Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Re:цензії

05.11.2020|16:53|Ірина Будзяк, Івано-Франківськ

Бойківський поет. Про «Вибране» Костя Вагилевича

Вагилевич Кость. Вибране. Поезії / упоряд. В. Мороз, С. Хороб, В. Ходан – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2020. – 204 с.

Ім’я Костя Вагилевича є маловідомим для сучасного читача, навіть для жителів бойківського краю, звідки походить поет. Проте він зробив значний внесок у суспільно-громадське, духовне та, незважаючи на невелику поетичну спадщину, літературне життя Прикарпаття. На жаль, досі укладені ним «Буквар» і «Пісенник» не видані в Україні. 

Саме томудев’ятий випуск «Вибраного» із серії «Бібліотека Галицька» є надзвичайно важливим виданням, адже упорядники вперше в Україні зібрали твори Костя Вагилевича, написані у Чехії та США, у цілісну збірку. 

Дуже цікавою є історія видання цього випуску, яка подається у «Передньому слові» від головного редактора газети «Галичина» Василя Мороза. Раритетна збірка поезій Костя Вагилевича, видана ще в першій половині ХХ ст., могла потрапити у вогнище в будинку однієї сім’ї на Верховинщині. На щастя, її побачив Віталій Ходан та врятував, звернувшись до редакції газети.

До «Вибраного» увійшли поезії на різну тематику (громадянська, філософська, пейзажна та інтимна лірика), цикл сонетів, збірка релігійних віршів «Іскри в попелі».

Поетичний доробок Костя Вагилевича складається в основному з творів громадянської та філософської лірики. Саме таким твором відкривається збірка – «Україна непоборна». Автор зображує найважливіші етапи в становленні України, наголошує на тому, що вона вистояла у цій складній боротьбі, залишається непохитною та сильною. Збірка пройнята тугою за рідною домівкою, за Батьківщиною, адже поет багато років був змушений жити та працювати за кордоном. Він переживає за долю країни, бажає їй кращого керівника («Молилась Україна»), докоряє українцям за байдужість («Родичівська рада»), покірливість та бажання виправдати себе («Обставини»). Вагилевич вважає неосвіченість та неписьменність причинами важкого життя людей. Страшним є те, що окупанти довели їх до такого стану, коли вони вже і самі не прагнуть навчатися, у них сформувалася рабська психологія («Родичівська рада»). Поет часто звертається до історії та фольклору. Особливо фольклорні образи автор використовує в інтимній ліриці (вірш-диптих «Дожидання», «Ружі»). У пейзажній ліриці Кость Вагилевич яскраво зображує карпатську природу, красу та дивовижність Верховини («Вечір», «Ніч», «Світанок», «Бескидова осінь» та інші).

Надзвичайно цікавими є «Закарпатські сонети», які продовжують збірку «Вибраного».Поет розповідає про свої враження від перебування в Словаччині. Прекрасний пейзажний образ словацьких гір Вагилевич подає як контраст соціально-пригнобленому життю словацького й українського народу. Він проводить паралелі між сумною долею українців та словаків, звертає увагу на те, скільки подібного є в історії народів, та твердо переконаний, що, незважаючи на всі випробування, в обох країнах «загояться народні рани». У наступних сонетах Вагилевич засуджує нерозумних та неосвічених провідників, яких назбиралося у країні чимало і які підривають віру українців у краще майбутнє. («Провідникам», «7˟8=?», «Провідник»). Він засуджує бажання майже кожної людини стати керівником держави, адже «Де сто вождів – пропащий там народ» («Провідники»).

Важливою частиною «Вибраного» є збірка релігійної поезії «Іскри в попелі». Її рукопис був знайдений у бібліотечних фондах Українського Вільного Університету та, фактично, вперше виданий у такому форматі в Україні. Збірка складається з семи розділів, які включають в себе різноманітні жанрові. форми: молитви, вірші-посвяти, оди, сповіді та інші. У ній поет ділить світ на дві частини: добро і зло, поєднує світське та духовне, аналізує минуле, сучасне та майбутнє людини. У релігійних віршах Кость Вагилевич формує духовну християнську основу українського народу. На фоні громадсько-політичних та філософських творів, ця збірка доповнює поетичний та світоглядний образ автора в розумінні читача.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери