Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

29.08.2011|10:24|Сергій Русаков, культуролог

Сяйво молодої душі

Протуберанці слова. Поезії, проза, гумор / упорядкування В.П. Андрущенка, А.П. Демиденка; [вступ. статті Віктора Андрущенка, Андрія Демиденка]. – К. : Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2011. – 330 с.

Нещодавно відбулась презентація збірки «Протуберанці слова», яка представляє найкращі твори однойменної літературної студії Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. У цьому році виповнюється 65 років діяльності літстудії, і за цей час з нею пов´язали життя, взяли творчий початок велика кількість обдарованої молоді. Серед них ті, хто з часом увійшли в історію як незабутні літературні генії - Андрій Малишко, Тодось Осьмачка, Олександр Корнійчук, Юрій Збанацький, Павло Глазовий, Любов Забашта, Федір Маківчук, Микола Нагнибіда, Микола Олійник, Марія Познанська, Марія Пригара, Василь Чухліб та багато інших поетів і прозаїків.

«Протуберанці слова» є збіркою, яку автори проекту та упорядники охрестили одухотвореною. Передовсім це через те, що збірка переважно складається з поезії, яка є мистецтвом слова, виповненим енергією «аристократизму духу», або, як пише Ліна Костенко: «Поезія - це завжди неповторність, / Якийсь безсмертний дотик до душі».

Саме поезiя здатна знаходити вiдгук в душах iнших, хвилювати або стискати кулаки. Звiсно, кожен сприймає її по-своєму, бо ми й самi всi рiзнi. Але всіх об´єднує молодість, почуття. За твердженням сучасного поета Юрія Андруховича, «поезія - це виключно дуже молодий стан душі, це перший дотик, перше кохання». Тому діяльність літстудії в НПУ імені М.П. Драгоманова є вкрай важливою і стратегічною. «Талановитих поетів у нас багато, головне - вчасно помітити», - говорить Андрій Демиденко.

Драгомановський університет готує Вчителя - джерело національного і планетарного досвіду, народних традицій, мовної культури, естетичного сприйняття дійсності. А поезiя - це не тiльки вiршi, як дехто помилково вважає, це спосiб свiтосприйняття. «Педагогіка і мистецтво - два крила, на яких тримається наш університет. Предметом нашої незмінної гордості є молоді митці, літературні таланти нашої Альма Матер», - пише у вступній статті Віктор Андрущенко.

Книга має два символічні розділи - «Лебедині сурми» та «У вінку історії». До першого увійшли весняні сили літстудії з їх веснянковим драйвом. Доробок другого наснажують сповідальні твори незабутніх письменників, колишніх студійців, що стали славою та історією Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова і всієї України.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери