Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

04.04.2019|13:35|Буквоїд

У видавництві «Джура» вийшла нова книга «Словами очевидців: література від Євромайдану до війни»

У видавництві «Джура» побачила світ монографія літературознавиці Ніни Герасименко «Словами очевидців: література від Євромайдану до війни».

У своїй праці Н. Герасименко дослідила поезію і прозу Євромайдану та війни на сході України. Найбільшу увагу звернула на романи сучасних українських письменників та учасників буремних подій, які зобразили побачене і пережите на папері.

Про стан сучасної воєнної літератури авторка зазначила: «Трагічні часи народжують не лише нових Героїв, а й дають поштовх до створення низки шедеврів: книг, фільмів, картин. За перо беруться люди, які б у звичайних обставинах цього не зробили. Пишуть солдати, офіцери, волонтери, свідки подій, молоді і досвідчені літератори. Автори намагаються бути чесними і без фальші писати про те, що відбувається з українцями, які перебувають у зоні бойових дій. Друком виходять поетичні збірки, художні повісті і романи, присвячені війні та людині на війні. Кількість виданих книжок про російську агресію на Донбасі годі полічити. Можемо цілком відповідально стверджувати: протягом 2014-19 рр. в ураїнській сучасній літературі з’явився цілий новий напрямок – література про АТО та ООС, або ж просто сучасна воєнна література».

Дослідниця вважає, що «нині в Україні триває перший етап збройного протистояння, а стан війни не налаштовує на розлогий формат – немає часу на осмислення й переосмислення, бо треба встигнути розпочати і завершити текст, доки не впіймав кулю».

Видання «Словами очевидців…» містить огляд книг про Революцію Гідності та війну на сході та їх літературний аналіз, тому становитиме інтерес насамперед для науковців, студентів, учителів-словесників.

Книги про Революцію Гідності та війну на сході – «безцінний скарб» для патріотичного виховання молоді – і у школі, і у виші. Це «жива історія» для майбутніх поколінь, тому матеріали дослідження можуть бути використані під час проведення національно-патріотичної та виховної роботи.

Герасименко Н. В. Словами очевидців: література від Євромайдану до війни. Тернопіль: Джура, 2019. 128 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери