Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

13.03.2014|13:38|Буквоїд

Володимир Сапон. «Під неопалимою купиною»

Історико-краєзнавча бібліотека Чернігівщини поповнилась унікальним виданням — книжкою «Неопалима купина — наша славна Городня».

Проте вона аж ніяк не претендує на розлоге наукове дослідження — це швидше спроба освідчення в любові давньому і вічно юному місту.

Ця книжка ще раз нагадає городнянцям, що вони можуть пишатися своєю минувшиною, освяченою подвигами своїх земляків у здобутті турецької фортеці Азов у 1696 році, у війнах з Наполеоном у 1812 році та Другої світової, а також іменами активного борця з кріпосництвом, а ще лікаря, письменника й бандуриста Степана Носа, юного поета, гімназиста Василя Чумака, розстріляного денікінцями в Києві, революціонерів Христофора Чорноуса та Івана Ремболовича, які, до речі, стояли по різні боки барикад у Громадянській війні, сучасного політика і громадського діяча, Героя України, Почесного громадянина Городні Левка Лукְ’яненка. Цей реєстр шанованих містян можна ще і ще продовжувати.

Ось, скажімо, розповідь про Якова Рябченка. В 1918 році він, червоний партизан, мужньо захищав більшовицьку владу, потім очолював повітову міліцію. Проте далі щось не склалося і чоловік успішно зайнявся приватним господарством. А в 1931 році його прийшли розкуркулювати. І тоді партизанська душа Якова не витерпіла. Зібрав довкола себе сотні таких же невдоволених радянською владою, серед яких було чимало богунців і таращанців, і повів їх на Городню. У жорстокому побоїщі регулярні війська швидко викосили повстанців, пораненого Рябченка і найближчих побратимів захопили в полон і розстріляли. Реабілітували лише в 1989 році. 

Видання багато ілюстроване. Загалом, залучення невідомих або маловідомих архівних джерел, майже недоступних нині газетних публікацій відкриває немало цікавого і повчального в історії цього повітового містечка, а нині районного центру.

Книжка створена за ініціативою колишнього голови виконкому Городнянської міської ради, Почесного громадянина Городні, Надзвичайного і Повноважного Посла України Петра Шаповала і групою журналістів у складі Наталії Авер’янової, Станіслава Закусила і Леоніда Якубенка.    

До слова, це друга така книжка, видана з ініціативи Петра Шаповала. Перша — «Трудом і звитягою освячені» розповідає про історію і сучасність його рідного села Жовтневе Коропського району.

Неопалима купина — наша славна Городня. — Чернігів: видавець Лозовий В.М. — 2014, 456 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери