Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

28.09.2010|14:38|Буквоїд

Видавництво «Грані-Т» презентує книгу Євгенії Кононенко «Героїні та герої»

29 вересня о 18.00 у Книгарні «Є» (ст. м. «Золоті ворота», вул. Лисенка, 3) відбудеться презентація нової книги видавництва «Грані-Т» – «Героїні та герої» Євгенії Кононенко.

 

Провокативні, часом відверто епатажні есеї відомої сучасної письменниці Євгенії Кононенко присвячені передовсім героям і героїням української та світової культури. Об’єктом цих студій є не Леся Українка, Ліна Костенко чи Оксана Забужко, а їхні медійні та віртуальні образи, міфи й симулякри маскульту, за допомогою яких творяться, утверджуються й розвінчуються кумири.

Авторка не боїться торкатися непопулярних, а часом і відверто дражливих тем, – тож ця книжка неодмінно викличе в читачів суперечливі думки, а може, навіть бурхливі дискусії в середовищі митців та інтелектуалістів.

Утім, за допомогою неї ми зможемо осмислити цілу низку феноменів постмодерного культурного простору, до яких досі було непросто «дібрати ключа».

Євгенія Кононенко: «Коли у письменників виникає нагода видати книжку своїх есеїв, нерідко спостерігається інтенція вкласти туди все, написане для газет і журналів, усі колонки, всі рецензії на книги друзів та недругів. Щоб нічого не пропало, щоб газетні рядки ожили на сторінках триваліших книжок. Укладаючи цю книжку, я воліла дотримуватися інших підходів.

До неї увійшли нариси, які – хоча й писалися свого часу під формат різних українських газет і друкувалися на їхніх шпальтах, – але народжені під впливом потужного творчого імпульсу, так само, як пишуться оповідання чи новели...

Окрема сторінка – есеї з розділу «Герої. Знаменитості. Кумири». У будь-якій культурі, і в українській також, неодмінно є герої – борці за незалежність, мудрі правителі, національні поети. Такі постаті розглядаються в рамках культурних досліджень. Існує навіть спеціальна схема, з допомогою якої можна достатньо плідно досліджувати героїв та героїнь. Але тільки тоді, коли ці герої захоплюють емоційно, коли про них хочеться говорити не лише в рамках доповідей для тих чи інших семінарів, – тоді есеї про героїнь та героїв стають справжнім фактом і гуманітаристики, і творчої біографії їхнього автора. 

Есей – доволі розпливчастий, нечіткий жанр. Рамки тут дуже широкі, в них можна вкласти все, що завгодно, поєднати і довільні рефлексії, і логічні парадигми та висновки. А тому текст, написаний в рамках цього жанру, може бути і абсолютно «порожнім», і наповненим таким змістом, якого не пропонує жоден інший жанр. Українська есеїстика нині розвивається, попри все, – і це таки добрий знак…».

Інформація: Грані-Т



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери