Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

Почати заново: три романи про те, як кардинально змінити життя

Коли заходиш у глухий кут, коли життя ставить перед тобою перешкоди, які не можеш здолати, коли все так якось ніяк, лишається одне – вийти зі своєї, очевидно уже не комфортної, зони комфорту, спакуватися в авто чи зореліт і вирушити назустріч новому, хай яким би воно було.

Ці три романи, які вийшли у «Видавництва Старого Лева», розповідають про круті зміни, що привели до різних наслідків. Але водночас і в тому місці були найкращим рішенням.
 
Роман перший, натхненний
«Саме час знову запалити зірки» Віржіні Ґрімальді
 
Для Анни втома стала звичним станом, а питання, де взяти гроші, – щоденною думкою. Своїх доньок вона бачить рідше, ніж постійних відвідувачів у забігайлівці, де працює офіціанткою, лавина неоплачених рахунків ось-ось поховає її під собою, а ще вони можуть залишитися без житла.
Старша донька Клої, надзвичайно чутлива підлітка з глибокими емоціями, відчайдушно прагне любові і щоразу купується на ніжні слова від хлопців. Але, отримавши доступ до її тіла, вони одразу перестають вживати «множину і майбутній час, коли йдеться про стосунки», стають відстороненими. І Клої страждає.
 
А наймолодша Лілі, у свої 12 цілком цілісна особистість, з яскравою уявою і фантастичним почуттям гумору, зазнає булінгу у школі.
 
І коли в Анни з’являються гроші, аби віддати борги і почати все з нуля, але в межах того ж щоденного колеса робота-дім-робота, вона зважується на шалене рішення: позичити батьків трейлер, відпросити зі школи дівчаток і рушити назустріч полярному сяйву – туди, де краса світу відправить їх у нокдаун.
 
Усі головні героїні цієї історії є її оповідачами. Тому їхнє життя, їхні стосунки, їхні мандри ми бачимо з різних точок зору. Це створює такий ефект об’ємності і глибини! Тим паче, що подорож їхня минає бурхливо: замість того, щоб повністю зосередитися на чарівності краєвидів, містах і музеях, які вдається відвідати, вони ще й знову починають одна з одною спілкуватися, а тому створюють коаліції, намацують стежинку до мудрості і порозуміння, зізнаються у тому, що давно приховували, і з перемінним успіхом пробують налагодити стосунки. Чи вдасться їм чи ні, дізнаєтеся з тексту, а я лише скажу, що після того, як Анна, Клої та Лілі запалять свої зірки, їхнє життя вже не буде таким, як досі.
 
Роман другий, медитативний
«Дівчина, яка читала у метро» Крістін Феле-Флері
 
Нудна нелюба робота, порожня квартира, відчуття, ніби живеш своє життя не на повну, а за інерцією. Жульєт навіть не замислювалася над тим, аби все покинути, аж поки, піддавшись внутрішньому пориву, не вийшла з метро на одну зупинку раніше. Не помітила браму, яку із тисячі паризьких брам вирізняло те, що вона замикалася на книжку. Не зайшла всередину, обурена таким недбалим ставленням до книжок. І побачила найдивовижнішу домашню бібліотеку, яку їй тільки доводилося бачити в житті, та чоловіка, який обрав незвичайну місію – приводити книжки до саме тих людей, які їх потребують.
 
Чи пристане Жульєт на цю дивну пропозицію – стати ніби книжковою дилеркою, покинути свій тісний кабінет, навантажити торбу книгами і пропонувати їх тим, хто шукає свою особливу книгу? Як відгадати, кому який текст пасуватиме – по тому, що читають інші у метро? Чи ловити їх на свою книжку-гачок? 
 
На початку цієї історії Жульєт постає перед нами як невпевнена, загублена, не певна ні себе, ні свого місця у житті дівчина. Навіть здається, що на дивну нагоду змінити свої будні вона пристає якось мляво. Але потім почнеться дивовижна подорож – через сторінки книжок, долі людей, через сповнені любові й розбиті серця, через знахідки і втрати. І приведе її до жовтого фургончика-бібліотеки і довгої дороги попереду. Бо хорошим книжкам, як і хорошим людям, потрібні мандри.

Роман третій, застережливий
«Танець недоумка» Ілларіон Павлюк
 
Герой роману Ілларіона Павлюка теж кардинально змінює своє життя, зважившись на подорож. Утім, його мандрівка набагато глобальніша. Космічний біолог Гіль, який переживає глибоку кризу – і в кар’єрі, й у фінансах, і в сімейному житті відчуття повної безвиході – погоджується на ризиковану пропозицію. Він долучається до приватної науково-військової експедиції компанії «Корпус Конкістадорів» в колонію на дуже далекій і начебто доволі безпечній планеті Іш-Чель.
 
Гіль – хороший кандидат, адже мав досвід експедицій на далекі й недружні планети (з яких повернувся з пошрамованою психікою). А страховка, яку пропонує компанія, для нього виглядає ласим шматочком: по-перше, якщо з ним щось станеться, дружина і донька будуть забезпечені. По-друге, шанс, що він не доживе до старості, дуже високий через генетичну хворобу, яка перетворює людину на недоумка, що посмикується у нервовому «танці». Головне: аби роботодавці не дізналися про цю проблему, непокоїться Гіль. Він ще не знає, що «танець недоумка» – найменша з проблем, які чекають його на Іш-Чель. 
 
Насправді становище головного героя було таке, що не вхопитися за цей шанс виглядало б дурістю. Утім, не всі радикальні зміни – на краще. На далекій планеті процвітає контрабанда, підпільна торгівля наркотиками, заборонені бої, і все це – тільки поверхня, яка приховує найстрашніше. Хтось дуже хоче вбити колоністів. І цей хтось – усюди.
 
Так, остання книжка з цієї добірки, вочевидь, не надихне вас негайно міняти життя, якщо щось у ньому вас не влаштовує. Скоріше, застереже: на всі зміни слід погоджуватися обачно. І це застереження буде запаковане в яскраву обгортку закрученого сюжету і цікавезної історії, від якої несила відірватися.
 


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери