Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Яворівський знову вислизнув сухим із води

17 – 18 жовтня у Пущі-Водиці під Києвом проходив черговий з’їзд Національної спілки письменників України. Головна інтрига зїзду– чи втримається Яворівський в кріслі голови Спілки – залишаєтьсянерозв’язаною.

 

На з´їзді мало місце грубе порушення Статуту НСПУ.

Незважаючи на те, що Статут чітко регламентує, що одна особа може обиратися головою Спілки не більше ніж на два терміни підряд, Яворівського знову - втретє -- було висунуто кандидатом на цю посаду. Як він повідомив з трибуни з´їзду, перший термін (2000 - 2006 роки) йому не може бути зараховано, оскільки в 2006 році було прийнято поправки до Статуту, відтак головування цієї особи в 2006 - 2011 роках, виявляється,  слід вважати першим терміном. (Подібний фокус свого часу не пройшов у Кучми, однак у Яворівського - пройшов.

 Слід визнати, що «головний письменник країни» може дати фору далеко не лише Кучмі, який порівняно з Яворівським за ступенем демагогії і крутійства виглядає політичним «пацаном»).У списки на голосування було внесено три кандидатури: Віктор Баранов, Леонід Талалай і Володимир Яворівський. Результати голосування: за Баранова - 156; за Талалая - 14; за Яворівського - 149.Проте голосів, поданих за В.Баранова, виявилося недостатньо, оскільки, згідно зі Статутом Спілки, обраним голова вважається за умови отримання ним 50% + 1 голос. Голова лічильної комісії з´їзду А.Гай повідомив, що для перемоги В.Баранову не вистачило всього два голоси.Прикро, але майже два десятки делегатів не голосували взагалі, а дехто запізнився на голосування. Справа в тому, що паралельно з голосуванням у їдальні розпочався обід з горілкою і вином, і дехто з делегатів, очевидно, віддав перевагу задоволенню шлунка і запамороченню голови, проігнорувавши можливість нарешті позбутися одіозного Яворівського, який фактично загнав Спілку в глухий ступор, перетворивши її на власний «бізнес-проект».Спроби делегатів переголосувати - така можливість обумовлена в Статуті - були бойкотовані головою лічильної комісії і окремими прибічниками Яворівського. Крапку поставив сам Яворівський, повідомивши, що через місяць «ми знову, браття і сестри, зберемось на наш одноденний з´їзд і вирішимо, кому бути головою». Намагання делегатів все-таки поставити питання про переголосування були перервані звуками Державного гімну.

Втім, з´їзд не було закрито, оскільки питання про його закриття не голосувалося.Таким чином, треба ставити питання не про новий з´їзд - з новими, більш ретельно відфільтрованими Яворівським делегатами, а -- про другий етап з´їзду -- з тими ж делегатами, котрі були 17 - 18 жовтня.

 

Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ    



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери