Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

13.04.2020|08:02|Ірина Коберник

Про колонізацію землянами інших планет у романі Геннадія Обушного «Екст»

Обушний Г. Екст: науково-фантастичний роман.– К.: ЛА «Друге дихання, 2020. – 302 с.

Думаю, що в багатьох людей, які переживають пандемію коронавірусу, не раз з’являлося відчуття, що це сюжет чергової антиутопії. У романах Джона Риддла «Пандемія», Ніла Стівенсона «Лавина», Джо Харта «Остання дівчина», Емілі Сент-Джен Мандел «Станція Одинадцять», Джона Крістофера «Смерть трави» саме вірус є детонатором  головного драматичного конфлікту, закладеного в цих творах.

Науково-фантастичний роман Геннадія Обушного «Екст» продовження цієї ж теми. Але якщо зарубіжні автори зображують, як вірус знищує земну цивілізацію, то в романі письменника з Чернігова Геннадія Обушного постійні епідемії змушують людей покинути Землю і шукати для колонізації інші планети. 

Шість років війни України з Росією відвернули українське суспільство від космічної теми. А за цей час людство впритул підійшло до космічного туризму, коли польоти навколо Землі стануть буденним явищем. Перші квитки на комерційні космічні рейси навколо земної орбіти  вже розпродані, а польоти почнуться через рік-два. Таке  дороге задоволення буде спочатку для заможних людей, а для компаній, що займаються підготовкою польотів на Марс та інші планети, це дасть кошти для вдосконалення космічної техніки для польотів на інші планети і призведе до здешевлення квитків на масові рейси космічних кораблів навколо Землі. 

Але повернемося до роману Геннадія Обушного «Екст». Про що цей роман? У безмежному космосі штучний бортовий інтелект Кет разом із командиром корабля потрапляють у безнадійну ситуацію. Паралельно цьому сюжету невелика група українських науковців здійснює технологічний прорив у космічних технологія, зазнаючи тиску від провідних країн Землі, які хочуть отримати їхні знання для досягнення надприбутків. Захищаючи свій винахід, вони не піддаються тиску великих країн, які намагаються отримати їхні знання будь-якою ціною. 

Розуміючи, що в науково-фантастичних творах відтворюються проблеми, з якими зіштовхнеться людство в майбутньому, Обушний викладає етичний кодекс освоєння космосу.  Головними засадами цього кодексу є ідея свободи та рівності. Розпочинаючи колонізацію інших планет, людство не повинне переносити з Землі в нові світи соціальну нерівність, як це було на Землі тисячі років. 

Отже, «Екст» – це роман про колонізацію землянами інших планет, куди не були перенесені людські вади, про етику освоєння космосу і майбутні взаємостосунки з позаземними цивілізаціями.  

Розповідаючи історію про бортовий інтелект Кет, Геннадій Обушний підводить читачів до думки: в майбутньому людство має переселитися на більш безпечні планети, і цьому для збереження земної цивілізації, на жаль, немає альтернативи.   



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери