Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

07.09.2010|15:42|Буквоїд

Відкриття меморіального кабінету Джеймса Мейса в НаУКМА

10 вересня о 16.00 в Дослідницькій бібліотеці (вул.Сковороди, 2, Староакадемічний корпус НаУКМА, 1 поверх) Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбудеться відкриття Меморіального кабінету (Бібліотеки-Архіву-Музею) Джеймса Мейса.

Джеймс Ернест Мейс (18.02.1952—03.05.2004) - історик, політолог, науковець, дослідник, журналіст, викладач - одна з тих постатей, масштаб яких впливає на історію. Саме він відкрив світові страшну правду про Голодомор 1932 - 1933 рр., намагаючись довести, що ця трагедія українського народу була не випадковістю, а черговим злочином радянської влади, і заслуговує на визначення «геноцид». Дослідженню цього злочину проти людства д-р Джеймс Мейс присвятив більшу половину свого життя: він є автором п’яти книжок, ,біля 300  наукових публікацій в енциклопедіях, американських, англійських, ізраїльських та українських часописах, щотижневих колонок в газеті “День”,  редактором англомовних перекладів “Політичної думки”.  Саме Дж. Мейс запропонував вшановувати пам’ять жертв голодомору в Україні, запаливши свічу.

Ще з 1995 р. до останнього дня свого життя Джеймс Мейс був професором кафедри  політології НаУКМА, викладаючи етнополітику, політику США та Канади,  Центральної та Східної Європи. Багато хто з його студентів тоді, можливо, вперше задумались над поняттями голодомор як геноцид. Для могилянців Джеймс був справжнім Вчителем, Колегою, Товаришем…    

В 2005 р. Наталя Дзюбенко-Мейс, виконуючи заповіт свого чоловіка, передала до НаУКМА першу частину архіву та книжкової колекції, за кілька років вдалось «повернути» в Україну і другу - «американську» частину, що разом склало цілісну колекцію Дж.Мейса в науковій бібліотеці НаУКМА. Саме такою була воля дослідника,  який хотів, щоб його архів та бібліотека потрапили до України і активно використовувався, адже це історичний клондайк: майже 2500 унікальних друкованих видань (деякі справді раритетні, що збереглися чи не в одному примірнику) про голодомор як світову трагедію, про тоталітаризм, праці з історії України, Росії, численні дисертації, огляди, матеріали для доповіді комісії Конгресу США 1986 року про Голодомор в Україні, листи, секретні матеріали радянських спецхранів тощо. Все це Дж. Мейс збирав упродовж багатьох років, ретельно досліджуючи той страшний знак часу, в якому тоталітарна система хотіла підкорити Людину, “відрізаючи живі шматки народу” від нескореної нації.

Вся колекція опрацьована та відтепер доступна дослідникам  у окремій  спеціальній Меморіальній Кімнаті (Бібліотеці-Архіві-Музеї) Джеймса Мейса, що розміщена на першому поверсі Староакадемічного (Мазепинського) корпусу Могилянки. 

З 2010 р. в НаУКМА також за початковано спеціальний Пропам’ятний Фонд імені Джеймса Мейса (коштом спадщини світлої пам’яті  Євгена Теслюка  з Канади), що уможливлює подальше наукове опрацювання колекції та численні студії на її базі. НаУКМА як відомо робить чимало для донесення світовій громадськості правди про голодомор: через наукову, освітню, видавничу діяльність, проведення конференцій тощо. Колекція Мейса значно сприятиме цьому і в подальшому.    

У відкритті братимуть участь викладачі та спудеї Могилянки, учні та колеги Дж.Мейса, а також численні громадські та культурні діячі країни.

  Інформація: прес-центр НаУКМА

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери