Головна\Події\Презентації

Події

17.03.2010|13:48|Буквоїд

У Могилянці презентують «Розсекречені архіви: з фондів архіву СБУ»

18 березня 2010 р. о 16-00 в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (Бібліотека Тетяни та Омеляна Антоновичів, вул. Сковороди, 2) відбудеться презентація проекту «Розсекречені архіви: з фондів архіву СБУ» (передача до наукової бібліотеки Могилянки електронної копії розсекречених архівних матеріалів).

Більше таємниць, аніж зберігали архіви спецслужб, які діяли на теренах України у 1918-1991 рр. важко собі уявити. В останні роки архів Служби Безпеки України провадив серйозну роботу щодо розсекречення документів колишнього ОГПУ-НКВД-КДБ. Десятки тисяч справ ще з жовтня 2008 р. стали доступними для ознайомлення через інформаційно-довідкові зали СБУ у кожному обласному центрі України. Минулого року світ побачив путівник «Галузевий державний архів СБУ» (Харків: Права людини, 2009), в якому вперше за роки незалежності України розкрито структуру та зміст архівних фондів радянських спецслужб.

Відтепер електронний архів розсекречених матеріалів СБУ буде доступним і в Могилянці, а через сайт Могилянки – в світі. Передача електронної копії архіву до НаУКМА дає дослідникам, викладачам та студентам унікальну можливість доступу до документів, що десятки років зберігалися під грифом «Цілком таємно», сприятиме встановленню історичної правди та  відновленню історичної пам’яті.

Розсекречені матеріали пов’язані з діяльністю радянських органів безпеки з 1918 по 1991 р.р. та з історією українського визвольного руху. Вони систематизовані та об’єднані тематично (Голодомор 1932-33 рр.; діяльність ОУН-УПА; Репресії в Україні; Дисидентський рух).

Проведе презентацію екс-Директор галузевого державного архіву СБУ п. Володимир В’ятрович. У численних коментарях останніх кількох днів, зокрема, щодо заяви нового голови СБУ Валерія Хорошковського про необхідність призупинення роботи над архівними матеріалами, В. В’ятрович заявляє: «Держава не може ховати таємниці тоталітарних режимів і покривати злочини проти людства. Історична наука повинна мати доступ до архівів» (УНІАН).

В презентації проекту візьмуть участь Президент НаУКМА Сергій Квіт, директор Наукової бібліотеки Тетяна Ярошенко , науковці та викладачі НаУКМА.

Інформація: Прес-центр НаУКМА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери