Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

11.12.2018|18:43|Світлана Лупаренко

Світ очима підлітка

Ст р ижевська Т. Де ESC з моїх халеп?: повість / Тетяна Ст р ижевська . Художник ОльгаКузнецова. – К.: Легенда, 2018. – 256 с. (Барвиста серія)

Підлітковий вік – один із найбільш емоційних, бурхливих і яскравих, але водночас складних періодів у житті особистості. Емоційний і яскравий – це тому, що все сприймається підлітками дуже близько до серця, усі події в житті здаються найважливішими; до того ж це період першого кохання, що розпалює найяскравіші і найгостріші почуття. А складний – це тому, що в підлітковому віці на перший план виступає тяга особистості до самореалізації, що, у свою чергу, спричиняє великі і важкі пошуки себе, спроби чогось незвичайного (і навіть забороненого), призводить до загострення стосунків із дорослими і непорозуміння з однолітками. Усі ці проблеми і прописані у психологічній повісті Тетяни Стрижевської «Де ESC з моїх халеп?».

15-річна Сніжана (вона ж – Сніжка) навчається у десятому класі. Вона дуже вирізняється з-поміж інших учнів класу: по-перше, у неї синє волосся; по-друге, вона ненавидить яскраві кольори, а в її гардеробі є одяг безлічі відтінків чорного і сірого; по-третє, вона захоплюється комп’ютерами і програмуванням, тому легше знаходить спільну мову з хлопцями, аніж з дівчатами, що схиблені на вродливих хлопцях і коханні. Сніжка постійно вимушена виборювати в оточення (батьків, учителів, однолітків) право бути такою, яка вона є, не змінювати себе за вимогами інших людей. Але це не так просто, адже кожен вважає за необхідне повчити дівчину і розповісти, як їй краще жити. Поступово у житті Сніжки з’являється кохана людина, заради якої вона готова змінити себе, стати такою, як усі. Проте чи це справжня любов, що вимагає змін і жертв, але, у свою чергу, неготова змінюватися?

Усі події твору викладені очима Сніжки – кумедно, жваво, з використанням сленгу, сучасних «словечок»-словотворення, що є одним із проявів підліткової субкультури (тут треба віддати належне авторці: усі ці новомодні слова пояснюються на полях сторінки). У творі розкриваються думки і переживання Сніжки та її друзів, внутрішній світ, переконання і сумніви дівчини-підлітка, і можна побачити, що ховається за тими чи іншими її «відмазками» чи жартами, дізнатися про справжні почуття і причини, через які доводиться їх ховати.

Загалом ця книга легка, динамічна, захоплива, кумедна, щира. Світ підлітка постає дуже реалістичним, і тому ця книга буде корисною і цікавою для дорослих читачів (особливо батьків), щоб зберегти знання особливостей психічного розвитку підлітків, із більшим розумінням, повагою і терпінням ставитися до таких інколи незрозумілих для дорослих виявів індивідуальності підлітків, не нехтувати їхніми неважливими (лише з точки зору) дорослих проблемами, оскільки в кожному віці свої пріоритети, і те, що батьками вважається дрібничкою або примхою дитини, може бути питанням надзвичайної важливості для неї.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери