18.11.2018|22:25|Валерій Ткачук

Роман про реінкарнацію Наіля Ісмайлова

Наіль Ісмайлов. По небу вниз: Роман. – К.: ЛА «Друге дихання», 2018.– 268 с.

Роман молодого автора з Дніпра Наіля Ісмайлова «По небу вниз», виданий літературною агенцією «Друге дихання», цікавий насамперед своєю композицією. Про що цей твір?

Кожні три тижні молодик прокидається в тілі іншої людини. Він знає, що йому двадцять шість років, але не пам’ятає свого імені, звідки він і хто його батьки. Три  тижні він живе життям іншої людини, переймається її проблемами, щоб одного разу знову опинитися в тілі іншої людини. Всі його зусилля спрямовані на те, щоб знайти свій дім і своїх батьків. Він розуміє, що його поведінка в тілі іншої людини впливає на те, в якій країні він проснеться. Чоловік знає, що його рідна мова іспанська і здогадується, що його батьки живуть в Іспанії або в Латинській Америці. За погану поведінку доля карає чоловіка, переселивши його душу в якусь із арабських країн або в Україну.

Україна в романі обмежується містом Дніпром, у якому під час одного зі своїх перевтілень опиняється головний герой роману. Саме в цьому місті він знайомиться з історією нещасливого кохання Олексія. Власне, всі люди, в тіла яких переселявся головний герой, мали нещасливі кохання, доки він не зустрів Лурдес, що, як і він, була проклята на безконечне перевтілення в образи інших жінок. Саме Лурдес  відкрила головному герою роману його справжнє ім’я і дорогу додому.

Віра в переселення душ існує, відколи пам’ятає себе людство. Її ранні форми були вже в тотемізмі. Ідея реінкарнації є основою індуїзму, джайнізму, сикхізму. Цю доктрину сповідували Платон і Сократ. В переселення душ вірять прихильники неоязичництва, різних рухів нью-ейджу, каббали і суфізму. Але в Наіля Ісмайлова реінкарнація не має під собою філософської чи релігійної доктрини. Вона використана, як прийом для того, щоб головний герой роману знайшов загублений  шлях до своїх витоків. Хоча якраз у цьому і полягає головна думка автора роману: знайти себе – це знайти шлях до своєї любові, адже любов – це і є той світ, у якому має жити щаслива людина.