Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

21.06.2010|10:18|Буквоїд

Юрій Шаповал. «Україна в добу “Великого терору”: 1936 –1938 роки»

Читачеві пропонуються виключно документи і матеріали друковані вперше. Шокуючі події тих років викладені в поданих протоколах допитів звинувачуваних осіб, свідченнях заарештованих, протоколах очних ставок, вироках у справах окремих осіб, відомостях про ліміти на арешт, наказах, циркулярах, виступах керівників НКВС та інших документах.

В книзі вперше оприлюднено структуру і кадровий склад керівників НКВС України та його територіальних підрозділів по кожній області з указанням прізвищ, посад та ін. відомостей про осіб, що вершили долі невинних людей.

Ця книга є результатом величезної пошукової роботи, багаторічних особистих напрацювань колективу авторів-упорядників, головою редакційної колегії є відомий історик і публіцист Юрій Іванович Шаповал.

Створюючи книгу, автори добували документи зі справ, що зберігаються у Києві в Галузевому державному архіві Служби безпеки України та його регіональних відділеннях, у Центральному державному архіві громадських об´єднань України у Києві та інших архівах.

Тож спираючись на унікальні архівні джерела автори-упорядники розкривають такі основні аспекти теми, як мотиви, основні напрямки, наслідки репресивних акцій, здійснюваних у добу «єжовщини»: як саме втілювалась в життя технологія терористичної політики, хто були виконавці антигуманних вказівок центральної влади, якою була мотивація їхньої поведінки та дій, у чому вони були відносно самостійні, а в чому - безжальними виконавцями безжальних директив. Саме тому значну увагу приділено відомим і маловідомим чекістам, структурі та складу НКВС України , тобто показана роль цих людей як провідників антилюдяної політики.
Книга потрібна і варта уваги істориків, політологів, усіх хто цікавиться історією України.

Через брак коштів книга вийшла невеликим накладом, то можна вже сьогодні вважати її бібліографічною рідкістю.

Видання присвячено трагічним подіям періоду "Великого терору" в Україні . Спираючись на унікальні архівні джерела, автори-упорядники розкривають мотиви, основні напрямки, наслідки та технології репресивних акцій, здійснюваних у добу «єжовщини».

Авторські розвідки доповнено добіркою друкованих уперше документів і матеріалів, відомостей про структуру і кадри НКВС УРСР.

 

Юрій Шаповал. «Україна в добу “Великого терору”: 1936 –1938 роки». К: Либідь, 2010. – 544 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери