Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

01.02.2016|14:20|Іванка Когутич, Ужгород

В Ужгороді презентували документальну стрічку «У пошуках Івана Сили»

28 січня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка публічно представили документальний фільм «У пошуках Івана Сили».

Режисером першої документальної стрічки про найсильнішу людину Закарпаття ХХ століття став Максим Мельник.

Відзнятий фільм на основі однойменної книжки Олександра Гавроша й має на меті зафіксувати спогади про Івана Фірцака (Кротона) його рідних та людей, які його знали. За словами автора ідеї Олександра Гавроша, на жаль, немає зафільмовано самого Фірцака, достовірних історичних фактів про нього залишилося дуже мало,  багато що вже перейшло у міфи. 

Зйомки фільму відбувалися в рідному селі силача – Білках та в Ужгороді. Це не традиційний біографічний фільм, а цікава 27-хвилинна стрічка з використанням анімації (художник Олександра Гаркуша, аніматор Наталія Денисюк), архівних записів, цікавих ракурсів та свідчень. Він чудово передає атмосферу Закарпаття.

Автори фільму стверджують, що він не є вичерпним, це тільки одна зі спроб більше розказати про цю видатну людину. При обговоренні глядачі побажали продовження документального фільмування, адже є ще чимало очевидців життя і творчості Івана Фірцака. Багато хто розповідав про зігнутий цвях у формі серця від Івана Сили, який зберігають удома як реліквію. Про трюки дідуся та своєї мами Зірки, яка виступала разом із силачем, розповіла присутня внучка Івана Фірцака Рената Турянчич.

На першій публічній презентації стрічки були присутні меценати фільму брати Станки, які також підтримують атлетичний клуб в рідному селі Кротона та в Іршаві. Сподіваємось, що невдовзі в Білках з´явиться музей Івана Сили. Адже всі присутні погодились, що це одна із візиток Закарпаття і найкраща пропаганда здорового способу життя серед молоді.

Фільм транслювався на обласному телеканалі "Тиса-1" і  вже є доступним для перегляду в Інтернеті. Переглянути стрічку можна тут https://www.youtube.com/watch?v=5DQtSdyb774



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери