
Re: цензії
- 03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро«Був на рідній землі…»
- 02.09.2025|Віктор ВербичКнига долі Федора Литвинюка: ціна вибору
- 01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиОдухотворений мегавулкан мезозойської ери
- 25.08.2025|Ярослав ПоліщукШалений вертеп
- 25.08.2025|Ігор ЗіньчукПравди мало не буває
- 18.08.2025|Володимир Гладишев«НЕМОВ СТОЛІТЬ НЕБАЧЕНИХ ВЕСНА – ПЕРЕД ОЧИМА СХОДИТЬ УКРАЇНА»
- 12.08.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськПолтавська хоку-центричність
- 07.08.2025|Ігор ЧорнийРоки минають за роками…
- 06.08.2025|Ярослав ПоліщукСнити про щастя
- 06.08.2025|Валентина Семеняк, письменницяЧас читати Ганзенка
Видавничі новинки
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
- Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
- Мар’яна Копачинська. «Княгиня Пітьми»Книги | Буквоїд
- "Моя погана дівчинка - це моя частина"Книги | Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
Події
Як у київському кафе «Зиґзаґ» провели вечерю за книжкою Сальвадора Далі
8 вересня київське кафе «Зиґзаґ» відсвяткувало 2 роки. Заклад, який за час свого існування став відомим в основному серед представників креативного класу та мистецької спільноти, вперше організував свято за мотивами відомої книжки Сальвадора Далі.
8 вересня київське кафе «Зиґзаґ» відсвяткувало 2 роки. Заклад, який за час свого існування став відомим в основному серед представників креативного класу та мистецької спільноти, вперше організував свято за мотивами відомої книжки Сальвадора Далі. В анонсах святкування про це не йшлося, проте в стилістиці заходу важко не впізнати «Гала-вечерю».
Кулінарна книга Сальвадора Далі «Les Diners de Gala» вперше була видана у 1973 році, зараз доступне її перевидання від німецького видавництва Taschen. Назва книжки перекладається у двох варіантах — «Гала-вечеря» або «Вечеря з Галою», тобто дружиною Сальвадора Далі. Кожен рецепт — від шефів ресторану Maxim’s у Парижі та інших кухарів, що створювали меню для цих вечорів, у візуальному супроводі від Сальвадора Далі. У його виконанні рецепти здобули яскравого сексуального характеру (зокрема, і в розділі «Афродизіаки»).
Команда «Зиґзаґу» вирішила відтворити деякі рецепти не лише на смак, але й візуально, перетворивши вечірку на алюзію «Гала-вечері».
Любов Цибульська, власниця закладу, розповідає про ідею святкування: «Почалося все з того, що моя команда на минулий день народження подарувала мені кулінарну книгу Сальвадора Далі. Протягом року я періодично гортала її й думала про те, як було би круто колись потрапити на сюрреалістичну вечірку — навіть не думаючи, що вона може бути організована нами.
І ось місяць тому ми почали думати, що б таке зробити на річницю Зиґзаґа, щоб перевершити себе минулорічних. І так ми повернулися до книги. У мене були сумніви аж до дати проведення, чи не надто складне завдання ми собі вигадали, чи вдасться передати задум, чи ми взагалі достатньо зрілі, щоб за таке братися? Але коли я зайшла в залу кафе за 45 хвилин до початку, усі мої сумніви розвіялися миттєво.
Були дивовижні казкові квіти, золоті клітки, раки, були равлики з часниковим соусом на солі, торт із желе з квітами, коктейль «Сальвадор», вигаданий самим художником. Були блакитні креманки з мусом, які їхали до нас через усю країну, бо вони точно такі як у книзі, і звісно ж очі. Очі були великі і маленькі, на столах і на людях. І навіть на коктейлях у нас були великі очі-печива, турботливо випечені мамою нашого бармена».
На вході в «Зиґзаґ» усіх зустрічала завіса з живих квітів, крізь яку гості заходили до закладу. «Далі надихався своїми снами. Саме так метафорично можна було, на нашу думку, потрапити в сюрреалістичний сон з прохолодної дощової київської вулиці — через квіткову завісу», — коментують організатори.
Видання, за мотивами якого проводився захід, включає 12 глав і 136 рецептів, частина з яких була відтворена на вечірці: гірка з фруктів та овочів, равлики в зеленому соусі, гірка з раків та курчата — створені у відповідності стравам, запропонованим у сюрреалістичному виданні. Інше меню — варіації на тему книги: спагеті з желе, желе Кейк з квітами, велика миска з сиропом і ромовими бабами, груші, запечені з сиром, горіхами, медом, мус у стаканчиках, террін тощо.
В Україні видання Taschen стали доступними завдяки книгарні «Резидент Бук», яка представляє Taschen в Україні. До речі, невдовзі після виходу «Les Diners de Gala» у світ вийшла ще одна книга Сальвадора Далі вже про вино – «The Wines of Gala».
«Кожна книжка Taschen має унікальну концепцію та виконання. «Les Diners de Gala» представляє читачу їжу як мистецтво в прямому (рецепти відомих шефів) та переносному (ілюстрації великого Далі) сенсі. Книга розкішно видана, вона наповнена гумором та сексуальністю Далі, дозволяє нам відчути атмосферу богемних вечірок і навіть спробувати їх на смак.
Нагадаю, що це перевидання книги 1973 року, тому дизайн, фотографії, оформлення, верстка мають такий крутий «вінтажний» вигляд», — коментує Ольга Зінченко, власниця «Резидент Бук». — «Ми обожнюємо такі івенти, вони дозволяють втілити у життя те, що на перший погляд, здавалось таким далеким і не мало відношення до нашої буденності, але завдяки творчій енергії Далі, «Зиґзаґа», Taschen, гурманів та любителів сюрреалізму, все злилося у єдиний перформанс смаку, відчуттів та мистецтва».
Раніше повідомлялося, що Taschen перевидало «Мистецтво і науку» знаменитого біолога Геккеля
Інформація: Читомо
Додаткові матеріали
Коментарі
Останні події
- 11.09.2025|19:25Тімоті Снайдер отримав Премію Стуса-2025
- 10.09.2025|19:24Юліан Тамаш: «Я давно змирився з тим, що руснаків не буде…»
- 08.09.2025|19:3211 вересня стане відомим імʼя лауреата Премії імені Василя Стуса 2025 року
- 08.09.2025|19:29Фестиваль TRANSLATORIUM оголосив повну програму подій у 2025 році
- 08.09.2025|19:16В Україні з’явилася нова культурна аґенція “Терени”
- 03.09.2025|11:59Український ПЕН оголошує конкурс на здобуття Премії Шевельова за 2025 р
- 03.09.2025|11:53У Луцьку — прем’єра вистави «Хованка» за п’єсою іспанського драматурга
- 03.09.2025|11:49Літагенція OVO офіційно представлятиме Україну на Світовому чемпіонаті з поетичного слему
- 02.09.2025|19:05«Пам’ять дисгармонійна» у «Приватній колекції»
- 27.08.2025|18:44Оголошено ім’я лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка-2025