Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

11.05.2010|11:37|Буквоїд

Перша у Східній Україні мистецька дія «Архаїчна культура глини»

11-12 травня на межі Волноваського і Володарського районів Донецькій області поблизу с. Малоянісоль в умовах open air гончари з Донецьку та Києва будуть працювати над створенням ліпних композицій, навіяних архаїчною культурою глини.

Місце для мистецької дії вибране у Приазовському степу Східної України – на межі Донецької та Запоріжської областей. Тут у долині середньої течії річки Калка (сучасний Кальчик), з ймовірною вірогідністю відбулася сумнозвісна подія українського середньовіччя – битва об’єднаного війська русичів та половців проти монголів.

Під час мистецької дії планується пройти головні етапи художньої ліпки та випалу кераміки за прадавніми технологіями доби неоліту та бронзи. А саме: знайомство з давніми мотивами і технологіями глинярства; створення ямної печі для вогняного випалу кераміки, підготовка дров; подорож за глиною до стародавньої копанки. Підготовка глини за давніми технологіями; розробка ескізів та створення глиняних ліпних композицій за темою; урочистий випал кераміки; майстер-клас із глинярства та публічна лекція.

В заключний день, перед випалом, всі бажаючі зможуть оглянути створені вироби. Це відбудеться в творчій садибі культурного центру Єні Сала. Готові випалені вироби будуть виставлені у шкільному музеї села Кіровське Волноваського району Донецької області. Згодом експозиція вирушить до Києва, де буде доповнена експонатами, створеними вже в столиці.

Захід є відкритим: кожен має нагоду долучитися як глядач чи учасник дивовижного процесу.

Через форми та перші графічні архетипи, що застигли на поверхні глини проглядаються для сучасності обличчя давніх спільнот. Ми маємо найцікавіші послання з власного минулого – рештки давньої культури глини. Звільнившись від шоку Великого зледеніння, з попілу ритуальних багать неолітичних громад, постає перша цивілізація орнаментів та глини. Перші праобрази Бога, що застигли на поверхні глиняних фігур та сосудів, вістують про прагнення давніх людей до Дива і Гармонії. Ці форми, що затверджені першими митцями настільки ірраціональні й позбавлені тривіальної сюжетності, що вимагають від наших сучасників відчувати складну мову архаїчних символів. Глиняна форма, вперше, виступає, як самостійна, надприродна, відокремлена від побуту та середовища культова річ: священний сосуд, покарбована ззовні порожнина, багато одягнена фігуративною графікою та орнаментальними ритмами сакральна місткість.

Сміливий технологічний експеримент має собі на за мету відтворити давню технологію створення кераміки.

Інформація: «ІНТЕРКУЛЬТУРА»
Фото: about-ukraine.com



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери