Літературний дайджест

02.03.2010|08:49|Голос України

Михайло Андрусяк: «Я народився з цією темою»

Письменник із Прикарпаття Михайло Андрусяк цими днями приймає вітання від друзів, колег, численних читачів, влади. Йому присуджено Національну Шевченківську премію — за документально-художню трилогію «Брати грому», «Брати вогню» і «Брати просторів» про національно-визвольну боротьбу.

 

Михайлові Андрусяку — 55 років. Він — випускник факультету романо-германської філології Київського держуніверситету імені Т. Шевченка. Живе і працює в Коломиї, очолює правління ВАТ «Коломийська друкарня імені Р. Шухевича». Член національних спілок письменників і журналістів. Автор багатьох документально-художніх повістей, художніх оповідань, численних публікацій у періодиці та перекладів з німецької, англійської, польської мов. Та справою його життя стала трилогія «Брати...». Над цим твором пан Михайло працював 20 років (1985—2005): вивчав архівні документи, зустрічався з учасниками та очевидцями національно-визвольної боротьби, систематизував факти, писав тексти і шліфував їх. І на світ з’явився епічний твір, який можна назвати справжнім літописом героїчно-трагічного періоду української історії — від польсько-німецько-більшовицької окупації до проголошення і становлення незалежності. А головні персонажі трилогії — люди, які очолювали народну боротьбу на Прикарпатті, провідники ОУН і командири УПА, а також прості повстанці. Вони приходять до читачів не лише у слові, а й в унікальних світлинах, яких у книжках кілька тисяч.

— Я народився в сім’ї політв’язнів, — розповів нашому кореспонденту Михайло Миколайович. — Тож тема національно-визвольної боротьби — це органічно моя тема. Я її не шукав, а прийшов з нею у світ. Мені приємно, що відзначено мою багатолітню працю. Водночас вважаю, що це є пошануванням на державному рівні тих борців за волю України, про яких розповідається у трилогії, знаком того, що наше суспільство дозріло до визнання своїх справжніх героїв. Це стало можливо власне тепер, коли вже є укази Президента України Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу та Провідникові ОУН Степанові Бандері, про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Сподіваюся, в тому є і моя мала частка праці. Побоююсь, що навряд чи тема національно-визвольної боротьби буде десь стимулюватися й відзначатися в найближчі роки новим Президентом. Дай Боже, щоб мій прогноз не справдився. Я і далі щоденно працюю над цією темою. Пишу книжку під умовною назвою «Дух одвічної стихії», де головним героєм буде останній командир УПА Василь Кук.

Дарина Назарчук, Івано-Франківськ



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери