Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

18.03.2010|15:41|Лера Крок

Хто винен? Чи, все ж таки – що робити?

З 12 по 14 березня 2010 року Українським державним центром позашкільної освіти за участю Всеукраїнської громадської організації «Літературне об’єднання «Кобзар» було проведено Всеукраїнський фестиваль-конкурс читців «Тарасовими шляхами», присвячений дню народження Т.Г.Шевченка.

У фестивалі взяли участь по два переможці обласних конкурсів читців шевченківської поезії з кожної області Україні. Україна завжди була багата справжніми талантами. Регулярні конкурси та фестивалі допомагають виявити її справжні самородки у всіх галузях соціально-культурного життя держави. Найчастіше такими є діти. І завдяки саме їх талантам, у нашої країни є майбутнє.  

 

Багато організацій ставлять своїми пріоритетами саме такі цілі. Але далеко не всі їх дотримуються. Не хочеться вдаватися в великий перелік благодійних товариств, що створюють ілюзію глобальної роботи. Але обов´язково слід вказати тих, хто дійсно бере активну участь у естетико-виховній роботі з підростаючим поколінням. Тих, хто не тільки відкриває горизонти для молодих дарувань, а ще й супроводжує їх на дуже нелегкому творчому шляху.

 

Однією з таких організацій можна з впевненістю назвати Український державний центр позашкільної освіти. Колектив його фахівців постійно проводить активну виховно-освітню роботу з дітьми. Так, це їх обов´язок, але ж і обов´язком батьків є не тільки народження, а й виховання глибокої, порядної та високоосвіченої людини. Тим не менше, кожен з нас щодня стикається з ситуаціями, при яких мешканці зоопарку здаються справжніми інтелігентами. Суспільство? Державна політика? Виховання? Вічне запитання «хто винен» втратив свою актуальність. Вже давно слід замислитися «що робити». І не тільки замислитися ...

 

Протягом цілого півріччя в рамках Всеукраїнського фестивалю «Тарасовими шляхами» позашкільними закладами України проводилися слухання молодих обдарувань. Діти від 7 до 18 років демонстрували свої досягнення в галузі акторської майстерності та авторського таланту. Кожен регіон представляв сотні дитячих та юнацьких робіт, з яких не можливо було відібрати найкращі. Учасники демонстрували свою унікальність, а компетентне журі відчайдушно намагалося вибрати з них кращих. У результаті, 13 березня на урочистому огляді в м. Києві, кожна область України представила від 2 до 5 переможців. Відбір проходив за трьома віковими категоріями. Перша молодша група - діти до 10 років. Середня група - діти до 14 років. І старша юнацька група - до 18 років.

 Урочисте оголошення результатів фестивалю і нагородження лауреатів проходило 14 березня в актовій залі УДЦПО. Всі 54 регіональні переможці з нетерпінням очікували почути власні імена. Хвилювалися не тільки номінанти, але і їхні художні керівники. Кожен з учасників був по-своєму правий. Зовсім неможливо було визначити з них кращих. Багато акторів столичних театрів сильно поступаються у професіоналізмі дітям, які брали участь у цьому заході. Однак, затверджене Міністерством освіти і науки журі вирішило, що переможцями фестивалю стали: у першій групі Маєвський Віталій, вихованець Вінницького Палацу дітей та юнацтва, у другій групі - Нечипоренко Валерій, учень Одеської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 80, в третій групі перше місце розділили Бережняк Марина (м.Бар Вінницької області), та Баран Максим, вихованець Лазірківського будинку дитячої та юнацької творчості

 Звичайно, багато дітей трохи засмутилися. Кожен з них був цілком впевнений у власній перемозі. Але ж конкурс проводився не тільки для того, щоб з кращих учасників вибрати єдиних, але і для того, щоб провести певний аналіз культурної освіти юного покоління. Щоб визначити кожне дарування, щоб не втратити жодного із знайдених талантів. Саме з цією метою представники літературного об´єднання «Кобзар» - почесні гості та спонсори фестивалю, взяли шефство над кожною дитиною, яка приїхала на це свято. Голова об´єднання, Дмитро Папета, не тільки особисто привітав переможців, а й вручив подарунки молодим авторам і виконавцям конкурсу читців «Тарасовими шляхами».

По закінченню урочистої програми, учасники і гості довго не відпускали Герчикову Єлизавету Захарівну. Саме вона стала ідейним натхненником Тарасових читань. Саме вона - самий головний його організатор. І тільки завдяки активній і дружній роботі всього колективу художньо-естетичного напряму УДЦПО - фестиваль пройшов на найвищому рівні. Завжди приємно не тільки спостерігати, а й брати участь у тих проектах, за якими стоять справжні професіонали.

Фестиваль «Тарасовими шляхами» пройшов у самій доброзичливій, урочистій та теплій обстановці. Батьки захоплювалися своїми дітьми, художні керівники раділи за вихованців, організатори фестивалю пишалися його учасниками.

Директор УДЦПО Віталій Володимирович Ткачук особисто привітав кожного учасника Тарасових читань і вручив почесні дипломи переможцям:

- У нашій країні живуть самі талановиті діти, і ми пишаємося тим, що маємо можливість з ними співпрацювати і допомагати їм. На цей час роботою структурних підрозділів нашого Центру охоплено понад 850 тисяч дітей та підлітків в Україні. Працюючи фахівці мають високий рівень професійної підготовки та багаторічний досвід практичної роботи з дітьми.

 

- Вже давно журналістами помічено, що саме зараз відбувається новий виток розвитку вітчизняної культури. Наше завдання - спрямувати його в русло справжньої духовності, що не перегукується із західним цинізмом, - додав голова міської організації ЛО «Кобзар» Андрій Лемешко.

- Переможці визначені, але це далеко не кінець «Тарасових шляхів». - Прокоментував фестиваль голова ЛО «Кобзар» Дмитро Папета. - Це тільки початок великого шляху і спільної кропіткої роботи з кожним з учасників «Тарасових шляхів».

 

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери