Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Авторська колонка

Там, де ми

Люблю письменників. І читачів люблю. І навіть критиків люблю, хоча дехто вважає, що їх у нас немає. Слава Богу, є. І саме з причини своєї небайдужості до усіх і до літературного процесу загалом, хочу відгукнутись на резонансне голосування «Моя книга-2009» на «Буквоїді».

Минулої п’ятниці була у Харкові. На одній із зустрічей миловидна журналістка запитала мене, чим я пояснюю, що в опитуванні на «Буквоїді» «Тамдевін» випереджає (на той момент) «Там, де Південь» і «Таке». Можна було пов’язати відповідь із магічним впливом на підсвідомість в останні дні грудня слів, що починаються на «та…». Але дехто міг сприйняти це серйозно. Тому відповіла щиро й без викрутасів. І остаточно вирішила написати, що думаю з цього приводу, коли побачила в інтернеті деякі реакції на процес голосування. Без усмішки, а часом й без реготу, читати це не можливо. Не буду повторювати, у чому підозрюють хлопців-колег та їхні групи підтримки, скажу, що мені хтось закинув натяк на  «використання адмінресурсу». Якого, до дідька, адмінресурсу?! У сенсі того, що я працюю у щоденній газеті і маю кілька колег (не люблю слово «підлеглі»), які мають за день гори вернути, аби за газету не було соромно?..   

Бідний той письменник, якому б стрілило у голову організовувати за себе будь-які голосування… З мого оточення про акцію на «Буквоїді» знали лише дуже близькі родичі. Навіть найближчі подруги дотепер перебувають у невіданні. Нащо їм це? І з жодним колегою по роботі навіть не йшлося про те, що відбувається на сайті. З тої ж самої причини. Тому мені особливо дорогий результат. І хоча надто перейматися результатами різних рейтингів – собі шкодити, я все одне щиро вдячна усім, хто віддав свої голоси за «Тамдевін». І так само вдячна тим, хто поставив свою «крапку» навпроти «Там, де Південь», «Таке» та інших справді помітних книжок 2009-го року. Вдячна за активність та небайдужість, за підтримку та аванс нам усім на майбутнє. 

На мою думку, деякі справді хороші книжки не увійшли в цю десятку, а деякі книжки, які ще стануть подією-2009, вийшли буквально в останні дні грудня. Але як у такій справі досягнути максимальної об’єктивності? - В усіх конкурсах, рейтингах та «Книжках року» разом з елементом об’єктивності завжди буде присутній елемент  суб’єктивності. Якби кілька поважних експертів чи будь-хто з активних читачів склали персональні рейтинги імен та назв, думаю, ці десять позицій могли виглядати б і без повторів… Талановитих авторів у нас не бракує, а на колір і смак товариш не всяк.  

Тому я вітаю усіх, чиї книжки потрапили у десятку «від Буквоїда» і кожного, хто видав у 2009 році нову книжку (і вона наразі не потрапила у рейтинги, але має вже свого вдячного читача), і сам «Буквоїд» вітаю з успішним роком, і усіх небайдужих до сучасної української літератури, хто заходить на цей та інші літературні сайти. Нехай успіх, злагода і взаємна підтримка завжди будуть там, де ми. А усі книжкові опитування, конкурси та рейтинги залишатимуться своєрідною грою, і, як правило – вже не тих, хто писав… Кожен письменник знає: книжка виходить у світ, і на цьому закінчується твій вплив на її долю. Далі вона живе самостійним життям, за яким ти можеш - як мати чи батько дорослої дитини - лише спостерігати збоку.  



Додаткові матеріали

06.07.2009|07:44|Re:цензії
Галина Вдовиченко: «Не пропустіть у «Кур’єрі Кривбасу» роман Галини Пагутяк «Зачаровані музиканти»
Галина Вдовиченко, «Тамдевін». Видавництво «Нора-Друк»
Вдовиченко Галина
04.09.2009|23:22|Події
Галина Вдовиченко відсвяткувала день народження роману «Тамдевін». АУДІО
14.05.2009|15:05|Події
Читачі журналу «Кореспондент» визначили ТОП-10 кращих українських книг 2009-го року
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери