Головна\Події\Культура

Події

16.09.2010|10:38|Буквоїд

Вистава «Скіфські камені» у Могилянці

Мистецька група Яра (США) привезла до України виставу на основі жіночих ритуальних пісень, в якій беруть участь Ніна Матвієнко та митці з Америки та Киргизстану.

Її ще можна побачити сьогодні, 16 вересня о 19.00 в Києво-Могилянському Театральному Центрі «ПАСІКА» (вул.Іллінська, 9). 

Народна артистка України Ніна Матвієнко, її донька Тоня, митці з  Америки та Киргизтану  Сецілія Арана, Сузан Гванґ, Маруся Соневицька, Юліян Китастий, Кенжегуль Сатибалдиєва, Айнура Качкинбек кизи та Нурбек Серкебаєв беруть участь у постановці «Скіфські камені» режисера Вірляни Ткач. Задля створення цього експериментального спектаклю Мистецька група Яра звернулася до старовинних українських та киргизьких епосів та ритуалів. Вистава з успіхом пройшла у Нью-Йорку й отримала схвальні відгуки критиків.

«Cкіфські камені» – це історії про двох молодих дівчат – українку та киргизку, що розгортаються паралельно. Дівчата вирішують перебратися до міста – сучасного урбаністичного світу. Зрештою, ця подорож до нового світу уподібнюється до спуску до Великого Низу (як поетично можна собі уявити світ підземний) – сучасної глобальної пустелі, де пісні, вміння та мова зникають, лишаючи по собі невиразні розмиті сліди, наче ті старовинні різьблені камені, що їх в наш час знаходять археологи на території сучасної України та Середньої Азії. Ця вистава поєднує у собі традиційну українську та киргизьку музику та пісні, а також сучасну музику, сценографію та хореографію.

Виставу створили митці з України, США та Киргизстану:

Режисер –   Вірляна Ткач

Дизайн – Ватоку Уено

Пластика – Катя Кольцьо

Світло – Євген Копйов

Асистент – Надя Соколенко, фото – Віктор Марущенко.

Мистецька група Яра була заснована у 1990 році при Нью-Йоркському експериментальному театрі Ля МаМа. Яра працює над створенням оригінальних творів, в яких досліджуються східні та слов’янські  культури. Митці Яри поєднують поезію, пісні, історичні матеріали та наукові розвідки, аби створити, за висловом одного з критиків, «розширену медитацію над ідеєю». На сьогодні Ярою створено вже десять вистав, які базуються на матеріалах з України, зокрема «Світло зі Сходу», «Сліпий Зір», «Лісова пісня Яри», «Лебідь», «Водоспад/Відблиски». Остання була створена у співпраці з українською співачкою Ніною Матвієнко. Д. Дж. Р. Брюкнер у газеті The New York Times відзначив, що це «театральна магія», яка виникає завдяки влучному поєднанню хореографічної пластики та надзвичайної музики.

 Виставу здійснено завдяки Фонду Mid Atlantic Arts – US Artists International, National Endowment for the Arts and the Andrew W. Mellon Foundation, GogolFEST та Києво-Могилянському Театральному Центру «ПАСІКА».

«Ця одногодинна вистава будує те, що має будувати  добрий театр альтернативний світ, що дозволяє нам переосмислити  суть людського буття» (Майкал Беттенкорт).

 Інформація: Прес-центр НаУКМА

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери