Літературний дайджест

Не книжкою єдиною

Минулого тижня у Києві відбувся п’ятий весняний книжковий ярмарок «Медвін».

Свою продукцію на ньому представило близько двох сотень видавництв. Розмаїттям книжкових новинок на стендах і автограф-сесіями відомих письменників українських книгофілів сьогодні навряд чи можна подивувати, тому організатори цього разу вирішили привабити читачів насиченою мистецькою та навчально-практичною програмами.

Зокрема, вперше було організовано міжнародну експозицію спортивної книжки, у рамках якої кілька російських видавництв презентували видання про спорт. А під час офіційного відкриття ярмарку плавець Денис Силантьєв поділився враженнями щодо стану української спортивної книжки, наголосивши, що книжок про спорт, специфіку різних технік та прийомів в Україні не бракує, але орієнтовані вони переважно на фахівців. Тому є проблема, — в Україні неможливо знайти цікаву книжку про сучасних відомих спортсменів, цікаву насамперед дітям. Виправити ситуацію спробують «Фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання» Дениса Силантьєва і Яни Клочкової та Фонд «Мистецька скарбниця», за підтримки яких буде видано дитячу книжку «Зіркові історії успіху» — розповіді про досягнення 15 відомих спортсменів. Видання буде орієнтоване на дітей віком від шести до дванадцяти років.

У рамках програми «Книжка і кухня» разом із борчинею Іриною Марлені, яка запропонувала відвідувачам ярмарки салат з руколи, Денис приготував креветки.

Частували гостей кулінарними витворами і відомі письменники брати Капранови, Маріанна Малина, Галина Вдовиченко, Сергій Пантюк, Світлана Пиркало та багато інших. Від пані Пиркало охочі також могли послухати тематичну лекцію «Торба крутеликів: український сленг від двору до офісу».

«Навіть у побуті я намагаюся говорити літературною мовою, уникати сленгу, та не знаю, чи виходить, — усміхається пані Світлана, помішуючи паелью. — Що читаю зараз? «Знаки карпатської магії» Громовиці Бердник, французький та іспанський словники».

Цикли лекцій і навчально-практичних семінарів із проблем літератури, філології, журналістики та організації бізнесу стали ще одним експериментом на весняному «Медвині», до якого долучили насамперед студентську молодь.

Книжкові презентації протягом чотирьох днів тривали і на стендах, і окремими програмами. Зокрема письменник Андрій Курков представив нові книжки з серії «Євроформат» і підбив підсумки конкурсу «Євроформат-2009», перемогу в якому здобула журналістка з Дніпропетровська Елеонора Сіндєєва за роман «Скарб».

Того ж дня було презентовано книжку Сергія Руденка «Мужчины Юлии Тимошенко» (видавництво «Саміт-книга»).

Особливою популярністю на цьогорічному книжковому ярмарку користувалися аудіокниги. Відвідувачі шукали класику української літератури: Лесю Українку, Нечуя-Левицького, Григора Тютюнника.

«Багато людей запитують українські мультики, — каже Лариса Кот, менеджер видавництва «Наш формат». — Нинішнього року наша новинка — два збірники українських мультфільмів на ліцензійних DVD. У нас асортимент продукції широкий: мультики, музика, аудіокниги, футболки. І ціни начебто помірні — аудіокнига коштує 25 гривень, музичні диски — по 30, мультфільми — 35 гривень. Купують трохи. Нас зазвичай знаходять цілеспрямовано, запитують конкретну річ. Зрештою, так чинять більшість відвідувачів «Медвина».

Заперечити важко, інакше як пояснити той факт, що вже на другий день ярмарку придбати на стенді «Коронації слова» «Кулінарні фіглі» Марії Матіос було неможливо. Як, зрештою, багато інших розрекламованих сучасних романів.

Постійно товпилися люди і біля стенда видавництва «Алгоритм». Надзвичайно цікавою тут виявилася серія «Постаті» Миколи Надєждіна, книжки про відомих людей сучасності: художників, письменників, музикантів, акторів. Відвідувачі з великим зацікавленням переглядали книжки про Елвіса Преслі та Мерелін Монро.

Справжнє кіно, театр і мультики також були передбачені. Так, запрезентовано кінопроект «Мудаки. Арабески»: короткометражки за творами сучасних українських письменників, виставу «Самогубство Самоти» театру «Міст», «Трагічне кохання до зрадливої Нуськи» та «Історія одного поросятка». Дві останні — короткометражка та мультфільм за творами Юрія Винничука.

Особливо яскраво запам’ятаються дітям, та, зрештою, й дорослим, забави під час «майстер-класів»: виготовлення дивовижних масок із паперу (модератор — майстриня з Черкас Ася Гонца), вправляння з китайської та японської каліграфій, а також виготовлення дітьми літер із солоного тіста. Охочі мали нагоду послухати нові пісні від гуртів «Рутенія», «Контрабас» (Полтава), бардів Олекси Бика та Євгена Манженка-«Сталкера» (Кіровоград).

У рамках презентації серії «Українська мілітарна історія» видавництва «Наш час» відбулася костюмована інсценізація бою часів Богдана Хмельницького, який проводив військово-історичний клуб «Росичі».

Тетяна Землякова



Додаткові матеріали

11.04.2010|18:22|Події
V Весняний ярмарок «МЕДВІН» у персонах. ФОТО
10.04.2010|21:04|Події
V Весняний ярмарок «МЕДВІН». День третій. ФОТОРЕПОРТАЖ
09.04.2010|21:17|Події
V Весняний ярмарок «МЕДВІН». День другий. ФОТОРЕПОРТАЖ
08.04.2010|23:37|Події
V Весняний ярмарок «МЕДВІН». День перший. ФОТОРЕПОРТАЖ
06.04.2010|07:01|Події
Програма V Весняного київського книжкового ярмарку «МЕДВІН»
16.03.2009|07:38|Події
Програма Четвертого Весняного Київського книжкового ярмарку «МЕДВІН»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери