Новини

05.03.2013|19:40|Буквоїд

Йошка Фішер. «Історія повертається. Світ після 11 вересня і відродження Заходу»

Книга колишнього міністра закордонних справ Німеччини, активіста “зелених”, політика Йошки Фішера — це спроба аналізу європейської та американської історії на досить великому часовому відтинку.

Почавши оповідь від трагедії 11 вересня 2001 року, що похитнула міць США на світовій арені, Фішер веде далі - до джихад-тероризму, націоналістичних рухів, державотворення, холодної війни та загальних засад політичного ладу, що повсякчас визначають співжиття різних країн у мінливому сучасному світі.  

"Жоден інший час у всій історії людства не приносив досі стільки безглуздя, насильства, вбивства і кровопролиття, диктатури, війни і геноциду, як те ж таки нещодавнє ХХ століття. З іншого боку, жодне попереднє століття не просувалося так далеко шляхом науково-технічного, соціального й політичного поступу. Ще в Першу світову вояки ганяли верхи на конях, а з Другої світової людство вийшло з атомною бомбою." 

"Десятиліття почалося зі сміливої тези Френсіса Фукуями про "кінець історії". А з огляду на тривалий розквіт економіки США деякі сміливі науковці навіть провістили кінець економічних циклів і появу безкризового капіталізму. Наразі з´ясувалося, що все це - небилиця, вияв пихи і звичайнісінька побрехенька. Мильна бульбашка спекуляції луснула, і 11 вересня 2001 року історія ще раз завдала удару - блискавичного, жорстокого, руйнівного." 

Йошка Фішер. Історія повертається. Світ після 11 вересня і відродження Заходу. К.: Темпора, 2013. - 536 с.

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери