Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Фестивалі

Події

20.04.2017|11:24|Буквоїд

Програма Бірмінгемського літературного фестивалю на VII Книжковому Арсеналі

Програма Британської Ради і Бірмінгемського літературного фестивалю на VII Книжковому Арсеналі.

У 2016 році Британська Рада в Україні розпочала співпрацю з Міжнародним бірмінгемськимлітературним фестивалем (Англія), започаткувавши програму резиденцій для українських письменників «3х3». У рамках цьогорічного партнерства Бірмінгемський літературний фестиваль стане першою іноземною організацією, що представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі - Alternative Albion.
 
Мета проекту - познайомити гостей Книжкового Арсеналу і столиці з читацькими практиками і культурою письма Об’єднаного Королівства. «Альтернативний Альбіон» міститиме освітню, перформативну, подієву, дитячу та дослідницьку складові. Заходи програми відбуватимуться з 18 по 21 травня 2017 року на території Мистецького Арсеналу і не тільки. Почесним гостем проекту стане всесвітньо відомий прозаїк, автор романів ідей і сатиричної прози Джонатан Коу

У Київ також завітають директор Бірмінгемського фестивалю і британської організації Writing West Midlands Джонатан Девідсон; публіцист, радіоведучий і журналіст Стюарт Маконі; літераторка Кітде Ваал; дитяча письменниця Кет Везеріл; а також поет-перформер Алан «Kерлі» МакГітчі.
 
У такий спосіб українські читачі зможуть відкрити для себе найяскравіших сучасних авторів регіону Західний Мідленд - кожен із яких має «альтернативний» підхід до літературної практики. Стюарт Маконі (Stuart Maconie) сполучив свою цікавість до популярної музики й соціальної політики із літературним талантом і створив цілий пласт текстів про альтернативну сучасну історію Об’єднаного Королівства. Джонатан Коу (Jonathan Coe) скористався спогадами про дитинство й юність у Західному Мідленді, коли писав гостро-сатиричні романи про дорослішання.
 
Подібним чином Кіт де Вааль (Kit de Waal) скористалася матеріалом міжрасових сутичок в Англії початку 1980-х, щоби розповісти нерозказані доти історії. Алан «Керлі» МакҐікі (Alan ‘Kurly’ McGeachie) та Кет Везерілл (Cat Weatherill) використовують перформанс як виражальний засіб і як спосіб залучити до діалогу тих, кому є що сказати, бодай і не в літературний спосіб. Усі разом ці автори є альтернативою столичному книжковому світові: вони дають слово представникам регіону важливого в історичній площині та разом із тим - такого, що динамічно розвивається.


Програма Бірмінгемського літературного фестивалю на Книжковому Арсеналі передбачає низкуподій:
     - круглий стіл «Альтернативний Альбіон: сучасна література Великої Британії»;
     - публічне інтерв’ю із Джонатаном Коу «Викрити таємницю літературного героя і зберегти приватність реальної людини»; 
     - відкриту дискусію «Дитина розказує дорослу історію: (не)страшні казки» за участі Кіт де Вааль; 
     - обговорення книжки Джозефа Конрада (приміт. Коженьовського) «Серце пітьми» у рамках читацького клубу British Book Group із нагоди святкувань 160-ої річниці від дня народження письменника; 
     - подію «Wild Magic: Магічні історії з усього світу» від дитячої письменниці Кет Везеріл; 
     - лекцію «Література та британська поп-музика», що передбачає знайомство з тенденціями і особливостями сучасної британської музики від письменника, дослідника і ведучого радіо BBC Cтюарта Маконі; публічну лекцію за його ж участі у студії Радіо Аристократи; 
     - поетичний перформанс від британського поета Алана «Керлі» Макґітчі під відкритим небом, просто на виході з метро Арсенальна. 

Окремо варто відзначити захід «Промоція нового письменництва у Великій Британії: Найцікавіші кейси», що її спеціально для українського фахового середовища культурних менеджерів готує Джонатан Девідсон, співзасновник і співдиректор Бірмінгемського літературного фестивалю, виконавчий директор британської організації Writing West Midlands і директор компанії Midland Creative Projects Limited, що займається літературними проектами.
Але знайомство неодмінно буде двостороннім! Спеціально для гостей із Британії Книжковий Арсенал розробив проект «Київські історії» (Kyiv stories). В межах програми Alternative Albion британська делегація у повному складі вирушить у справжню експедицію Києвом, аби дослідити українську столицю, відчути її атмосферу і дізнатись, чим дихають її мешканці. Кожне місто має свої особливі запахи, звуки, кольори, будівлі, ритм і рух. І щоб їх вловити, часом потрібен свіжий погляд збоку. Есеї, зафіксовані у нотатках і фотографіях британських авторів, про місто і його мешканців стануть частиною альтернативного путівника Києвом.

Новини програми Alternative Albion і пригоди британської делегації в Україні ви зможете відстежувати у Події проекту, на веб-сайті Британської Ради, а також на офіційних сторінках Британської Ради і Книжкового Арсеналу у Facebook.


Довідка:
Західний Мідленд, регіон Об’єднаного Королівства, у 19 столітті став колискою Промислової революції. В останні кількадесят років він перетворився на освітній центр із одинадцятьма університетами й осередок виробництва високоякісних і високотехнологічних товарів, наприклад, автомобілі «Ягуар». Цей регіон також є малою батьківщиною багатьох відомих авторів - від Вільяма Шекспіра до сучасних письменників і поетів, як-от Девід Лодж, Гелен Кросс та Бенджамін Зефаная, а також п’ятеро авторів, котрі цього року беруть участь у програмі Alternative Albion.

Writing West Midlands («Райтін Вест Мідлендс»), - разом із якою Книжковий Арсенал готує програму Alternative Albion, - це регіональна літературна агенція, що опікується Західним Мідлендом (Англія). Саме вона відповідає за Бірмінгемський літературний фестиваль, одну з найеклектичніших літературних подій Об’єднаного Королівства. Торік у ньому взяли участь представники 14 країн, серед яких були й учасники резиденції «3х3», українські автори Галина Шиян, Любко Дереш та Володимир Рафеєнко, а також автори з усіх куточків Великобританії й Північної Ірландії. Writing West Midlands також співпрацює з сотнями авторів - як початківців, так і цілком досвідчених, - і допомагає їм творчо розвиватися. Агенція Writing West Midlands дбає й про літературне майбутнє: вона опікується найбільшою в Об’єднаному Королівстві щорічною програмою з понад 200 письменницьких майстер-класів і майстерень для дітей та молоді.


Подія у ФБ 
https://www.facebook.com/events/394239170974589/
 


МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ

вул. Лаврська, 12

Тел./факс: +380 44 288 52 25

artarsenal.in.ua



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери