Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

21.10.2010|07:23|Буквоїд

«Рукотворна казка» на Мамаєвій Слободі

23 жовтня о 14.00 в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» лірник Сашко розкаже свою особливу казку про «Солом’яного бичка»…

А за акторів слугуватимуть повнорозмірні казкові персонажі з соломи (бичок висотою понад 1 метр), глини (ведмідь, вовк, лисиця та заєць) та з тканини (дід та баба). Їх перед цим зі своїми вихованцями та усіма охочими зроблять народні майстри. «Рукотворна казка» — спільний захід інтернет-проекту «Рукотвори» та Центру народознавства «Козак Мамай».

Організатори заходу наголошують на важливості читання дітям автентичних українських казок саме рідною українською мовою, а не перекладені варіанти іноземною, щоб дитина змалку відчувала нерозривність поколінь. Мова – це найважливіший зв’язковий елемент між сьогоденням і минулим. Перелицьовані на іншу мову казки не передають всю повноту творчої енергії, яку накопичив народ за багато століть. Казка для дитини це перший життєвий урок, який дозволяє передати основні моральні принципи народу, його світогляд та особливості.

Учасників очікує частування гарбузовою кашею, а також заохочення у вигляді печатних медових пряників та дипломів зі справжнісінькою козацькою сургучовою печаткою Війська Запорозького Низового.

Сценарій дійства:

14:00 – початок майстер-класу з усіма охочими
15:30 – Казка Лірника Сашка з виготовленими персонажами.

Майстер-класи проводитимуть:

Ірина Білай — майстер соломкоплетіння, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Робитиме Солом`яного бичка.
Людмила Проценко – майстриня-лялькарка.
Робитиме діда та бабу.Любов Мельничук – гончар.
Робитиме ведмедя, вовка, лисицю, зайця.
Лірник Сашко – казкар.
Олександр Гончаренко – кобзар.
Музичний супровід на кобзі та сопілці.

Відкритий лист казкаря Сашка Лірника

Дорогі українські дітки, а також їх українські матусі та татусі!

Пише вам цього коротенького листа казкар Лірник Сашко.
Все життя я збираю, складаю і оповідаю казки для вас. Знаю їх цілий мішок і маленьку торбиночку на додачу. А ще знаю одну надзвичайну і сокровенну таємницю, яку зараз вам і відкрию. Ось вона:

Українські діти — найслухняніші та найдобріші діти на цілім світі, а все це тому, що у нас є власні й неповторні українські казки, теж найдобріші у цілому світі.

Наші сусіди намагаються їх перекласти всіма мовами, бо вони вчать людей творити добро.
А наша ж з вами свята справа — слухати їх, запам`ятовувати та зберігати.

Сокровенна ж таємниця полягає в тому, що казка лише тоді має свою надзвичайну чудодійну й магічну силу, коли звучить мовою — якою її склали, цебто мовою наших пращурів – козацькою мовою. Слухаючи її ми розуміємо голоси наших прадідів з глибини віків і відчуваємо себе українцями.

Ще як наші прабабусі та прадідусі були малюками і, лежачи в люльці, пацались ногами, то їм їхні бабусі та дідусі розповідали про те, як правильно треба жити в світі, щоб добро множилось.
Це були різні казки, героями яких були: Лисичка-сестричка та Вовчик-панібрат, Курочка-ряба, Коза-дереза, пан Коцький, Телесик, Котигорошко, Колобок, Сірко, Солом`яний бичок, Рукавичка...

Приходьте до мене в гості в козацьке селище «Мамаєва Слобода» до козацького коша творити живу українську казку разом зі мною та моїми побратимами козаками.

Дітки, приходьте і своїх батьків приводьте. Будемо казкувати разом! І будемо вчитися її розповідати разом, щоб колись і ви стали казкарями для своїх дітей та онуків. А головне — будьте українцями, найпривітнішим народом у світі, найдобрішим, наймудрішим і найвеселішим!

Щиро Ваш Лірник Сашко.


Батькам з дітьми вхід безкоштовний! .



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери