гіда у монстрячому світі нам буде улюблений письменник українських і не тільки дітей – Олег Чаклун. До речі, саме він є почесним лауреатом престижної відзнаки у галузі монстрознавства серед усіх чаклунів. Тому, кому-кому, як не йому – справжнісінькому монстрознавцю – було до снаги записати побачені на власні очі історії, які склали цю симпатичну книжечку! А ще до її створення доклалася світла і талановита художниця Оксана Липка, котра малює не як усі, тобто олівцями та фарбами на папері, а набагато цікавіше! Тільки уявіть, а ще краще побачте: вона малює... голкою з ниткою! А за полотно майстриня використовує клаптики кольорової тканини, ще й бісером де-не-де наводячи ефектні штрихи. Саме вона вишила усіх наших казкових героїв такими барвистими та цікавими, що й казати – просто чудовими, з якими так і кортить чимшвидше познайомитись!

У звичайнісінькому будинку жила собі сім´я з двома діточками. Хлопчика звали Івасем, а дівчинку Веселинкою. Одного разу вони гралися у хованки; Івасеві випало шукати, а сестричці – ховатися. І саме у цей час у паралельному монстрячому світі троє друзів – Хвалько, Малюк та Незграба – теж вирішили вдатися до улюбленої розваги, тобто теж погратися в хованки! І хтозна, чи розпочалася би наша казка, якби Веселинка та крихітний монстрик Малюк не заховалися в одній і тій самій шафі! Так, знайомства уникнути не вдалося, але, цікава річ, монстри ж бо уявляють людей, як ми їх, як-от якими вони здавалися Веселинці – великими, страшними та кровожерливими потворами! Звісно, ані Веселинка, ані Малюк такими не були; останній ж утворився із дрібки пилу, клаптика старої тканини й крильця торішньої мухи, а жив у скриньці, де й народився. Але дівчинці, на щастя, страшних історій про монстрів не розповідали, тому вона аніскілечки не злякалася Малюка, котрий, навпаки, тремтів, як осиковий листочок... А що ж було далі, спитаєте ви? Ще цікавіші знайомства, відкриття та пригоди! Адже гра триває, а казка тому і зветься казкою, що у ній завжди мають місце найнесподіваніші дива!

«Монстри, що живуть у шафах» – без сумніву, книжка, яку так і хочеться... обіймати! Настільки вона добра, тепла та позитивно-терапевтична! Написана чудовою мовою, з відмінним гумором, який сподобається і дітям, і дорослим! Дійсно, ідеально підходить для сімейного читання, як і зазначає видавництво «Фонтан казок», даруючи стільки незабутнього спільного часу, проведеного і з задоволенням, і з неабиякою користю. Бо кожна із цих чотирьох казочок – «Хованки», «Хвалько і Незграба», «Хтось із темряви» та «Забіяка» – неначе таблетка-вітамінка, яка допоможе кожному із нас, незалежно від віку, боротися зі страхами, які часто-густо є придуманими нашою уявою. Боротися і перемагати з допомогою сили щирої усмішки, адже усмішка – це перший крок, щоб потоваришувати навіть із монстрами! Чи не так?

30.05.2018|14:35|Події
«Фонтан казок» на Книжковому Арсеналі-2018
14.12.2017|10:12|Події