Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

13.09.2018|14:15|Буквоїд

Як у київському кафе «Зиґзаґ» провели вечерю за книжкою Сальвадора Далі

8 вересня київське кафе «Зиґзаґ» відсвяткувало 2 роки. Заклад, який за час свого існування став відомим в основному серед представників креативного класу та мистецької спільноти, вперше організував свято за мотивами відомої книжки Сальвадора Далі.

8 вересня київське кафе «Зиґзаґ» відсвяткувало 2 роки. Заклад, який за час свого існування став відомим в основному серед представників креативного класу та мистецької спільноти, вперше організував свято за мотивами відомої книжки Сальвадора Далі. В анонсах святкування про це не йшлося, проте в стилістиці заходу важко не впізнати «Гала-вечерю».

Кулінарна книга Сальвадора Далі «Les Diners de Gala» вперше була видана у 1973 році, зараз доступне її перевидання від німецького видавництва Taschen. Назва книжки перекладається у двох варіантах — «Гала-вечеря» або «Вечеря з Галою», тобто дружиною Сальвадора Далі. Кожен рецепт — від шефів ресторану Maxim’s у Парижі та інших кухарів, що створювали меню для цих вечорів, у візуальному супроводі від Сальвадора Далі. У його виконанні рецепти здобули яскравого сексуального характеру (зокрема, і в розділі «Афродизіаки»). 

Команда «Зиґзаґу» вирішила відтворити деякі рецепти не лише на смак, але й візуально, перетворивши вечірку на алюзію «Гала-вечері». 

Любов Цибульська, власниця закладу, розповідає про ідею святкування: «Почалося все з того, що моя команда на минулий день народження подарувала мені кулінарну книгу Сальвадора Далі. Протягом року я періодично гортала її й думала про те, як було би круто колись потрапити на сюрреалістичну вечірку — навіть не думаючи, що вона може бути організована нами. 

І ось місяць тому ми почали думати, що б таке зробити на річницю Зиґзаґа, щоб перевершити себе минулорічних. І так ми повернулися до книги. У мене були сумніви аж до дати проведення, чи не надто складне завдання ми собі вигадали, чи вдасться передати задум, чи ми взагалі достатньо зрілі, щоб за таке братися? Але коли я зайшла в залу кафе за 45 хвилин до початку, усі мої сумніви розвіялися миттєво.

Були дивовижні казкові квіти, золоті клітки, раки, були равлики з часниковим соусом на солі, торт із желе з квітами, коктейль «Сальвадор», вигаданий самим художником. Були блакитні креманки з мусом, які їхали до нас через усю країну, бо вони точно такі як у книзі, і звісно ж очі. Очі були великі і маленькі, на столах і на людях. І навіть на коктейлях у нас були великі очі-печива, турботливо випечені мамою нашого бармена».

На вході в «Зиґзаґ» усіх зустрічала завіса з живих квітів, крізь яку гості заходили до закладу. «Далі надихався своїми снами. Саме так метафорично можна було, на нашу думку, потрапити в сюрреалістичний сон з прохолодної дощової київської вулиці — через квіткову завісу», — коментують організатори. 

Видання, за мотивами якого проводився захід, включає 12 глав і 136 рецептів, частина з яких була відтворена на вечірці: гірка з фруктів та овочів, равлики в зеленому соусі, гірка з раків та курчата — створені у відповідності стравам, запропонованим у сюрреалістичному виданні. Інше меню — варіації на тему книги: спагеті з желе, желе Кейк з квітами, велика миска з сиропом і ромовими бабами, груші, запечені з сиром, горіхами, медом, мус у стаканчиках, террін тощо. 

В Україні видання Taschen стали доступними завдяки книгарні «Резидент Бук», яка представляє Taschen в Україні. До речі, невдовзі після виходу «Les Diners de Gala» у світ вийшла ще одна книга Сальвадора Далі вже про вино – «The Wines of Gala».

«Кожна книжка Taschen має унікальну концепцію та виконання. «Les Diners de Gala» представляє читачу їжу як мистецтво в прямому (рецепти відомих шефів) та переносному (ілюстрації великого Далі) сенсі. Книга розкішно видана, вона наповнена гумором та сексуальністю Далі, дозволяє нам відчути атмосферу богемних вечірок і навіть спробувати їх на смак. 

Нагадаю, що це перевидання книги 1973 року, тому дизайн, фотографії, оформлення, верстка мають такий крутий «вінтажний» вигляд», — коментує Ольга Зінченко, власниця «Резидент Бук». — «Ми обожнюємо такі івенти, вони дозволяють втілити у життя те, що на перший погляд, здавалось таким далеким і не мало відношення до нашої буденності, але завдяки творчій енергії Далі, «Зиґзаґа», Taschen, гурманів та любителів сюрреалізму, все злилося у єдиний перформанс смаку, відчуттів та мистецтва».

Раніше повідомлялося, що Taschen перевидало «Мистецтво і науку» знаменитого біолога Геккеля

Інформація: Читомо



Додаткові матеріали

04.09.2018|23:27|Події
Беґбедер приїде до Києва
12.09.2018|15:24|Події
Наслухаючи «Дзвін»
12.09.2018|14:27|Події
Цілковитий і чистий реаліст
11.09.2018|22:12|Події
Першорядний латиський поет
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери