Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

16.08.2011|14:04|Буквоїд

Олександр Скрипник. «За золотом Нестора Махна»



У київському видавництві «Ярославів Вал» побачила світ книга Олександра Скрипника «За золотом Нестора Махна». До неї увійшли пригодницька повість і документальні матеріали.

У повісті, написаній на основі маловідомих архівних матеріалів органів державної безпеки розповідається про драматичну історію пошуку махновським ад´ютантом Іваном Лепетченком цінностей, схованих на території Гуляйпілля і навколишніх районів. У другому розділі книги публікуються листи Махна і його бойових товаришів, спогади, свідчення та інші документальні матеріали, які проливають світло на пошуки золота, а також життя і діяльність махновців у еміграції.

Автор книги - журналіст, дослідник історії національних спецслужб.  З-під його пера вийшли книги «Український слід у розвідці» (2009 р.), «Керівники української зовнішньої розвідки» (співавтор, 2010 р.), численні публікації з історії української розвідки і контррозвідки.

Під час роботи над книгою авторові вдалося безпосередньо ознайомитися з матеріалами оперативної розробки Нестора Махна і його близьких соратників у період їхнього перебування в еміграції і після повернення декого на батьківщину, з повідомленнями резидентур радянської зовнішньої розвідки про Махна, його плани і наміри, з архівними справами, в яких детально відображено здійснення масштабних операцій розвідки і контррозвідки з виведення на радянську територію колишніх махновців, яких почали активно використовувати у своїх цілях іноземні спецслужби, з протоколами допитів махновців у архівних кримінальних справах, зокрема, Галини Кузьменко - дружини Нестора Махна.

Підкріплення художньої канви твору документами надає розповіді більшої достовірності й переконливості, а історикам і науковцям слугуватиме важливим матеріалом для нових досліджень складної, заплутаної і драматичної махновської епопеї.

Олександр Скрипник. За золотом Нестора Махна. - 2-ге вид., перероб. і доповн. - К.: Ярославів Вал, 2011. - 312 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери