Головна\Події\Презентації

Події

02.06.2013|19:27|Оксана Чужа, Ужгород

В Ужгороді презентували книгу про Андрія Бокотея

В Ужгородській греко-католицькій богословській академії імені блаженного Теодора Ромжі відбулася презентація книжки «Земне і вічне», присвячена сторіччю з дня народження закарпатського греко-католицького священика Андрія Леонтійовича Бокотея (1909-1992),  який був репресований у сталінські часи.

Вшанувати пам´ять в´язня сумління прийшла родина Бокотеїв та  владика Мілан, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. Про створення книги, родослівну родини та життя о. Андрія розповів його син  Андрій Андрійович Бокотей, вiдомой майстер  гутного скла, народний художник України, лауреат Шевченківської премії, ректор Львівської академії мистецтв, який нещодавно відзначив своє 75-річчя.

Митець розпочав свою розповідь із демонстрації світлин родини  Бокотеїв, родовід якої тягнеться із 18 ст.  Саме фотографії, що містилися в батьковому альбомі, який той зробив на засланні, і наштовхнули його на думку створити книжку про нього. Уже по смерті батька, роздивляючись саморобний альбом, в який  о. Андрія з любов´ю повклеював світлини та листи своїх дітей та дружини до нього, Андрій Андрійович вирішив зробити з нього копії для всіх своїх братів і сестер (а є  їх п´ятеро - Ева, Андрій, Марія, Павло і Микола). Потім з´явилися у пресі стаття ужгородського журналіста Олександра Гавроша "Бокотеї. З циклу "Закарпатські династії"  та інші матеріали й спогади про батька. Так виникла ідея зібрати всі відомості в одне видання, тим більше, що сестри зберегли багато батькових листів  із таборів.   Цікаво, що о. Андрій писав трьома мовами: українською, російською та угорською.

 

Так виникла книжка  «Земне і вічне», яка розповідає про сильну духом людину, яка сіяла світле і вічне в душах людей, інколи докорінно змінюючи їх світогляд.  До видання увійшли   статті та нариси дослідників життя репресованого  греко-католицького священика, спогади духовних учнів, друзів та рідних, а також документи та листи о. Андрія  з радянських концтаборів. Серед поданого матеріалу є і спогади про родину  Андрія Леонтійовича відомого українського сценариста, члена Національних спілок журналістів та кінематографістів України Андрія Топачевського, який став упорядником і літературним редактором книги. 

Фото автора



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери