Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

05.11.2009|17:59|Друг читача

Справжнє жіноче чтиво

Оксана Думанська. Оповідки з жіночої торебки. — Львів: ЛА «Піраміда», 2008. — 132 с.

Скільки розмов не точилося би довкола питання про те, чи можна поділяти прозу на жіночу й чоловічу, все ж навряд хтось заперечуватиме: існують книжки, які смакують лише жінкам. Авжеж, саме такі: зручного формату, щоби легко вміщалися в жіночу торбинку й годилися для читання по дорозі додому, коли доводиться повертатись після важкого робочого дня.

Саме такою є нова книжка Оксани Думанської: вона не буде «тиснути на мозок», а радше допоможе втомленій голові дещо розважитися. Разом із тим, це не є літературою в жанрі «жіночий роман», де фінал практично завжди можна передбачити, а герої проходять десятки різних труднощів і пригод, які, зрештою, також  можна передбачити. «Оповідки з жіночої торебки» (ач, яка влучна назва!) — це збірка коротких історій, більшість сюжетів яких авторці підказали її друзі. Саме тому всі оповідання комусь присвячені. Всі ці історії видаються абсолютно життєвим, хоч у кожній є своя родзинка. Наприклад, далеко не кожному випаде нагода зустрітися з героями ненароком підслуханої телефонної розмови.
Історії лаконічні, подеколи, можливо, навіть закороткі, з деяких хотілося би побачити розвиток чогось більше за тристорінкову оповідь. Серед них є як новели з несподіваним фіналом, так і цілком звичайні оповідання, прочитавши які, дехто може подумати: а що ж тут особливого? Їх родзинка якраз і полягає в легкості й простоті, з якою ведеться оповідь. Можливо, ви не почерпнете з «Оповідок…» нових для себе ідей, але неодмінно всміхнетеся разом із головним героєм, якому щойно повідомили телефоном про те, що третій том спогадів Лева Троцького наразі віддано на вичитку авторові.

Особливої уваги заслуговує «роман на одну ніч» під назвою «FANTOMний біль», який також є у цій книжці. Тут немає ані присвят, ані іронії, притаманної іншим оповіданням. Читаючи цей міні-роман, особливо сентиментальні пані можуть навіть пустити сльозу. Та це зовсім не свідчення попсовості, твір радше можна назвати химерним. Можливо, містики там аж забагато: і сліпа ворожка, і Лабораторія Паранормальних Явищ, і зникла дружина, яка приходить до свого чоловіка у снах, і дивний чоловік, якому головний герой мало не продав решту свого життя… Та суть не в цьому. Авторка досить привабливо, а головне, у спосіб, що запам’ятовується, показує нам, що життя не можна відкласти на потім.
Оксана Думанська — справжня жінка, якій вдається писати справжні жіночі книжки. Якщо ж і ви є справжньою жінкою, яка шукає книжки для відпочинку, — вам мають сподобатися оповідки, що їх із легкістю можна заховати у вашій торбинці.

Анна Козюта



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери