Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Зустрічі

Події

17.04.2009|13:17|Буквоїд

Прес-конференція: «Вплив кризи на книжковий ринок України: зміни, тенденції, перспективи»

22 квітня о 10.30 в УНІАН до Всесвітнього дня книги та авторського права відбудеться прес-конференція: «Вплив кризи на книжковий ринок України: зміни, тенденції, перспективи».

23 квітня за рішенням ЮНЕСКО відзначається Всесвітній день книги. Саме в цей день уся читаюча, пишуча та спільнота, що реалізовує книжкову продукцію радіє, втішається та пишається, а в суспільстві прокидається всепоглинаюча любов до книги у всіх її виявах. Проводяться акції на захист книги, організовуються свята, виїзна торгівля на підприємствах та у віддалених районних центрах, відбуваються зустрічі з письменниками, видавцями, проходять презентації книжкових новинок. Власне, цей день покликаний привернути увагу громадськості до значущості книги в сучасному суспільстві та важливості активної позиції читача. Україна не стоїть осторонь загальних тенденцій і святкування Дня книги нічим не поступатиметься, за винятком ситуації за лаштунками. 

За період становлення Незалежності книжковий ринок зазнав численних та значних трансформацій, періодів активного прогресу та регресії. Економічна криза в країні за перше півріччя поточного року суттєво змінила картину розвитку книжкової галузі загалом та критично вплинула на окремі її напрямки.

За даними опитування видавців, що проводилось Українською Асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів на кінець лютого 2009 року більшість видавництв пішли шляхом скорочення як кількості нових назв, так і середнього накладу. Середні показники цих скорочень складають відповідно 60—65 % за назвами і 48—50 % за накладами.

Утім, спостерігаються й цікаві тенденції. При основній масі показників, які символізують зменшення виробництва книжок, у 75 % опитаних керівників видавництв обсяги відвантаження продукції у роздрібну та гуртову торгівлю зі складу залишилися на попередньому рівні, а у 10 % видавництв навіть суттєво зросли.

У першу чергу цей "феномен" в умовах загальної кризової ситуації пов’язується з різким зниженням імпорту російської книги і значним зростанням, порівняно з українською, її вартості. Намагаючись не зменшити асортиментну пропозицію, книжкова торгівля збільшила запит на літературу вітчизняного виробництва. Тобто нині відбувається "вимивання" з видавництв товарної маси без відповідного її оновлення і поповнення.

Українська книжкова галузь має унікальний шанс усунути свого основного конкурента на власному ринку – російських видавців. Однак щоб це здійснити потрібно розв’язати низку стратегічно важливих питань, в першу чергу це стосується джерел поповнення обігових коштів видавничих та книготорговельних підприємств, поліпшення системи кредитування суб’єктів книжкової діяльності, пошуку шляхів інвестування нових проектів. І тут не обійтись без продуманих і цілеспрямованих державних програм.

Щоб обговорити ситуацію, яка склалась на книжковому ринку України за останні півроку, відзвітувати про результати своєї діяльності, поділитися досвідом впровадження антикризових програм, що реалізуються лідерами основних ланок видавничого процесу, а також окреслити можливі перспективи й наслідки глобальних і локальних економічних процесів для української книжки в УНІАНі зберуться провідні представники цієї галузі:

- Мураховський А.Л. - в.о. голови Державний комітет телебачення і радіомовлення України;

- Афонін О.В. - Голова Української асоціації видавців та книго розповсюджувачів;                              
- Продан В.В.  – Голова Акціонерної компанії «УКРВИДАВПОЛІГРАФІЯ»;
- Коваль О.А. - Президент «Форуму видців»;                                                                                      
- Клімашенко К.Г. - Директор загальноукраїнської мережі «Книжковий супермаркет»
- Степурін І.М. - Директор дистриб’юторської компанії «Самміт-книга».

Акредитація на прес-конференцію за телефонами:

8 067 406 12 61, 8 067 536 68 64



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери