02.10.2018|14:54|Тетяна Дігай, Тернопіль

Читаймо казки, дорогі друзі!

Письменниця Валентина Семеняк, авторка цікавого роману «Об’явник», багатьох гарних прозових видань, важливих своєю художньо-просвітницькою складовою, написала дві книжки для дітей: казку «Бурмотійко і Даринка» та оповідання «Баба Сяба», що вийшли друком в одному з тернопільських видавництв «Джура».

Спочатку поговоримо про казку. В першу чергу, книга-казка В. Семеняк є жанром літературної творчості з установкою на вимисел, тобто, це уявна історія, де живе обов’язково позитивний герой – кумедний добродушний гномик-лісовичок Бурмотійко. Насправді його звати Добросійко, тому що головна справа його життя у цій казці – сіяти добро й допомагати тим, хто найбільше того потребує. Як і годиться, всі предмети у казці мають чарівні здібності: дивовижна червона квітка Добросилка, писана торбинка, що ховає вельми потрібні речі, аби робити добрі справи – оксамитову драбинку, дерев’яну свистульку, срібну пляшечку із цілющими краплинками. А ключі від Сонячної Брами подаровані Бурмотійкові самим Сонцем! «Ці ключі незвичайні, тож їх треба добре пильнувати. Особливо – від лихого Бездонника, який мешкає у драговині, густо вкритій зеленою ряскою… це така зелена потворка, яка не любить світла і всім шкодить ». Отже бачимо, всі умови жанру дотримані: негативний персонаж – уособлення зла – також присутній! Та насамкінець добро перемагає зло, як і має бути у справжній казковій історії!

«Книга читабельна, легка для сприйняття, світла і радісна, у неї входиш, як у теплі весняні води. Для дитини так само природно усміхатися, як для сонця світити, для хмар – пливти небом, а для метелика – махати крильцями. Тому писати для юних читачів треба дотепно, з іскринкою гумору, і В. Семеняк це добре розуміє… її проза вигадливо-весела, освітлена зблисками дотепного гумору та мудра» – написав у літературному денникові незабутній Петро Сорока.

Друга книга за визначенням авторки – оповідання. На звичайному побутовому рівні, на реальній зрозумілій основі письменниця вибудовує смислову пірамідку, де закодовує необхідну інформацію. Завдяки художньо-образній мові, книга привабливо малює навколишній світ і таким чином допомагає дітям збагачувати свій власний. Авторка використовує наявні можливості впливу на дитячу психіку, знайомить з природою, з речами, що оточують маленьку людину в її житті. Особлива довірлива інтонація, котра властива письменницькому голосу Валентини Семеняк, доступність лексики, пізнавальна образність імен персонажів, сприяють «споживанню» прямих і непрямих повчань, без яких неможлива жодна книга для дітей.

Книги нашої авторки виконують багато призначень – вчать дітей поважати й прислухатися до старших, сприймати як належне важливість правди, відрізняти хороше від поганого, розвивають спостережливість і кмітливість. І найголовніше – вони заряджені життєвим оптимізмом, який притаманний самій письменниці. « – От, Добросійку, ти проспівав, що йшов лісом, сіяв добро і знайшов скарб. А покажи-но мені, будь ласка, той скарб. Так цікаво!.. – Мої скарби – це моя допомога іншим: деревам, кущам, квітам… – Але ж справжні скарби ті, які можна взяти до рук… – Так-то воно так. Але затям: є ще й інші скарби, і хоча невидимі, але без них життя неможливе, бо вони випромінюють любов і вдячність. І ці скарби найдорожчі …».

Кольорові ілюстрації художниці Лесі Носихіної – це майстерна уніфікація творчої уяви, котра прискорює процес художнього сприйняття і виконує своє основне завдання – одержання візуальної інформації в лаконічних образах, якщо простіше – вони допомагають дітям розвивати фантазію й творчу уяву та знаково прикрашають обидва видання.

У чому сенс казок? Для чого вони потрібні? Книги, про які вище йшла мова, дають усі можливі відповіді на ці риторичні запитання. Реальність для дітей створюється багатьма чинниками. Казка поєднує у собі навчальний, розважальний та психологічний аспекти. З рештою, вона певним чином допомагає взаємодіяти з дітьми, вести з ними діалог на рівних. Казка емоційно акумулює досвід поколінь і допомагає формувати шкалу життєвих цінностей, що, в свою чергу, сприяє розвиткові моральних, етичних, патріотичних складових майбутнього громадянина , стимулює зростання художнього смаку дитини. Тому вона є ефективним засобом виховання. Щоправда, ці сентенції залишаються порожнім звуком, якщо нема добрих книжок. А вони в українській літературі є! І серед них почесне місце займають книги для дітей нашої талановитої краянки Валентини Семеняк.