Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

09.11.2011|09:32|Буквоїд

Олександр Скрипник. «Розвідники, народжені в Україні»

У книзі вперше зібрано й систематизовано інформацію про розвідників, які народилися в Україні і досягли вагомих професійних здобутків, а також про тих, хто відбувся як розвідник саме у підрозділах української зовнішньої розвідки.

Імена багатьох з них увійшли до когорти визначних розвідників світу, а проведені ними операції ще довго вражатимуть уяву своєю масштабністю, гостротою детективних сюжетів, боротьбою інтелекту, винахідливістю, психологічною напругою, ризиком і несподіваними драматичними поворотами. 

Усі персоналії, а їх близько сотні, систематизовано за майже півтора десятком розділів, кожен з яких присвячений певному історичному періоду або своєрідному напрямку роботи розвідників чи то становищу, яке вони займали в ієрархії розвідки.

Ті, кого зростила українська земля, у різні часи й епохи для виконання розвідувальних завдань впроваджувалися у оточення польського короля, болгарського царя, парагвайського диктатора, керівників деяких європейських і азійських країн, вели відповідальні секретні переговори з прем´єр-міністрами різних країн, дослужилися до високого чину генерала французької армії, стали рятівниками Відня від турецької облоги, Кракова - від цілковитого зруйнування гітлерівськими військами, прототипами головних дійових осіб у кінофільмах «Щит і меч», «Салют, Маріє!», «Майор «Вихор»,  «ТАРС уповноважений заявити» та інших, були резидентами розвідки у США, Англії, Франції, Німеччині, Італії, Ізраїлі, Індії, Афганістані, Китаї і багатьох інших країнах, керівниками радянської зовнішньої розвідки, добували відомості про секрети створення атомної бомби, дату початку нападу гітлерівської Німеччини на СРСР та багато іншої важливої розвідувальної інформації.

Автор книги - журналіст, дослідник історії вітчизняних спецслужб, керівник прес-служби Служби зовнішньої розвідки України Олександр Скрипник - упродовж кількох років збирав матеріали до книги, зустрічався з ветеранами розвідки і їхніми близькими родичами, вивчав спогади і мемуари розвідників. Під час написання книги також спирався на документальні матеріали з архівів спецслужб, дослідження істориків і фахівців розвідки, різноманітні відкриті джерела. Все це надає документальним нарисам більшої вірогідності й об´єктивності. 

Олександр Скрипник. Розвідники, народжені в Україні. - К.: Ярославів Вал, 2011. - 624 с.: іл.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери