Головна\Новини\Дитяча книга

Новини

05.03.2012|11:36|Оксана Чужа, Ужгород

В Ужгороді вийшла збірка закарпатських казок «У 77 державі»

В ужгородському «Видавництві Олександри Гаркуші» побачила світ збірка казок «У 77 державі». До книжки увійшли 32 казки, записані у 60-х роках ХХ століття подружжям закарпатських письменників Володимиром Фединишинцем та Оленою Мейсарош.

Збірку можна назвати книжкою одного села, адже  містить оповіді мешканців мальовничого верховинського села Репинне, що на Міжгірщині. «Є на світі дивовижний край, де гори на своїх плечах тримають небо. Ріки у цьому краї бурхливі та швидкі, з-під землі б´ють мінеральні, цілющі і срібні джерела, а легкокрилий, пахучий вітер плутається у вершинах високих смерек. У лісі запросто можна потиснути лапу ведмедю й довідатися в лисиці останні новини. Яскраві привітні зорі діамантами сяють вночі над головою. У чарівному краї, де горяни здавна випасали овець на полонинах, річками сплавляли дерева з гір у долину, виготовляли килими і гуні, вишивали сорочки, вирізали дерев´яні іграшки малюкам, де дівчата чарівні, як царівни, а хлопці сміливі, як опришки, і міцні, як дуби, - ось там і розкинулася 77 держава».

Чимало  казок публікується вперше.  

Тематичний  і виховний діапазон сільських казок - класичний: від фантастичного, авантюрного до побутового характеру, а естетичні функції доповнюються й переплітаються з пізнавальними, морально-етичними й розважальними.        

Тексти подаються за нормами сучасного правопису з вкрапленнями місцевої лексики. Діалектні і малозрозумілі слова пояснюються в словничку. Завершується видання  біо- та історичною довідками авторів збірки і про село Репинне.

Збірка  ілюстрована роботами відомого закарпатського художника  Федора Манайла.

Книга  розрахована як на дитячу, так і дорослу аудиторію. Видана тисячний накладом.

2/3 зібраного письменниками у молодості матеріалу до книжки не потрапило і далі залишається в рукописному варіанті, чекаючи на свого видавця.  



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери